COMBATRE LA PANDÈMIA

PCR voluntàries a Santa Coloma: «Tant de bo tots vinguéssim a fer-nos la prova»

L'assistència de persones el primer dia de tests massius ha sigut dispar entre els dos centres encarregats del cribratge

Els veïns esperen que aquestes campanyes ajudin a conscienciar els veïns que desatenen les recomanacions sanitàries

zentauroepp54438298 soc200810183942

zentauroepp54438298 soc200810183942 / Manu Mitru

3
Es llegeix en minuts
Àlex Rebollo

«Tant de bo tots fóssim cívics i vinguéssim a fer-nos la prova», ambiciona la Paqui, una veïna de 60 anys del barri de Fondo de Santa Coloma de Gramenet que espera a la cua del Centre Cívic Pins per fer-se la prova PCR. Aquest dilluns 10 d’agost, Santa Coloma s’ha unit als altres grans municipis catalans que fan tests massius amb l’objectiu de detectar persones asimptomàtiques que estiguin infectades per Covid-19.

De moment s’han seleccionat per al cribratge els barris més densos de la ciutat –Fondo i Llatí-, on també s’han concentrat els últims brots. No obstant, segons l’alcaldessa Núria Parlon, Salut no descarta que els tests s’ampliïn a veïns d’altres carrers o fins i tot d’altres districtes. Per ara, les proves es faran en aquests barris fins al 14 d’agost i s’hi podrà acudir de 8 a 20 hores.

Tot i que l’afluència de gent ha sigut menor que en altres municipis on també s’han fet tests massius, com Sabadell, a les 15 h –moment en què estava previst que es comencessin a fer les proves– gairebé 40 persones ja esperaven el seu torn al costat del CC Pins.

La Paqui explica que ella no té símptomes ni ha estat en situacions de risc, però celebra que es porti a terme aquesta prova i que apunta que «s’ha de fer per a així quedar-se més tranquils». En la mateixa línia s’expressa la M. Dolors, de 69 anys, que és asmàtica i explica que en moltes ocasions a ella i el seu marit els toca quedar-se amb els nets.

Al CAP del barri de Llatí, l’altre punt on es fa el cribratge, l’assistència ha sigut molt menor. «Hi ha poca gent, en teoria cada dia és per a uns carrers concrets, però si no hi ha cua estem deixant passar veïns d’altres carrers», explica un dels agents de Protecció Civil encarregats de controlar l’accés al CAP.

«Aquí la majoria no porten mascareta»

Fidel Sánchez, president de l’Agrupació de Veïns Districte VI-Barri Fondo, agraeix la iniciativa, però assevera que és «una mica tardana» perquè ja s’han generat molts contagis. «Aquí hi ha més contagis perquè la majoria de la gent no porta ni mascareta», denuncia Sánchez. Els veïns consultats per aquest diari coincideixen a assenyalar que existeix un relaxament general respecte a les normatives sanitàries i esperen que campanyes com aquesta serveixin com a toc d’atenció. No obstant, no es dibuixa un perfil d’edat dels infractors: «Hi ha una gran densitat de població i tothom va com li dona la gana», protesta la M. Dolors.

Tot i que a la cua del CC Pins la majoria de persones superen els 40 anys, també hi han acudit joves. És el cas del David i la Núria, dos amics de 19 anys. Ell va tenir una mica de febre i just abans s’havia reunit amb set persones més a casa d’un amic. Tot i que explica que ja no té cap símptoma assenyala que prefereix fer-se la prova per prevenir, igual que la Núria, que també va estar en aquesta reunió d’amics i tampoc té símptomes. Tots dos també incideixen en el fet que molta gent no fa cas de les mesures.

2.331 casos positius

Les últimes dades de la Generalitat reflecteixen que Santa Coloma acumula 2.331 positius des de l’inici de la pandèmia i que la taxa de reproducció de la malaltia se situa en 1,12 –la transmissió del virus creix quan està per sobre d’1–.

Notícies relacionades

Pel que fa a la Fundació Hospital Esperit Sant (FHES), centre de referència de la ciutat, la situació es manté estable. Fonts de l’hospital expliquen que actualment compten amb set pacients ingressats per o amb Covid-19, lluny dels 223 que va arribar a tenir en les primeres setmanes de la pandèmia. Així, expliquen que per ara no s’han traslladat serveis a altres hospitals, com sí que va succeir el mes de març.

Més notícies de Santa Coloma en l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA