PSICOLOGIA

Potencia l'optimisme amb aquestes claus

L'optimisme ens ajuda a viure cada dia amb una millor perspectiva sobre nosaltres mateixos i el futur

jcarmengol40999833 tennis   atp world tour finals   the o2 arena  london  brita171118232316

jcarmengol40999833 tennis atp world tour finals the o2 arena london brita171118232316 / TONY O BRIEN

3
Es llegeix en minuts
Ángel Rull

L’optimisme és una de les millors fortaleses amb què una persona pot comptar. Assenta les bases de l’autoestima i ens protegeix contra malalties com ara la depressió i l’ansietat. A més, també ens empeny a sortir si ja hi estem dins.

No es tracta d’una qualitat que nega la realitat, sinó de tot el contrari: una vegada som conscients d’allò que ens envolta, ho acceptem i busquem les eines necessàries per millorar el nostre futur.

Sense negar allò negatiu

La tendència actual critica la dictadura de la felicitat imposada pels mitjans publicitaris i el màrqueting. Un estil de pensament emmascarat en fals optimisme que ens imposa veure únicament el que és bo, negar la realitat i pensar que, passi el que passi, serem capaços de superar tot allò que aparegui.

No obstant, ser optimista no és viure sense problemes, ni negar-los, sinó trobar la força necessària per enfrontar-los i buscar i trobar les eines necessàries per a això. Ser optimista és viure ancorat en la realitat, acceptar la nostra vida, superar-nos i desenvolupar-nos.

Es basa en una fortalesa que a l’hora de col·locar en una balança les coses bones i dolentes, és capaç de, en el moment actual, veure què és el que més pesa, però decantar-se per potenciar tot el que és bo. D’aquesta manera, al maximitzar els recursos, trobem el motor per superar l’adversitat i guanyar en resiliència.

Aprèn optimisme

La concepció tradicional veu les nostres fortaleses com a innates i inamovibles. No obstant, som capaços d’entrenar la nostra ment, de la mateixa manera que va ser modelada amb el pas d’aquests anys. D’aquesta manera, tot i que sempre tindrem una part de nosaltres que no permetrà modificacions, hi haurà certs components que puguem alterar a favor nostre.

Si aprenem a generar un optimisme més gran en nosaltres i basem la nostra vida en aquesta qualitat, des del punt de l’acceptació de la realitat, serem capaços de créixer i tenir un benestar més gran.

1. Atribució interna

Quan sentim que no tenim control sobre la nostra vida, deixem d’actuar i són els esdeveniments i els altres els que decideixen per nosaltres. És en aquest estat on es basen el desenvolupament de la depressió o l’ansietat. Una visió catastròfica sobre la vida, sobre nosaltres i sobre el futur que arrela en el no control. Per això, has de ser conscient que sí que decideixes cap a on va la teva vida i què en fas.

2. Evita persones negatives

Actuem per contagi i imitació. El que passa al nostre voltant influeix directament en nosaltres. Per això, situacions o persones negatives tindran el mateix efecte en nosaltres. T’has d’envoltar d’allò que va d’acord amb la teva manera de pensar i de sentir, i això inclou allunyar-te del que és negatiu.

3. Trenca els esquemes

Funcionem per esquemes mentals, acumulats i modelats amb l’experiència i la nostra educació. Aquests esquemes formen pensaments i accions automàtiques, que moltes vegades són la base de la nostra infelicitat. El pensament de no ser mereixedor de coses positives o que som incapaços d’atreure algú bo a la nostra vida es basa en aquest tipus d’esquemes disfuncionals. Trenca’ls. Únicament són pensaments, no realitats.

4. Evita la queixa

Queixar-nos de tot allò que ens passa és la millor manera de perdre energia i temps. Resulta de la ràbia o la por, quan hauria d’aparèixer realment la tristesa. Aquesta última emoció és la que obeeix a la pèrdua, a fi que busquem solucions. Per tant, si ha passat una cosa dolenta, la queixa, l’enuig o la por no tenen cabuda. Posem aquesta energia a treballar per generar alternatives.

Notícies relacionades

Tenir una actitud basada en l’optimisme intel·ligent és qüestió de treball i persistència. Funciona a còpia de trencar els vells esquemes, substituint-los per uns de més sans i productius, que acaben tenint un impacte directe sobre la nostra felicitat percebuda.

Ángel Rull, psicòleg.