EDUCAR EN PANDÈMIA

Els professors d'un institut de Santa Coloma es mobilitzen per reclamar un pla semipresencial

Els docents es reuniran dijous amb Educació, però si no hi ha acord aniran a la vaga la setmana vinent

«És impossible atendre tots els alumnes de manera segura», denuncien els professors del Terra Roja

santacoloma

santacoloma

1
Es llegeix en minuts
ACN

Els professors de l’institut Terra Roja de Santa Coloma de Gramenet exigeixen al Departament d’Educació que avali el pla de semipresencialitat dissenyat per l’equip directiu del centre. Tot i que el pla es va aplicar les tres primeres setmanes de curs, Educació l’ha vetat i els docents s’han revoltat al considerar que la mesura que plantegen «encaixa perfectament» amb la realitat sanitària i amb les característiques del mateix centre.

Els professors s’han concentrat davant l’institut aquest dimecres i aniran a la vaga a partir de dimecres si el departament no s’avé a negociar una sortida que els complagui. Les parts es reuniran aquest dijous amb la mediació del Departament de Treball per mirar de resoldre el conflicte.

Segons el pla dissenyat pel centre, cada classe es dividia en dos i només assistien presencialment a l’aula tres hores al dia. La resta de la jornada la seguien des de casa amb el recolzament telemàtic del professorat, que els resolia dubtes per correu electrònic i els encarregava exercicis.

Superar la fractura digital

Un dels membres del comitè de vaga del Terra Roja, Dionís Lumbreras, explica que el pla híbrid dissenyat per a aquest curs permetia garantir millor les exigències higièniques i sanitàries, acostar-se al concepte de ‘grup bombolla’ i, d’altra banda, es convertia en una plataforma ideal per superar la fractura digital de gran part de l’alumnat.

«Durant el confinament vam trobar una fractura digital molt gran, i hem fet un esforç titànic per proveir d’ordinadors els alumnes i hem implantat un pla continuat de formació telemàtica», explica Lumbreras. Alumnes i familiars, diu, estaven conscienciats de la difícil situació que vivim i haurien rebut amb bons ulls la proposta.

30 persones a 40 metres

D’altra banda, el Terra Roja compta amb uns 600 alumnes i té classes molt petites, una circumstància que, segons el professorat, complica la gestió de les distàncies de seguretat entre l’alumnat i el manteniment dels grups bombolla: «A part del metro, no sé gaires espais més on es puguin trobar 30 persones en un espai de 40 metres quadrats durant sis hores al dia».

Notícies relacionades

Lumbreras assegura que, tot i que la solució òptima és la presència plena de l’alumnat a classe, sense recursos per al professorat i quant als espais «és impossible atendre tots els alumnes de manera segura». L’alternativa de la semipresencialitat, diu, és «funcional» i va ser «exitosa» durant els dies que va estar en marxa.

Més notícies de Santa Coloma a l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA