SANTS-MONTJUÏC
El primer cine cooperativa
Zumzeig, la sala de pel·lícules independents d'Hostafrancs, aconsegueix reobrir les portes

D’esquerra a dreta, Álamo, Boix, Triviño, Martí, Brufau i Rueda. /
Proximitat, vocació de barri i una aposta pels formats menys comercials són els cavalls de batalla del renovat Zumzeig, que torna a apujar la persiana al carrer de Béjar, 53, reconvertit en el primer cine cooperativa de Catalunya. La reinauguració serà el pròxim 4 de novembre quan aquest carrer d'Hostafrancs es tancarà al trànsit per oferir un pica-pica i projeccions gratuïtes. Encapçalen el projecte sis socis amants del cine: Yonay Boix, Anna Brufau, Miquel Martí Freixas, Ariadna R. Álamo, Javier Rueda i Albert Triviño, que gestionen el nou espai.
El subversiu Zumzeig va començar la seva trajectòria el 2013 amb una acollidora sala de 73 butaques, projectors de 16 i 35 mil·límetres, a més d'un digital, i so Dolby de qualitat. El seu propietari, Esteban Bernatas, va decidir cedir l'espai aquest estiu després d'anar-se'n a viure a París per donar-li un ús més participatiu. «A la primera reunió hi vam assistir més de 40 persones vinculades a la indústria del cine. D'allà va sortir aquest equip i vam muntar una cooperativa sense ànim de lucre perquè vam creure que era la manera més ètica de portar a terme el projecte», comenta Rueda.
XARXES SOCIALS / En els seus tres anys de vida el Zumzeig ha anat creixent en espectadors. «Al veure els números ens vam adonar que tenia més públic del que pensàvem i seguia creixent», recorda Martí Freixas. Un bon indicador són els seguidors dels perfils Twitter i Facebook del Zumzeig, que sumen prop de 18.000 seguidors per a una de les sales més reduïdes de la ciutat. «El nostre objectiu és donar continuïtat a l'oferta de cine independent i convertirlo en un espai de debat i reflexió», explica Brufau.
LECTURA I DEBAT / El nou Zumzeig reforçarà les sessions paral·leles de cine experimental, infantil, curtmetratges i cine documental per poder donar veu a obres de difícil distribució: «Traurem obres de la clandestinitat i les projectarem en una sala en condicions», explica Triviño. A més, el cine comptarà amb un saló de lectura i una oferta gastronòmica de qualitat. «Volem recuperar el ritual d'anar al cine i convertir-lo en un lloc de tertúlia i debat. Que els espectadors vinguin a passar la tarda», afegeix Triviño.
Per guanyar-se el públic, la cooperativa ha rebaixat el preu de l'entrada a 7 euros (50 cèntims menys que en la seva etapa anterior). També premiarà la fidelitat amb descomptes especials o el carnet d'amics del Zumzeig, que dóna accés a tarifes reduïdes i a participar en les assemblees i que es va esgotar unes quantes setmanes abans de la reobertura.
L'aposta pel teixit veïnal del districte serà un altre dels pilars del cine. «Venien més espectadors de fora del barri que de la zona i volem canviar la tendència. En comptes de ser una estructura tancada, col·laborarem amb associacions i escoltarem propostes veïnals», comenta Álamo.
- Apagada Red Eléctrica sospita d'una desconnexió massiva de plantes solars abans de l'apagada
- Andrés Iniesta: "No sempre tot és bonic, ni per a mi ni per a ningú"
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Lluita contra el frau Hisenda et vigila: aquesta és la quantitat màxima que pots pagar en efectiu
- Presumpta administració deslleial Els Mossos confisquen documents i joies als marmessors de Pere Mir
- MOBILITAT Controls a les carreteres gironines pel pont de l’1 de maig
- Nova instrucció als registres El Govern central aprova una instrucció per fer efectiva la prohibició dels ventres de lloguer
- Successos Un piròman provoca nou incendis en mitja hora a Cambrils i deixa danys en comerços i restaurants
- Conseqüències de l’apagada El Govern té un pla b amb reserves de gasoil per si hi ha una altra apagada
- Entrevista Joan Gabriel Bergas, catedràtic en Enginyeria Elèctrica de la UPC: "Són set 'barcelones' que van caure de cop"