PSICOLOGIA

7 avantatges que els teus fills aprenguin un altre idioma

Més enllà de la importància social, hi ha uns beneficis psicològics per als nens a l'aprendre un segon idioma

undefined44931889 graf7611  madrid  07 09 2018   varios ni os acceden a las au180914123953

undefined44931889 graf7611 madrid 07 09 2018 varios ni os acceden a las au180914123953 / Fernando Alvarado

2
Es llegeix en minuts
Ángel Rull

La concepció habitual d’aprendre diversos idiomes, especialment si es fa alhora, és que genera confusió i un retard en l’aprenentatge i el desenvolupament lingüístic. Això es deu que els primers estudis van marcar un accés més lent a les paraules, que amb el temps va acabar resultant fals.

Actualment se sap que el cervell té un gran desenvolupament quan treballa amb més d’un idioma, i guanya en plasticitat i versatilitat. Però també veiem com la memòria, l’atenció i la creativitat augmenten.

La millor edat

Durant els primers sis anys de vida del nostre fill, el cervell té més facilitat per a l’adquisició d’idiomes. A partir d’aquesta edat, l’aprenentatge és més complex, però sempre acaba produint-se.

Abans dels sis anys, els nens compten amb una capacitat innata per a la imitació de sons, cosa que propicia el ràpid aprenentatge de la pronunciació. A més, saben pensar en diversos idiomes sense que hi hagi confusió.

Beneficis d’un altre idioma

Quan prenem la decisió que els nostres fills aprenguin un altre idioma, ho fem recolzant-nos en la idea que els ajudarà acadèmicament i professionalment, que podran viatjar i desenvolupar-se plenament. No obstant, hi ha una sèrie de característiques internes del nen, que psicològicament l’ajudaran en el seu desenvolupament actual i futur.

¿Quins beneficis psicològics té aprendre un altre idioma?

1. Millora en la confiança

El progrés i el desenvolupament en l’aprenentatge crea un clima de seguretat i de motivació. Sentir-se vàlids i veure que poden aconseguir objectius lingüístics fa que l’autoestima tingui un impacte molt positiu.

2. Resolució de problemes

Els nens bilingües tenen una millora en la creativitat i la resolució de problemes. Són capaços d’ampliar el ventall mental i sortir dels esquemes preestablerts de pensament. Aquesta qualitat es generalitza a totes les àrees de la vida.

3. Escolta activa

Milloren les habilitats d’escolta, i tendeixen a posar més el focus en petits detalls. Això es deu que, al treballar en diversos idiomes, han d’estar pendents d’un nombre més alt de sons.

4. Més sociabilitat

Sortir de la rutina normal de les classes i apuntar-se a un curs d’idiomes fa que es coneguin nous nens amb els mateixos interessos. A més, en la vida adulta promou una millora de la sociabilitat, ja que es busca practicar aquest idioma, en molts casos, amb persones natives, que amb la seva cultura augmenten el nostre coneixement del món.

5. Flexibilitat

Els nens bilingües aprenen a canviar de tasca amb més rapidesa. Aquesta qualitat és molt útil al realitzar les activitats de l’escola o a l’hora de jugar. Tenir més flexibilitat mental influeix també en l’obertura a l’experiència respecte al món.

6. Més curiositat

Aprendre un altre idioma fomenta la curiositat en els nens, ja que hi ha més interès per elements culturals o rutines allunyades de la nostra societat. Aquesta obertura mental impulsa la curiositat de coneixements i conceptes, cosa que també afavoreix l’aprenentatge a l’escola.

7. Fluïdesa lingüística

A l’aprendre un idioma de ben petits, el nen adquireix més fluïdesa lingüística. Això continua durant tota l’etapa escolar, fins i tot a la universitat, no només per al segon idioma sinó també per al nadiu. Aquesta fluïdesa va disminuint a mesura que l’idioma s’adquireix més tard.

Notícies relacionades

Nombroses investigacions han demostrat que parlar més d’un idioma té millores en la nostra salut mental. Uns beneficis psicològics més que raonables perquè motivem els nostres fills a aprendre anglès, italià o alemany.

Ángel Rull, psicòleg.

Temes:

Psicologia Fills