CONTRA LES AGRESSIONS MASCLISTES

Agents 'lila' vetllaran per les víctimes de la violència masclista a Santa Coloma

Es reforça així el projecte Xarxa Violeta, que integra més de 60 bars, discoteques, gasolineres, farmàcies i aparcaments de la ciutat

El consistori colomenc ha anunciat que posarà en marxa un total de vuit mesures per potenciar aquesta iniciativa

ciba

ciba

2
Es llegeix en minuts
EFE / El Periódico

L’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès) desplegarà un equip d’agents ‘lila’ als barris de la ciutat que acostaran els recursos i serveis d’atenció a les dones víctimes de violència masclista, ha informat el consistori.

Aquesta iniciativa pretén reforçar el projecte Xarxa Violeta, que es va posar en marxa l’any passat amb l’ajuda de més de 60 bars, discoteques, gasolineres, farmàcies i aparcaments de la ciutat, que reben denúncies de víctimes d’agressions masclistes o LGTBIfòbiques i activen els protocols pertinents d’actuació en espais d’oci.

Un any després, l’ajuntament ha decidit anar un pas més enllà davant el nou escenari de pandèmia, que ha disparat les agressions i la pressió sobre les víctimes, i ha anunciat que posarà en marxa vuit mesures per potenciar el projecte.

Possibilitat de denunciar a La Ciba

A més de l’equip d’agents ‘lila’, es durà a terme una campanya específica d’identificació i prevenció de les violències masclistes amb intervencions específiques a l’espai públic i es reforçarà la xarxa d’espais segurs i refugis violeta, amb especial èmfasi als locals oberts durant el toc de queda. També es crearà un Observatori permanent de dades obertes per fer el seguiment de les violències masclistes que ocorren a la ciutat i orientar les polítiques públiques en funció de la realitat.

Una altra de les mesures que posarà en marxa l’ajuntament serà activar un Protocol Punt Lila en l’aplicació específica de seguretat ciutadana de Santa Coloma, que permetrà tant llançar un avís com atendre una situació de risc. Així mateix, es reforçarà el servei d’informació, atenció i recuperació amb una ampliació dels horaris, serveis i professionals especialitzats, i es crearà una xarxa de dones referents protagonistes dels seus processos de recuperació per acompanyar altres víctimes.

Finalment, s’ha habilitat la possibilitat que les dones puguin denunciar a l’espai La Ciba, amb una unitat específica de la policia local, i que les professionals de l’equipament les acompanyin en els judicis.

Més violència masclista amb la pandèmia

La pandèmia ha provocat que les dones de Santa Coloma pateixin més violència masclista, tinguin una situació laboral més precària i pitjors condicions de salut. Són les conclusions principals de l’informe que va presentar el consistori colomenc dimecres passat, 18 de novembre, en el marc del projecte DadesXDonesXCovid, de l’observatori La CIBA.

Notícies relacionades

«Hi ha més violència, aquesta és més greu i hi ha menys possibilitats d’accedir als serveis essencials d’acompanyament. Una situació gravíssima», va resumir llavors la directora de Polítiques d’Igualtat de Santa Coloma, Maribel Cárdenas, que també va advertir que el percentatge de positius de Covid-19 a la ciutat és més elevat en dones (131 casos per 10.000 habitants) que en homes (93 per cada 10.000).

Més notícies de Santa Coloma en l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA