PSICOLOGIA

Cinc maneres de simplificar la teva vida i viure millor

L'excés ens sobrepassa i acaba consumint energia útil

fcasals20650614 pareja180225121501

fcasals20650614 pareja180225121501

3
Es llegeix en minuts
Ángel Rull

Hi ha una tendència generalitzada a creure que, si omplim la nostra vida de feines, tasques i plans, podrem viure una vida amb més sentit. D’aquesta forma pensem que ho abastem tot i que, al no perdre’ns res, aprofitem millor el temps. No obstant, estem aconseguint tot el contrari.

La vida plena no ve donada pel tinc o faig, sinó del com disfruto les coses que faig, independentment de la mida de les activitats o del nombre d’esdeveniments en què participi. Només amb aquesta concepció, acabem eliminant allò que consumeix la nostra energia i vivim plenament tot el que sí que ens interessa.

Consumeix la teva energia

Quan no fluïm ni podem gestionar de forma fàcil i ràpida el dia a dia és perquè tenim diversos aspectes que ens estan complicant la vida. En molts casos, l’hem complicat nosaltres, però també els altres hi tenen una relativa influència, que arribat el moment podem tallar.

¿Què pot estar consumint la nostra energia sense que ens n’adonem?

  • Excés de perfecció i autoexigència.
  • No prioritzar les tasques i voler-les fer totes alhora.
  • Falta de planificació a mitjà i llarg termini, sense marcar-nos objectius vitals.
  • Hàbits de salut negatius.
  • Necessitat de valoració externa a l’hora de sentir-nos segurs i prendre decisions.
  • Anticipar problemes o amenaces que realment no existeixen o que estan molt lluny en el temps.

Simplifica la teva vida

La forma correcta de sentir-nos lliures i amb prou energia per al que és important, és reduint tot allò prescindible per a nosaltres. Això passa per simplificar la nostra vida, deixant enrere aquelles coses que no necessitem, tant a nivell material com emocional.

Aquestes són les cinc maneres de simplificar la teva vida:

1. Comença per la por

La por té una única funció en la nostra vida: identificar l’amenaça real i posar límits que ens donin seguretat i ens protegeixin. Tot el que passi fora d’això, no és cert i sorgeix de la inseguretat o les falses creences.

¿El que et fa por és real i t’està amenaçant? Si és així, busca-hi solució. Altrament, l’has de deixar anar.

2. Torna als teus valors

El que som, que de veritat ens omple i ens fa disfrutar sorgeix dels nostres valors. Són la brúixola que ens indica el camí, independentment del de les altres persones.

Sovint confonem el que omple algú altre amb el que creiem que ens omplirà a nosaltres. Ho perseguim i quan ho aconseguim veiem que estem buits. Per això, torna sempre als teus valors. Ells t’indiquen el veritable camí.

3. Viu sense compromisos

Sense comptar la feina, tenim l’agenda plena de compromisos que no volem complir, des d’aniversaris fins a reunions amb la família. I no només consumeix el nostre temps, sinó que també és focus de malestar al ser situacions forçades en les quals no hi volem ser.

Viure més des del vull que des del dec és la millor forma de simplificar i optimitzar el temps.

4. Prescindeix d’allò material

Una manera d’aconseguir petits moments d’alegria és a través de tot allò que és material. A curt termini ens satisfà, però a llarg termini, no sempre. Per això, quan tinguis la necessitat de comprar alguna cosa, espera’t un mes. Si passats 30 dies et continua venint de gust amb la mateixa intensitat, emporta-te'l.

5. Surt de casa i de l’oficina

Simplificar també implica ordenar i oxigenar els nostres pensaments. Per això, trenca cada dia el cercle de la rutina. Surt de l’oficina uns minuts o passeja abans d’arribar a casa. Deixaràs de tenir la sensació que tots els dies són iguals i podràs alliberar millor la teva ment.

Notícies relacionades

El nostre entorn i totes les coses que són part de la nostra rutina tenen una influència sobre el nostre estat d’ànim. Gestionar-lo, moure'l o eliminar-lo és decisió nostra, però també és un pas imprescindible a l’hora de simplificar la nostra vida i créixer en felicitat.

Ángel Rull, psicòleg.

Temes:

Psicologia