ES DIU 'TEMPS DE DONES'
Un mural sobre la lluita feminista homenatja el primer espai de recursos per a dones de l'estat a Santa Coloma de Gramenet
L'alcaldessa en funcions, Núria Parlon, i l'artista Irantzu Lekue han presentat 'Temps de Dones', una obra pictòrica que honra els referents del feminisme internacional
L'obra cobreix part de la façana de la CIBA, un centre referent a nivell estatal, amb voluntat d'inspirar altres municipis i lluitar contra les desigualtats de gènere de forma global

zentauroepp48487922 mural190612191550 /
El passat 5 de juny, l’alcaldessa en funcions de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, i la reconeguda artista basca Irantzu Lekue, van presentar el nou mural ‘Temps de Dones’, que serà l’element distintiu de la CIBA, el nou Espai de recursos per a dones, innovació i economia feminista –actualment en obres–, que està previst posar-se en marxa en els pròxims mesos i que busca ser un referent en tot l’estat espanyol.
‘Temps de Dones’ és un gran mural de 12 situat a la façana de l’edifici de la CIBA, situat al passeig de Llorenç Serra. El títol és una picada d’ullet a la cançó ‘Les Temps des Cerises’ i a la Comuna de París. I representa diferents generacions de dones que s’alliberen les unes a les altres. La que ocupa més espai és una nena que simbolitza el futur i el relleu generacional.
De dones per a dones
Irantzu Lekue és la jove creadora del mural, especialitzada en instal·lacions artístiques, videoart, pintura i escultura. Les seves obres fan reflexionar sobre les injustícies socials perquè la ciutadania es plantegi alternatives. Ha guanyat diversos guardons, entre els quals destaquen el Primer Premi Videotalents de la Fundació Santander, el Primer Premi Memòries fotogràfiques de la Fundació Canal i el Welco.
Els eixos del projecte creatiu han sigut la participació ciutadana i la transformació social. Per a l’elaboració del mural, l’artista ha comptat amb la col·laboració del Consell de Dones i altres col·lectius locals, que han ajudat a definir els elements simbòlics que componen el mural, il·lustrant tant a la història de les lluites feministes a la ciutat com els personatges referents del feminisme internacional.
Parlon, les dones del Consell, unes alumnes de batxillerat artístic de la ciutat i altres entitats també han participat en la realització.
La CIBA, projecte de ciutat
La CIBA, l’Espai de recursos per a dones, innovació i economia feminista, vol ser un centre de referència per a les dones a Santa Coloma i per a tot l’estat espanyol. La inauguració està prevista per als pròxims mesos i ocuparà el gran edifici en desús que va ser l’emblemàtica fàbrica de productes químics i farmacèutics de la ciutat colomenca.
L’equipament rehabilitat oferirà 6.000 m2
Presentat per l'alcaldessa @nuriaparlon el nou mural de @la_ciba "Temps de dones" de l'artista @Ira_Lekue que es pot veure a l’edifici de l’antiga fàbrica Ciba, futur espai de recursos per a dones al passeig de Llorenç Serra, 64 #santacoloma @CIRDSC pic.twitter.com/u8OkLiguXP
— Aj. Sta. Coloma Gram (@scgramenet) 5 de junio de 2019
Durant la presentació del mural, l’alcaldessa va explicar que la CIBA és un projecte únic per les seves característiques i filosofia, i que té com a objectiu final servir de referència a altres ciutats que es vulguin sumar la creació de diferents satèl·lits per a la igualtat en clau de projecte més general. “Per poder compartir experiències i idees i fer més gran la lluita col·lectiva des del municipal, però amb una visió global per reduir les desigualtats de gènere.”
Els nous espais
Segons el consistori, en els pròxims mesos s’inauguraran diferents espais de la primera planta de l’edifici actualment en rehabilitació, que inclourà tots els serveis de la ciutat destinats a l’atenció de les dones en diferents àmbits de la realitat social i econòmica.
Quant al vessant assistencial, s’implementaran serveis millorats i amplificats per atendre situacions de violència masclista. També hi haurà un espai exclusivament dedicat a prevenir qualsevol situació d’assetjament que hi pugui haver als centres educatius de Santa Coloma, i que afecta especialment els joves.
D’altra banda, la CIBA comptarà amb un gran espai destinat a promoure iniciatives econòmiques i empresarials a fi de reduir la desigualtat i aconseguir millorar les xifres d’ocupació de les dones, ja que encara hi ha una diferència de sis punts en relació amb l’atur que afecta els homes.
Notícies relacionadesTambé es treballarà per amplificar la programació de formació ocupacional i el recolzament a iniciatives empresarials que ja s’estan desenvolupant actualment des de l’empresa municipal Grameimpuls, i que es podrà millorar gràcies als nous espais de la CIBA. Es promourà la investigació de gènere, és a dir, la recuperació de la memòria històrica de les dones de la ciutat, però també qualsevol investigació acadèmica que tingui per objectiu evidenciar les desigualtats existents en clau de gènere i, sobretot, corregir-les.
Més notícies de Santa Coloma
- Això és el que significa que els fills no facin cas als seus pares a la primera, segons el psicòleg Álvaro Bilbao
- Tragèdia a Lleida Jordi i Omar, les dues víctimes de l'incendi de Torrefeta: "Vam sortir a buscar-los, però era com estar a l'infern"
- Investigació oberta El nen mort a Valls va estar tot el matí al cotxe mentre el pare treballava
- Universitat ¿Qui és Ramón Flecha, el catedràtic de la UB acusat d’abús sexual per 14 universitàries?
- La consellera de Salut, en contra d’ampliar el Prat
- FUTBOL Mor Diogo Jota, el davanter del Liverpool, en un accident de trànsit
- Universitat ¿Qui és Ramón Flecha, el catedràtic de la UB acusat d’abús sexual per 14 universitàries?
- Alejandro Valverde: "Pogacar és el candidat a la victòria, però no ho tindrà fàcil amb Vingegaard"
- Despullar un sant
- ¿Violència gratuïta o esport noble?