Districtes
«Vam tenir el cor dividit entre Barcelona i el Brasil»

Emigrant 8Julio Cuartero, a l’escala de l’edifici on viu. /
Als peus de Montjuïc, salpava, l'estiu de 1954, un vaixell italià rumb al Brasil. Hi viatjava Julio Cuartero Soler (Barcelona, 1936). Tenia 18 anys i partia amb la seva germana, de 10 anys, i els seus pares. Anaven a buscar-se un futur més pròsper que el de la postguerra aquí. Parents i coneguts de Sants, el seu barri, havien fet el mateix. Després de navegar uns 12 dies, van arribar al port de Santos.
-¿Com els va anar la vida allà?
-Molt bé. El Brasil esperava mà d'obra amb els braços oberts. Tenia universitaris, però tècnics no. El president de llavors, Juscelino Kubitschek, va fer escoles industrials.
-¿Quan van tornar?
-A finals dels anys 60, amb la dictadura militar, vam voler tornar. Aquí ens deien: «Franco encara hi és, però si no us poseu en política, de feina n'hi ha». Jo ja vaig venir casat, i la meva dona, Gloria Rodrigues, va viatjar embarassada de la nostra segona filla. Deu anys després, va arribar el nen.
-I l'associació Amigos do Brasil de Barcelona, ¿com va néixer?
-Nosaltres vam arribar del Brasil amb molta alegria i eufòria, i aquí tot era fosc, gris i fred. Ens faltava la bossa nova. A tothom que va venir d'allà li va passar igual. Teníem el cor dividit entre Barcelona i el Brasil. Vam anar al consolat buscant un lloc per celebrar festes. El cònsol en feia moltes entre setmana, en una discoteca que llogava, i vam crear grups de samba i carnaval. Però el següent cònsol que va venir ja no va fer res.
-I ho van fer vostès.
-Sí. Primer celebràvem les festes pàtries en restaurants, fins a crear l'associació. Vam adaptar els estatuts del club de futbol del nostre fill, prometent no posar-nos en religió ni en política, i el dia de la República del Brasil, el 15 de novembre de 1979, al restaurant Can Soteras va néixer, amb 100 socis.
-Es van instal·lar a Nou Barris.
-Sí, al carrer de Matanzas, al Congrés, vam tenir el local, fins fa un any. Gairebé 37 anys d'organitzar sessions de cine, amb pel·lícules que ens prestava el consolat o el Centre Cultural del Brasil. Oferíem conferències, tallers de cuina, samba i portuguès. Fèiem batucades i carnavals al barri i fora de Barcelona. Vam compartir mundials de futbol i 'feixoadas'.
Notícies relacionades-¿I per què es va dissoldre el grup?
-Perquè dels 200 que vam arribar a ser, al final en quedàvem 30. Els joves ja no s'hi implicaven. Jo portava molt a gust aquell compromís. Adoràvem l'associació.
- Apagada Red Eléctrica sospita d'una desconnexió massiva de plantes solars abans de l'apagada
- Andrés Iniesta: "No sempre tot és bonic, ni per a mi ni per a ningú"
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Lluita contra el frau Hisenda et vigila: aquesta és la quantitat màxima que pots pagar en efectiu
- Presumpta administració deslleial Els Mossos confisquen documents i joies als marmessors de Pere Mir
- MOBILITAT Controls a les carreteres gironines pel pont de l’1 de maig
- Nova instrucció als registres El Govern aprova una instrucció per fer efectiva la prohibició dels ventres de lloguer
- Successos Un piròman provoca nou incendis en mitja hora a Cambrils i deixa danys en comerços i restaurants
- Conseqüències de l’apagada El Govern té un pla b amb reserves de gasoil per si hi ha una altra apagada
- Entrevista Joan Gabriel Bergas, catedràtic en Enginyeria Elèctrica de la UPC: "Són set 'barcelones' que van caure de cop"