PSICOLOGIA

Ser feliç amb un mateix: consells per aconseguir-ho

La felicitat neix i parteix d'un mateix per després poder connectar-se amb els altres

feliz-uno-mismo

feliz-uno-mismo / Stefano Tinti

3
Es llegeix en minuts
Ángel Rull

La nostra motivació com a éssers humans és arribar al ple desenvolupament, impulsats pel desig de créixer i superar-nos. Això implica partir d’una base, sigui quina sigui, i moure’ns cap a una cosa més gran. Amb la felicitat passa exactament el mateix: pot augmentar i créixer, sempre que la base, és a dir, nosaltres mateixos, sigui sòlida i ben formada.

Treballar el benestar des d’un mateix és fonamental per després connectar amb l’entorn laboral, els amics o la família. La bona autoestima i la satisfacció personal són clau en el creixement personal i la felicitat que percebem de forma individual.

Autoestima i felicitat

Ens repetim en multitud d’ocasions el mantra que serem feliços si assolim tal objectiu o si tenim una cosa que ara ens falta. No obstant, la felicitat és un continu, no un estat de tot o res. Segurament, aconseguir aquests béns farà que sentim més benestar, però no podem posar el pes en arribar a tenir-lo per sentir-nos bé.

La felicitat s'aconsegueix quan la nostra autoestima es troba en un bon lloc. Quan dediquem temps a l’autocura, quan ens respectem i quan tenim en compte les nostres necessitats, podem començar a moure’ns a aconseguir altres metes més grans. L’autoestima es consolida com la base del benestar, perquè si no ens estimem, aquesta felicitat només se centrarà en el buit de l’extern i les valoracions socials.

Feliç amb mi mateix

Durant el dia a dia, ens envoltem de moltes persones, ens movem per diferents entorns i saltem d’unes activitats a altres. Tots aquests elements són variables, de vegades hi són i de vegades no. No obstant, hi ha un element invariable, presenti sempre: nosaltres mateixos. Som el comú denominador a tot el que vivim, tot el que ens passa i el que, per tant, acaba conformant la nostra experiència. Així, la felicitat ha de tenir la base d’estar consolidada en un mateix, i només a través d’aquí pot anar generalitzant-se a la resta de situacions i persones de la nostra vida.

¿De quina forma puc començar a ser feliç amb mi mateix?

1. Cuida el cos

El nostre cos és la base física de la nostra vida. Per això, és important dedicar cada dia atenció a com ens sentim i el que necessitem. És important buscar activitats esportives que ens facin sentir bé, aliments que ens donin energia i descansar les hores necessàries.

2. Cuida la ment

Nodrir-nos de coneixements que ens aportin valor, llegir llibres que ens apassionin o visitar exposicions pot ajudar-nos a alimentar la part intel·lectual. D’aquesta forma, també trobarem moments en què puguem anar desenvolupant-nos i créixer.

3. Creix en experiències

Les noves activitats i atrevir-nos a fer coses que ens facin por atorguen valor a cada dia i augmenten significativament el nostre nivell mitjà de felicitat. Són moments en què la ment s’expandeix i s’enriqueix.

4. Ajuda algú

L’altruisme i la generositat són valors que ens fan connectar amb els altres, però també amb nosaltres mateixos. Ajudar algú és una bona manera d’agrair el que tenim i poder aportar que els altres també incrementin la seva felicitat.

5. Busca les teves metes

Saber quin sentit volem que tingui la nostra vida, establir metes i marcar el camí per aconseguir-ho ens ajudarà a treballar per arribar a nivells més alts de benestar.

6. Accepta les teves emocions

Les emocions tenen una funció social i personal. Ens parlen de com ens sentim i d’allò que necessitem per estar millor. Acceptar-les i escoltar-les és la millor manera d’alinear-nos amb nosaltres mateixos.

Notícies relacionades

La felicitat i el benestar són aspectes que solen veure’s com complicats d’aconseguir i mantenir. No obstant, orientats des del treball amb un mateix, podrem sentir-nos millor i aconseguir que aquest estat es mantingui a llarg termini. Tot comença en un mateix.

Ángel Rull, psicòleg.

Temes:

Psicologia