Comptes municipals

Santa Coloma aprova uns pressupostos municipals, de nou, condicionats per la pandèmia

  • L’aprovació inicial va tirar endavant únicament amb els vots a favor del PSC, que té majoria absoluta al consistori

  • Per la seva banda, Ciutadans i ERC hi van votar en contra, mentre que des d’En Comú Podem van optar per abstenir-se

Santa Coloma aprova uns pressupostos municipals, de nou, condicionats per la pandèmia

Ayuntamiento de Santa Coloma

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

El ple de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès) va aprovar aquest 15 de novembre el pressupost ordinari de forma inicial i que, remarquen des del govern local, continua condicionat per la situació d’excepcionalitat generada per la pandèmia de la Covid-19. «El pressupost municipal manté i prioritza les actuacions dirigides a evitar la propagació del virus i reforçar aquelles que són imprescindibles per pal·liar els efectes d’una recessió profunda», segons van defensar des de l’executiu municipal.

L’aprovació inicial dels pressupostos va tirar endavant únicament amb els vots a favor del PSC, que té majoria absoluta al consistori. Per la seva banda, Ciutadans i ERC van votar en contra, mentre que des d’En Comú Podem van optar per abstenir-se.

«Presentarem esmenes als comptes aprovats de manera provisional, per tal de millorar algunes partides i demostrar que un altre model és possible», van assenyalar des de Ciutadans per explicar el perquè de la seva negativa als pressupostos. En la mateixa línia es van expressar els republicans, que també esperen que el govern atengui les esmenes que presentarà ERC: «Seguirem fent propostes constructives per fer de Santa Coloma de Gramenet una ciutat més justa, més feminista i més sostenible, en definitiva, més habitable». Així, els comuns també van anunciar que presentaran al·legacions i remarquen que aspiren a un pressupost amb «una altra de mirada sobre les polítiques de seguretat, amb una perspectiva ecofeminista, per fer una ciutat molt més amable, cuidadora i verda».

Per la seva banda, l’alcaldessa de Santa Coloma, Núria Parlon, va defensar: «Aquest any sabem de les dificultats que moltes famílies arrosseguen per culpa de la crisi generada per la pandèmia, així que hem incrementat el pressupost en polítiques socials –fent un esforç especial per atendre l’emergència habitacional– i igualtat».

Nous incentius fiscals

El pressupost contempla i impulsa nous incentius fiscals orientats a la promoció econòmica a la ciutat, tals com la suspensió de la taxa d’ocupació de via pública (taules, cadires i vetlladors), la reducció en el preu públic per la recollida i gestió de residus industrials i comercials (reduint especialment la taxa d’aquells autònoms i autònomes que realitzen la seva activitat en la seva residència habitual), o consolidant mesures que es van impulsar ja l’any 2021, com van ser la reducció en les taxes de manteniment de mercats municipals i mercats no sedentaris.

«La congelació de la resta de figures impositives, especialment la reducció del tipus aplicable a l’IBI, va dirigida a no augmentar la pressió fiscal de les famílies», remarquen des del govern del PSC.

Finançament exterior

Així, des del consistori asseveren que, aquest any, es preveu que la font de finançament més important que rebi l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet i que provingui principalment de la transferència en la participació en tributs que realitza l’Administració de l’Estat, experimenti un augment molt significatiu, tal com com es recull, en l’avantprojecte de pressupostos generals de l’estat, actualment en tramitació.

Aquests ingressos més elevats, «permetran atendre una despesa més gran en la neteja de l’espai públic i edificis municipals, atendre les necessitats bàsiques de les persones i famílies més vulnerables i aplicar-los a la seguretat ciutadana».

Els eixos principals

Reforçar i impulsar les polítiques d’igualtat i promoció social a les quals es destina gairebé el 15,70% del pressupost (18,77 milions d’euros), el Servei d’atenció domiciliària (3 milions), emergència habitacional (1 milió), menjador social (1,6 milions) o en les beques escolars, entre d’altres.

Les actuacions en neteja viària, edificis i manteniment, que «augmenten significativament respecte a l’any anterior, amb l’objectiu d’evitar la propagació de la pandèmia convertint l’espai públic en espais comunitaris segurs». Gairebé 17 milions d’euros es destinaran als programes de neteja viària i d’edificis i equipaments municipals.

Les polítiques de seguretat que es reforcen amb la incorporació d’11 noves places d’agents de policia, la creació de dues places de subinspectors, la renovació del parc mòbil adscrit a aquest servei, a més del projecte de la nova comissaria. Aquesta àrea té un pressupost d’alguna cosa més de 10 milions, fet que suposa un 7,94%.

Les polítiques de Vivenda. Seguint amb el Pla Local de Vivenda, «es destinen més esforços a alguns dels programes iniciats per pal·liar la pèrdua de la vivenda un any que veurà la posada en marxa de les vivendes dotacionals de l’antiga escola Miguel Hernández, la continuació del programa d’adquisició de pisos per via de tempteig i retracte, la reforma d’antics locals municipals en vivenda destinats a la borsa de lloguer social, o en la inversió d’un milió d’euros per gestionar el conveni amb la SAREB», afirmen des de l’executiu local. A polítiques de vivenda i urbanisme el consistori destinarà gairebé 11,5 milions, cosa que suposa el 9,54% del total.

Notícies relacionades

Reforç de les actuacions en política d’educació. És una de les que augmenten respecte a l’any anterior, amb més dotació, 11,3 milions, pel manteniment d’edificis escolars, activitats educatives i la posada en marxa del nou model de gestió del servei d’escoles bressol municipals mitjançant la societat municipal Bressolgramenet SA. En aquesta àrea es gestionen els programes de planificació educativa per import de més d’un milió d’euros i, en concret, el programa de reutilització de llibres i adquisició d’ordinadors per import de 965.770 euros. Aquesta àrea suposa un 9,49% de la despesa total.

Més notícies de Santa Coloma a l’edició local d’EL PERIÓDICO