EL 26-M COLOMENC DES DEL MERCAT MUNICIPAL

«A Santa Coloma votaré en funció de la independència de Catalunya»

Un passeig pel mercat central de Santa Coloma a l'inici de la campanya de les municipals perfila un votant d'esquerres i no independentista

Tot i l'enfocament local dels comicis, la majoria dels electors entrevistats veuen en la qüestió catalana un element que determinarà el seu vot

img-7816

img-7816

6
Es llegeix en minuts
Manuel Arenas
Manuel Arenas

Redactor i coordinador de l'equip d'informació de l'àrea metropolitana de Barcelona

Especialista en històries locales, audiències i informació de l'àrea metropolitana de Barcelona i reporterisme social

Ubicada/t a àrea metropolitana de Barcelona

ver +

Són les 12:00 h del 9 de maig, queden poques hores perquè comenci la campanya de les eleccions municipals del 26 de maig i és tan bon moment com qualsevol altre perquè Yolanda García, de 44 anys, que treballa en una parada del mercat Sagarra –el central– de Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès), no sàpiga que en un parell de setmanes torna a estar cridada a les urnes després del 28-A, aquesta vegada en clau local. “Ahir em van portar a casa la targeta censal i vaig pensar: ‘¿Una altra vegada? S’hauran equivocat’. El meu fill em va comentar que hi tornava a haver eleccions... em tornaré boja de votar; m’esclatarà el cap”.

Mercats, quins llocs. Abans del 28-A, quan el CIS de Tezanos va clavar la predicció electoral, una de les crítiques més sonades al periodisme ha vingut a ser que no trepitja el carrer i no palpa el termòmetre de la gent corrent, sinó que es conforma i se sotmet a les enquestes electorals. Doncs bé, els mercats són un gran lloc per desvirtuar aquest axioma. Estan plens de gent tremendament corrent, que no té afany de protagonisme, però que vol ser escoltada i que, sobretot, té necessitats reals, quotidianes i gens elitistes.

Com a aproximació a les pròximes municipals, una dotzena d’entrevistes durant el matí anterior a l’inici de campanya al mercat central de Santa Coloma permet perfilar un votant que encaixa amb el dels resultats de les generals: claramentd’esquerres i no independentista. Els electors que s’atreveixen a revelar el seu vot –que admeten que repetiran el de les generals, una dada important– es reparteixen entre tres partits: PSC, Cs i ERC. I, sorprenentment, tot i que es tracta d’uns comicis locals en què, a priori, la qüestió catalana no incideix directament, ja que va més enllà de les competències municipals, la majoria d’entrevistats reconeix que determinarà el seu vot; un efecte de la polarització, que continua cuejant.

Entrada al mercat Sagarra de Santa Coloma de Gramenet. / MANUEL ARENAS

“Votaré en funció de la independència de Catalunya”

LaDolores té una parada de conserves i olives al mercat Sagarra i assenyala que la gestió del PSC, en general, li sembla bona, “tot i que sempre hi ha coses”. En termes locals, i posant èmfasi en el benestar del seu negoci, es mostra preocupada per la “competència deslleial que està afectant el comerç local: falta regulació perquè un no pugui obrir quan vulgui, fins i tot els diumenges, perquè el petit comerç s’està anant en orris”.

No obstant, tot i aquestes qüestions locals, la Dolores confessa que està intranquil·la per una cosa que definitivament determinarà el seu vot: la qüestió catalana. “A Santa Coloma votaré en funció de la independència de Catalunya; el que ha passat aquí no m’agrada gens i em té preocupada”, afegeix la votant no independentista, que s’autodefineix com “d’esquerres o de centreesquerra”.

Qui també votarà en funció de la qüestió catalana és Josep Gavaldà, un avi que, encara que no viu a Santa Coloma, sí que és client del mercat perquè el seu fill, Francisco José Gavaldà, treballa al bar. Al preguntar-los pel sentit del seu vot, cap dels dos dubta: ERC. Són els dos únics votants manifestament independentistes d’entre la dotzena d’entrevistats. “Jo no ho era, però m’he fet independentista”, afirma el Josep. “Ara ho tinc claríssim: sempre he dit que si la gent fa equip, la cosa funciona millor, però si cada un va pel seu costat, llavors malament. I ha arribat el moment de dir ‘ja n’hi ha prou’, apunta Gavaldà, que sentencia: “La meva opinió te la dic ara clarament: ¡república!”.

“Vaig votar el PSC, però ara votaré Ciutadans”

Excepte una de les persones preguntades durant el matí del 9 de maig –“em sap greu, però si em posiciono públicament puc perdre clients”–, totes les altres van contestar amablement a les preguntes sobre política municipal, i la majoria van permetre ser citades pel seu nom i algunes pel seu nom i cognom. És el cas de Mari Carmen Soler, la propietària de la carnisseria Soler Capella, que, interrogada sobre la seva opinió sobre la gestió municipal d’aquest últim mandat, no dubta a mullar-se declarant que li ha semblat “nefasta”.

¿Per què? “Perquè la política que està duent a terme l’alcaldessa Núria Parlon [PSC] s’està carregant al petit comerç”. Soler es refereix a la conversió en zona de vianants del centre de Santa Coloma, on hi ha el mercat Sagarra, amb la qual estan en contra diversos comerciants de la zona, que asseguren que la falta d’aparcament pròxim els està traient clients. En el cas de Soler, el “perjudici” al seu negoci –que, remarca, li ha comentat personalment a l’alcadesa– serà fonamental per decidir el seu vot que, tot i que en les municipals del 2015 va ser per al PSC, aquest 2019 revela que serà per a Cs.

Amb l’opinió de Soler contrasta la de Mari Carmen Marín, colomenca de 61 anys que deixa entreveure que votarà el PSC perquè la gestió municipal d’aquest últim mandat li sembla “bona”. “Mantindré el meu vot de les generals; sempre he sigut d’esquerres i no estic d’acord amb la independència... i si et dic que m’ha agradat la gestió ja saps a qui votaré”, comenta entre rialles.

El meravellós món dels indecisos

Un dijous al matí, pràcticament cap client del mercat Sagarra té menys de 45 anys, cosa que rep la crítica d’algun paradista. La majoria, a més, són dones, com la Meri (71 anys), l’Esther (46 anys) i la Cristina (37 anys), que no és clienta sinó paradista, concretament d’una peixateria. Cap de les tres sap encara què votarà el 26 de maig.

“Encara no tinc decidit el meu vot per a les municipals, perquè els veig tots iguals. Votaré segur, però no sé si canviaré el meu vot de les generals perquè la veritat és que no estic contenta en general: veig que van tots, com jo dic, a ‘asseure’s en el burro’”, destaca la Meri, que en clau nacional reivindica que no està a favor de la independència de Catalunya: “No li veig l’avantatge al fet que vulguin independitzar-se”.

Per la seva part, l’Esther és l’entrevistada que menys importància li dona a la qüestió catalana i més se centra en els elements de valoració locals, especialment en la proximitat dels líders. Tot i que elogia la feina del Govern municipal quant a la promoció dels comerços locals i confessa la seva simpatia personal per l’alcaldessa Parlon, critica que l’executiu local “pretengui donar una imatge de la ciutat que no es correspon amb la realitat”. Ho diu en termes de seguretat i declara que, com a ciutadana, ella no se sent segura actualment. “Fa un parell de mesos ens van obrir el cotxe, i tinc una amiga que viu a Santa Rosa i m’ha dit que allà no es pot”, afirma l’Esther, que decidirà el seu vot en els pròxims dies.

Notícies relacionades

La Cristinatampoc oculta la seva indecisió i, com Dolores Verbo (57 anys), es mostra contrària a la independència de Catalunya i, a la pregunta de si opta més per esquerres o dretes, contesta: “Els d’esquerres són els del PP, ¿no? Ah no, PSOE, PSOE. Jo esquerres, sí, ¡però Podem tampoc!”. ¿Alguna cosa més que vulgui afegir? “¡Que són tots uns lladres, per si ho vols posar!”, s’acomiada a riallades.

Més notícies de Santa Coloma a l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA

Temes:

Ajuntaments