Campanya del 28M

L’alcaldable del PP acusat de «cop de dit» calca a Santa Coloma el «model Albiol» contra les ocupacions

Miguel Jurado, «mà dreta» a Badalona del popular, replica la seva estratègia de cara a les eleccions municipals

  • CONTEXT | Dimissió en bloc al PP de Santa Coloma contra el «cop de dit» d’un regidor d’Albiol

  • MÉS CONTEXT | «Manual ‘pas a pas’ davant d’ocupacions»: Albiol fia la seva majoria absoluta al discurs antiocupació

L’alcaldable del PP acusat de «cop de dit» calca a Santa Coloma el «model Albiol» contra les ocupacions

Ricard Cugat

2
Es llegeix en minuts
Manuel Arenas
Manuel Arenas

Redactor i coordinador de l'equip d'informació de l'àrea metropolitana de Barcelona

Especialista en històries locales, audiències i informació de l'àrea metropolitana de Barcelona i reporterisme social

Ubicada/t a àrea metropolitana de Barcelona

ver +

Qui ha dit que les eleccions municipals del 28 de maig es preveuen tedioses a Santa Coloma de Gramenet. La imbatibilitat de l’alcaldessa Núria Parlon (PSC) ha obligat a explorar fórmules creatives tant a l’esquerra, on despunta l’agitador fitxatge del alcaldable Gabriel Rufián a càrrec d’ERC, com a la dreta, flanc en el qual destaca la candidatura popular de Miguel Jurado (PP), «mà dreta» a Badalona del polèmic Xavier García Albiol. Tots dos es presenten als comicis amb sengles acusacions de la Fiscalia pel cas Antenes: presó per a Albiol i inhabilitació per a Jurado.

Van sorgir moltes crítiques a l’anterior executiva popular de Santa Coloma contra el nomenament de Jurado, davant el qual va dimitir en bloc titllant-lo d’un «cop de dit» emprès, asseguraven, per la cúpula barcelonina dels populars. Ja al febrer es va especular que el moviment implicaria l’‘albiolització’ del PP colomenc, que abans tenia representació municipal però actualment no, ni tampoc perfil propi.

La campanya ha dissipat les sospites. Aquest cap de setmana, l’alcaldable Jurado ha fet públiques les seves propostes per a Santa Coloma, la gran majoria vinculades a la seguretat i les ocupacions, terreny que coneix de primera mà per la seva condició de tercer tinent d’alcalde de Seguretat d’Albiol entre 2011 i 2015.

Entre elles juga un lloc central el ‘Manual d’actuació davant una ocupació il·legal’, en el qual Jurado calca d’Albiol no només el contingut material, sinó també a nivell formal, ja que n’ha copiat l’estil i la tipografia, com es pot observar en aquesta publicació dels populars colomencs a Facebook.

Albiol ja va presentar al febrer aquest controvertit «manual», un díptic que estableix passos esquemàtics, des de trucar al 112 fins a comunicar als potencials ocupes que han d’abandonar la vivenda, passant per la recomanació a la comunitat de veïns d’«adoptar l’acord de no deixar-los entrar a les zones comunitàries».

Mateixa «promesa estrella» que Albiol

Aquest «manual» no és l’única proposta d’Albiol que replica Jurado. També ho fa amb la seva «promesa electoral estrella»: una regidoria especialitzada en la lluita contra l’ocupació il·legal, per a la qual el popular colomenc preveu firmar un protocol d’actuació «com a Badalona amb Albiol».

Tant a Badalona com a Santa Coloma, les alcaldies socialistes també han assumit el «discurs antiocupació» per mostrar-se bel·ligerants amb la pràctica, que ocupa un rol zenital a l’agenda de la campanya electoral, com ha mostrat recentment l’enrenou mediàtic de les ocupacions de la Bonanova, a Barcelona.

Notícies relacionades

A Badalona, de fet, el govern municipal ja va posar en marxa al novembre una unitat policial especialitzada en antiocupació (Unitat Domus), de la qual fa gal·la habitualment l’alcalde Rubén Guijarro (PSC). Santa Coloma, per la seva banda, també disposa de la seva unitat especialitzada particular, l’USIR (Unitat de Suport i Intervenció Ràpida), que també ha actuat en conflictes derivats d’ocupacions.

Llegeix totes les notícies de Santa Coloma a EL PERIÓDICO Santa Coloma