PSICOLOGIA

Així has de pintar les parets per viure més relaxat

La nostra casa i el color de les parets afecten directament les nostres emocions

2
Es llegeix en minuts
Ángel Rull

Fa anys que la Psicologia del Color estudia com les diferents tonalitats són capaces d’influir sobre el nostre estat emocional. Modifiquen les nostres sensacions, la nostra comunicació i el nostre estat anímic: els colors calmen, relaxen, però també augmenten l’estrès.

A més, això s’accentua si aquests colors són els de les parets de casa nostra. És el nostre racó, on passem part de la nostra vida. Per això, saber quins colors triar en cada estança pot augmentar el teu benestar no només dins de casa.

Hi ha nombroses investigacions sobre això. Una de les més recents la va dur a terme la psicòloga Eva Haller. Va descobrir que hi ha un color exacte per a cada emoció. I que a través d’aquests colors podem potenciar les emocions. La tranquil·litat s’associa al blanc, mentre que el seu oposat, el negre, ens genera angoixa. El taronja dona vitalitat i el rosa endolceix els sentiments. Però, ¿com hem de pintar les parets de casa nostra perquè potenciïn les emocions de manera positiva?

Entrada

Quan arribem a casa busquem relaxar-nos i sentir pau. Això s’aconsegueix a través del blanc. Calmarà les nostres emocions i reduirà l’estrès després d’un llarg dia de feina.

Habitació

Encara que tradicionalment s’associï al femení, el rosa és el color òptim per als dormitoris. Creen sensació de confort i l’habitació és més acollidora. És important jugar amb la seva tonalitat. Tot i que s’associa sempre a la tendresa, el grau dependrà de la intensitat. També es pot barrejar amb blau en una de les parets o en la decoració, ja que transmet calma i seguretat.

Cuina

La cuina ha de donar energia o calma, depenent de cada persona. Si el que necessites és energia al matí, aposta pelvermell. Aquest color s’associa directament a l’energia i la motivació. Però si, al contrari, necessites relaxar-te al final del dia, el verd és el teu color. Et donarà equilibri i assossec per acabar el dia i relaxar-se abans de dormir.

Saló

Al saló busquem relaxar-nos i desconnectar. El color que necessitem és el blau, la calma. I si a més compteu amb una zona de lectura, podràs escollir el blanc, per la seva capacitat d’asserenar i eliminar distraccions.

Menjador

Pinta les parets del menjador d’un groc intens. Aquesta serà la zona de la casa que podràs associar a la vitalitat i l’energia. És el color per excel·lència de l’optimisme. A més, no només t’influirà en tu, sinó en tothom que s’assegui a la taula amb tu.

Bany

Per al bany hem d’escollir entre la calma o l’energia. Si el que busquem és relaxar-nos a la banyera, el gris és primordial. Crea sensació d’aïllament i tranquil·litat. Però si el que vols és començar el dia escoltant la ràdio amb energia, pinta les parets de taronja. Aquest color està associat a la vitalitat i la confiança.

Oficina

Si comptes amb un espai per treballar, has de generar emocions de vitalitat i energia, però també recórrer a la creativitat. Per a això combina els grocs amb el verd, especialment en tons més foscos.

Notícies relacionades

Les emocions que sentim s’associen al nostre entorn. Connecten amb el treball i amb la nostra vida social. També connecten amb els esdeveniments i els detalls més simples. Sovint no fem atenció al color que ens envolta, però aquest exerceix una influència sobre els nostres sentiments i el nostre estat anímic. Modifica el teu entorn per modificar les teves emocions, i és tan simple com canviar el color de les teves parets.

Ángel Rull, psicòleg clínic.

Temes:

Psicologia