PSICOLOGIA

Trastorn Obsessiu Compulsiu: aquestes són algunes de les seves curiositats

El Trastorn Obsessiu Compulsiu assoleix totes les àrees de la vida d'una persona i es veu afectat per episodis d'estrès

toc

toc

3
Es llegeix en minuts
Ángel Rull

El Trastorn Obsessiu Compulsiu es caracteritza per la presència de compulsions i obsessions que arriben a produir un elevat malestar, impossibilitant la vida quotidiana i el desenvolupament de qualsevol activitat normal.

Tot i que és complicat estimar quin percentatge real de la població el pateix, ja que només en la seva variant més greu busquen ajuda, s’estima que un 2% el pateixen, tant en homes com en dones.

Aquest tipus de trastorn és conegut gràcies a pel·lícules o sèries de televisió, o fins i tot famosos que el viuen, però emmascara una realitat amb certes peculiaritats desconegudes.

Característiques

El que caracteritza principalment aquest trastorn i el que li dona nom són les obsessions i compulsions que alteren notablement la vida de qui el pateix. Interfereix en el dia a dia i porta greus conseqüències en les relacions.

Les dues característiques que definirien aquesta malaltia serien:

1. Presència de pensaments obsessius

Són pensaments intrusius que es repeteixen de forma constant i persistent, sense que la persona pugui exercir-hi cap control. Per evitar-ho es fan certs rituals, amb la creença que així desapareixeran. Apareix la neteja, l’acumulació d’objectes o l’obsessió amb algun aspecte físic.

2. Compulsions

Desencadenat pel pensament obsessiu, la persona sent la necessitat de realitzar algun acte, tant en l’aspecte mental com en el físic, per rebaixar aquesta idea.

Famosos amb TOC

Pensaments recurrents i constants desordres amb ansietat fan que s’hagi de conviure amb aquest trastorn, però dificulta les relacions i el desenvolupament de la feina.

Són molts els famosos que han explicat que el pateixen, entre els quals podem trobar:

  • David Beckham.
  • Leonardo DiCaprio.
  • Roberto Carlos.
  • Ludwig van Beethoven.
  • Charles Dickens.
  • Cameron Diaz.
  • Donald Trump.
  • Jennifer Aniston.
  • Justin Timberlake.
  • Charlize Teron.
  • Megan Fox.
  • Jennifer Love Hewitt.

Curiositats

Les obsessions i repeticions que defineixen el trastorn són només un dels pocs trets definitoris. Apareixen una sèrie de característiques poc conegudes que el defineixen i que també limiten la vida de la persona.

Podem trobar diverses dades desconegudes sobre el Trastorn Obsessiu Compulsiu:

1. És un trastorn d’ansietat

La creença normal és considerar aquesta malaltia com a independent. Però realment es troba dins dels trastorns d’ansietat. Per això, sol empitjorar quan la persona passa èpoques de molt estrès i sembla disminuir quan es troben estables.

2. No té causa

No existeix un consens sobre què és el que determina patir o no la malaltia. Tot i que es pot observar sovint entre familiars, no sembla clar que sigui a causa d’un aprenentatge o la imitació. La teoria més plausible és que és una alteració d’una part del cervell.

3. N’hi ha de diversos tipus

No totes les persones que el pateixen repeteixen els mateixos pensaments o compulsions. Per això moltes vegades és complicat que qui el viu acudeixi a teràpia, ja que els seus trets no semblen coincidir amb la concepció habitual. Es poden trobar fixacions amb el perfeccionisme, la neteja, la violència o l’aspecte sexual.

4. No sempre hi ha rituals

De vegades, el trastorn apareix únicament lligat a l’àmbit mental: pensaments obsessius i un altre tipus de pensaments destinats a reduir l’ansietat. Però es queda en l’àmbit cognitiu. Tot i que pugui semblar menys visible, la persona ho pateix enormement.

5. Acompanyat de malalties

No sempre apareix aïllat, sinó que certes malalties semblen també fer-lo detonar, com la depressió i els trastorns de l’alimentació.

Notícies relacionades

Qui pateix Trastorn Obsessiu Compulsiu sol sentir culpa i vergonya, però es veu incapaç de buscar ajuda, especialment per l’estigma relacionat amb la salut mental. Certes sèries o pel·lícules han contribuït a la seva normalització, però sempre des de l’humor, creant cert desconeixement amb uns trets que la malaltia també comporta. Una malaltia que afecta famosos i no famosos, però que interfereix en el benestar i la vida quotidiana.

Ángel Rull, psicòleg.