PSICOLOGIA

L'estiu ja està aquí: 5 trucs per perdre pes sense ansietat

L'ansietat impedeix perdre pes i mantenir bons hàbits

Mastegar a poc a poc redueix el risc de sobrepès

Mastegar a poc a poc redueix el risc de sobrepès / MARINA VILANOVA

2
Es llegeix en minuts
Ángel Rull

Quan una persona decideix perdre pes també s’enfronta a l’ansietat. En molts casos, es deu a un mecanisme del cos que s’activa per la privació d’aliments. Dietes miracle, dejunis o alimentacions molt restrictives poden fer quel’ansietat  s’elevi.

Per això, no només és important una bona dieta, sinó també un canvi d’hàbits que ens ajudin a aconseguir el nostre objectiu de cara a l’estiu.

Addicció per menjar

L’alimentació no és una simple qüestió física basada en la nutrició del cos i la seva supervivència, sinó que també té relació amb la nostra cultura, hàbits i salut mental. Mengem diverses vegades al dia, les nostres celebracions giren entorn de l’alimentació i qualsevol ocasió és bona per fer un sopar. ¿Que no quedes per dinar o sopar de tant en tant amb els amics? Moltes vegades, si no sabem gestionar una dieta, acaba convertint-se en lafont més important de frustració i malestar.

A més, el menjar interfereix de forma directa amb les nostres emocions, independentment de les rutines que girin al voltant seu. Per exemple, aliments rics en hidrats de carboni –precisament els que incideixen en l’acumulació de greix– són capaços de propiciar l’alliberament de serotonina al nostre cervell, és a dir, acaben reduint l’estrès de forma natural i ens fan sentir millor.

Per tant, acaba convertint-se en una addicció, tenim més ansietat i tots els nostres pensaments estan posats en el menjar.

Dieta sense ansietat

Processos de reforç positiu (el menjar ens produeix satisfacció) sumats a la culpa posterior (acabem tornant a menjar per eliminar les emocions negatives) són motius més que suficients perquè puguem entrar en un cercle viciós.

Mengem com a manera de controlar les nostres emocions, ja que es veuen posades a prova en els processos de baixada de pes, i l’ansietat acaba per dominar la situació. Però trencar el cercle és tan senzill com seguir unes pautes i uns hàbits que faran que guanyem confiança i seguretat, i d’aquesta manera eliminarem l’ansietat i aconseguirem reduir el pes.

1. Estableix uns horaris fixos de menjar. Has d’adaptar la teva alimentació al teu dia a dia, a la feina i la vida social. Procura fer entre 5 i 7 àpats. D’aquesta manera, seràs capaç d’estar més saciat, acostumaràs el cos a un ordre i aconseguiràs evitar temptacions. 

2. Fes activitat física de forma regular. El gimnàs és un bon complement, però no és per a totes les persones. Moltes vegades, el ritme de vida o els horaris de feina fan que sigui impossible realitzar esport en un gimnàs. Per això, busca una alternativa lliure d’excuses que et motivi i augmenti els teus nivells d’endorfines.

3. Organitza tot el que menges. Sovint, el problema és la falta d’ordre i planificació.  Anticipa’t a les emocions negatives.

4. Controla casa teva. Aliments prohibits a la vista acostumen a ser la principal causa que la dieta fracassi. No sempre és necessari eliminar-nos tots, especialment si no vius sol, sinó que és tan simple com no tenir-los visibles ni fàcilment accessibles.

5. Temps fora. És una tècnica utilitzada especialment en nens a fi d’eliminar conductes no desitjades. És el que normalment fem quan enviem un nen fora de classe o al racó de pensar. Però aquesta tècnica ens és especialment útil en pics alts d’ansietat pel menjar. Aquests pics poden aparèixer a la tarda: en aquests moments, deixa el que estiguis fent, surt de l’habitació o de casa, i torna al cap d’uns minuts.

Notícies relacionades

Amb aquests consells, ens mantindrem en el nostre pes lliures d’ansietat, tristesa o culpa; així que ja tens la recepta d’aquest estiu. 

Ángel Rull, psicòleg clínic