PSICOLOGIA

Minimalisme emocional: simplifica la teva vida

Canviar els nostres esquemes mentals ens permet arribar al benestar a través del desenvolupament ple

zentauroepp41037768 columpiu171122165730

zentauroepp41037768 columpiu171122165730

3
Es llegeix en minuts
Ángel Rull

El minimalisme sorgeix als EUA, lligat a l’arquitectura i la decoració, on el concepte central és el "menys és més". Un estil en el qual es premien la senzillesa, els colors clars i la fugida dels estils sobrecarregats.

Amb el pas del temps, aquest concepte s’ha anat lligant també a la psicologia. Tot i que el mode de vida centrat en el minimalisme emocional no és nou, sí que ho és el nom amb què ara es coneix. Una forma de vida més pràctica i simple que es pot remuntar mil·lennis enrere i que té un efecte directe sobre l’estrès i l’ansietat.

Símptomes d’estrès

L’estrès és una reacció física i emocional sorgida arran de determinats esdeveniments. Apareix quan sentim una sobrecàrrega que no podem afrontar amb els recursos amb què habitualment comptem. Aquest estrès sorgeix a causa de fets quotidians, però també per esdeveniments puntuals però dramàtics.

El cos humà respon activant el sistema nerviós i posant en funcionament determinades hormones i neurotransmissors per fer front al que està passant. Moltes vegades, aquesta activació passa desapercebuda. Però ¿quins són els símptomes que apareixen quan estem vivint una situació que ens sobrepassa?

  • Irritabilitat i explosions d’ira.
  • Sensació de pressió amb el temps.
  • Desordres cutanis.
  • Tristesa.
  • Alteracions de la son.
  • Problemes d’alimentació.
  • Atacs de pànic.
  • Migranyes.
  • Problemes estomacals.

Minimalisme emocional

La filosofia sobre aquest estat se centra aeliminar tot allò que mentalment ens consumeixi temps i energia, a fi de ser més pràctics, viure en el moment present i poder generar un estat de benestar millor en què sigui més fàcil que sorgeixin les emocions positives.

¿Com podem aplicar el minimalisme a la nostra vida emocional?

1. Calma la teva ment

El ritme de la vida diària ens proporciona un caos mental que genera estrès i ansietat. Pensaments accelerats que bloquegen els recursos i que consumeixen la nostra energia. Per combatre’l hem de buscar activitats que frenin el flux de pensaments, com els esports de contacte, una activitat física intensa i la meditació.

2. Surt més

El contacte amb la naturalesa ens ajuda a equilibrar-nos. D’una banda, és beneficiós físicament, ja que la llum del sol té un impacte sobre les nostres hormones. I, d’altra banda, ens ajuda a desconnectar de la feina i les relacions laborals i ens permet oxigenar-nos.

3. Oblida la quantitat

L’estil de decoració minimalista busca la senzillesa i la qualitat en contraposició a la quantitat. Estils nets i clars en què apareix la calma instantània. Això ho podem generalitzar al nostre estat emocional, buscant una millora en la qualitat de les relacions socials i en les activitats de la feina en contraposició a la quantitat i la freqüència.

4. Silenci

Tenim la necessitat d’expressar i verbalitzar tot allò que ens va passant. Això genera converses en què realment no estem escoltant l’altre, sinó que estem esperant que acabi el seu torn per intervenir i descarregar tot el que sentim. Si bé és necessari expressar les nostres emocions, no ho és obsessionar-nos-hi i oblidar l’altre. Per això, buscar més moments de silenci en què sigui l’altre qui parli farà que la relació guanyi qualitat i nosaltres mateixos també ens sentirem millor.

5. Mode avió

El món digital genera immediatesa i un estat d’absoluta connexió a tota hora. Tot i que té multitud de beneficis sobre la nostra vida, si ens mantenim enganxats al telèfon mòbil tindrem molta més sensació d’estrès. Per contrarestar-ho, utilitza més sovint el mode avió. T’ajudarà a desconnectar.

Notícies relacionades

La neteja mental a través del minimalisme emocional t’ajudarà a eliminar el bloqueig generat per l’estrès i baixar l’activació física. Una respiració pausada amb un ritme de pensaments tranquil que t’ajudarà a poc a poc a anar generant benestar psicològic estable i permanent en el temps.

Ángel Rull, psicòleg.

Temes:

Psicologia