PSICOLOGIA

4 exercicis per desenvolupar la teva intel·ligència emocional

La intel·ligència emocional ens permet un desenvolupament personal, social i laboral més gran

undefined44103298 graf1785 barcelona 02 07 2018   el doctor joan escarrabell  180702160718

undefined44103298 graf1785 barcelona 02 07 2018 el doctor joan escarrabell 180702160718 / Marta Perez

3
Es llegeix en minuts
Ángel Rull

La intel·ligència emocional és una de les capacitats més necessàries en la interacció amb altres persones. Ens permet relacionar-nos de forma eficaç amb els altres i saber adaptar-nos a qualsevol situació. Gràcies a ella, assolim un bon funcionament a l’escola, a la feina o amb la nostra relació de parella.

Es presenta com una capacitat, la qual va evolucionant a través dels anys amb les nostres experiències, que ens permet trobar solucions òptimes als problemes amb què ens enfrontem, integrant diferents tipus de coneixements emmagatzemats al nostre cervell. Regula les nostres emocions i sentiments i genera empatia.

Beneficis

La intel·ligència emocional apareix en cada situació a què ens enfrontem en la nostra vida. Tot i que es concep d’una forma més social, a l’interactuar amb els altres, té també una funció respecte a un mateix, ja que ens permet conèixer i regular els nostres propis sentiments i aconseguir un òptim desenvolupament com persones.

¿Per què la intel·ligència emocional és important per a nosaltres?

  • Reducció i protecció contra l’estrès.
  • Augment de les relacions interpersonals i millora de la seva qualitat.
  • Disminució del malestar psicològic.
  • Protecció davant problemes de l’estat d’ànim i trastorns d’ansietat.
  • Millora en la productivitat i el rendiment.
  • Impacte directe en el desenvolupament personal i l’autorealització.

Augmenta la teva intel·ligència emocional

La intel·ligència emocional està influïda per diversos factors, com el seu caràcter innat, les relacions passades o la cultura. Però, a través de diversos exercicis, podem desenvolupar-la i potenciar-la. D’aquesta forma podrem tenir una millora en el nostre benestar i en la nostra qualitat de vida.

Practicar aquests exercicis farà que hi hagi una repercussió directa en la teva intel·ligència emocional.

1. Escolta activa

L’escolta activa és una de les habilitats socials que menys apareixen. Es caracteritza per l’anàlisi i la comprensió del que l’altra persona està dient, sense que assumim un paper passiu en la comunicació. A l’utilitzar aquesta habilitat, deixem d’escoltar per respondre, sinó que posem el focus en el que veritablement l’altre ens està explicant.

Per a això, procura no interrompre, tret que sigui necessari. Escolta sense jutjar i sense donar opinions ni consells. A més, has de procurar repetir algunes de les paraules que l’altra persona hagi dit per assegurar que s’està comprenent el missatge. I finalment, reflecteix els sentiments que l’altre sent, verbalitza la tristesa si és el que intueixes del seu missatge, per exemple. Això generarà empatia en les dues parts.

2. Despolaritza el pensament

Tendim a etiquetar-ho tot en dos conceptes totalment oposats: bo i dolent. Centrar-nos que les coses sempre són d’aquesta forma, disminueix i tanca la nostra visió i, per tant, els nostres pensaments. Per això, per aconseguir un equilibri emocional és important que eliminem les nostres etiquetes de valor sobre allò que passa al nostre voltant.

3. Expandeix les teves emocions

El nostre llenguatge tendeix al reduccionisme, especialment amb les emocions positives. Tenim al cap molts sinònims de por, però no tants de felicitat. Per això, és important que diferenciem tot el ventall d’emocions que sentim. Això pot ajudar-nos a reconèixer millor els nostres estats i no confondre’ls, com acostuma a passar entre la tristesa, la por i l’enuig.

4. Potencia la gratitud

La gratitud és una de les 24 fortaleses personals que estudia la Psicologia Positiva. En ella es veu avalada un percentatge important del nostre benestar psicològic, a més que és un dels protectorsmés grans contra la depressió. Per això, exercicis de gratitud diària, com llistes de coses per les quals estar agraït en la nostra vida, ens ajuden a potenciar-la i expandir el focus i deixar de mirar només els nostres estats negatius.

Notícies relacionades

El desenvolupament de la intel·ligència emocional requereix temps, entrenament i una sèrie d’exercicis que són fonamentals per a la seva integració en el nostre dia a dia. Amb aquests quatre punts podrem començar a interioritzar una millor gestió emocional i un autoconeixement que ens permeti no només funcionar millor a nivell social, sinó créixer en valoració i autoestima.

Ángel Rull, psicòleg.

Temes:

emocions