PSICOLOGIA

Troba la motivació en els mals moments

L'adversitat acaba posant a prova les nostres fortaleses i la manera d'utilitzar-les

43524525 l

43524525 l

2
Es llegeix en minuts
Ángel Rull

Certes situacions de la vida fan que ens sentim dèbils i estancats. Creiem que no comptem amb prou energia per superar l’obstacle i sortir enfortits. Ens passa tant en àmbits professionals com personals. Sense aquesta energia, tot i que tinguem a l’abast la solució, no serem capaços ni de veure-la ni de treballar per aconseguir-la.

L’emoció correcta per sortir d’aquesta situació és la motivació, ja que ens mobilitza i ens empeny a l’acció, a més, som capaços de trobar les fortaleses que necessitem i amb què ja comptem per poder resoldre el problema.

Això no ajuda

Creiem que l’adversitat ha aparegut sense més ni més i que podem sortir-ne sense un aprenentatge. No obstant, independentment de com de dolent sigui elmoment, una part de nosaltres pot absorbir una cosa positiva que ens pugui ajudar en el futur o, simplement, fer-nos créixer en eines a mitjà i llarg termini.

Les creences o conductes següents van en contra de la manera de motivar-nos davant de l’adversitat:

  • em queixo de forma circular sobre el que m’està passant.

  • La situació és permanent i no hi haurà mai cap variació de cap tipus.

  • Els mals moments no aporten mai res positiu a la meva vida.

  • No crec que hi hagi una solució, per tant, no la busco.

  • La negativitat és l’estat en què estic còmode quan hi ha problemes.

  • No puc seguir endavant.

Motivació en mals moments

Si mirem l’adversitat des d’una perspectiva constructiva, podrem centrar-nos en la recerca de solucions amb la perspectiva necessària de l’optimisme. Aquesta estratègia, tot i que és la correcta, no és tan habitual, ja que en aquests moments moltes persones tendeixen a la negativitat, la queixa i la inactivitat.

A través dels consells següents, podràs trobar la motivació necessària per superar i créixer en els mals moments:

1. Tot passa

No hi ha cap situació permanent. Moltes situacions, tot i que a llarg termini puguin semblar estàtiques, sempre han tingut alguna variació, ja sigui interna o externa. És en aquest canvi on pot sorgir l’optimisme i la millor actitud per enfrontar-la.

2. Diverteix-te

Les situacions d’oci tenen la capacitat de fer-nos desconnectar, canviar de perspectiva i oxigenar el nostre cervell. Busca plans adaptats al moment i, si és possible, on comptis amb el recolzament del teu entorn.

3. Busca la sortida

Qualsevol situació és susceptible de millorar o d’empitjorar, i moltes vegades som nosaltres mateixos, amb la nostra actitud o les nostres accions, els que tenim el poder sobre això. Busca la manera de resoldre el problema o, almenys, de reduir els danys. Posa el focus en l’acció, mai en la passivitat.

4. Vigila la negativitat externa

Les persones que tenim al voltant són responsables que la nostra energia augmenti o disminueixi. En l’adversitat és convenient que ens envoltem de persones positives i proactives. La resta només faran que ens sentim pitjor.

5. Deixa enrere el que no funciona

Som un conjunt d’esquemes automàtics que ens han anat servint en el passat i que s’han quedat instaurats com a part de nosaltres. Però aquests esquemes no sempre funcionen. Analitza si el que estàs fent realment està tenint aquesta vegada l’efecte desitjat. Sinó deixa-ho anar i genera alternatives, tot i que estiguin fora de la zona segura.

Notícies relacionades

La realitat és que no hi ha un únic camí marcat del qual no podem sortir. Si posem el focus en nosaltres mateixos i analitzem la situació de forma correcta, serem capaços de veure i generar les alternatives necessàries per enfrontar-nos a l’adversitat i sortir-ne enfortits.

Ángel Rull, psicòleg.

Temes:

Psicologia