NEUTRALITAT INSTITUCIONAL

La Junta Electoral ordena a Ciutadans retirar les banderes de la façana de l'Ajuntament de Santa Coloma per "partidistes"

L'òrgan dona la raó al Govern local al considerar que la posició dels símbols pot proporcionar un "rèdit electoral" al partit taronja

La formació unionista acata la decisió i hi recorrerà per no estar d'acord amb el seu sentit

banderas

banderas

3
Es llegeix en minuts
Manuel Arenas
Manuel Arenas

Redactor i coordinador de l'equip d'informació de l'àrea metropolitana de Barcelona

Especialista en històries locales, audiències i informació de l'àrea metropolitana de Barcelona i reporterisme social

Ubicada/t a àrea metropolitana de Barcelona

ver +

Ciutadans (C's) ja ha tret de la façana de l'Ajuntament de Santa Coloma les banderes de Catalunya i Espanya, a petició de la Junta Electoral. Així ho ha acordat la Junta Electoral de Zona de Barcelona, en una resolució a la qual ha tingut accés EL PERIÓDICO.

Després de la denúncia del primer tinent de Serveis Interns de l'Ajuntament, Esteve Serrano (PSC), per la presència d'una bandera catalana i una altra d'espanyola juntes a la finestra del grup municipal de Ciutadans i, per tant, a la façana del consistori, la Junta Electoral ha conclòs que aquesta representació vulnera la neutralitat institucional exigible davant les eleccions del 21-D per poder-se relacionar la forma en què les banderes estan exposades amb la simbologia pròpia de la formació taronja. 

Les banderes d'Espanya i Catalunya a la finestra de Ciutadans de l'Ajuntament de Santa Coloma / MANUEL ARENAS

Segons la Junta Electoral, quan C's esgrimeix l'oficialitat dels símbols com a argument per mantenir-los, "confon la legitimitat de la bandera d'Espanya i la de Catalunya que ningú posa en dubte, amb el fet que la seva exhibició pugui ser utilitzada com a símbol partidista, i en aquest cas l'exhibició en un edifici públic vulnera tant l'article 50.2 LOREC com l'acord de la Junta Electoral Central (JEC) del 4 de desembre del 2017", que incidia en la importància de no col·locar als edificis públics "símbols que es puguin considerar partidistes".

¿Però per què considera la Junta que aquestes banderes, una al costat de l'altra, són un símbol partidista? Essencialment, per la similitud entre la posició de les dues banderes i el cor que el partit unionista sol usar en les seves campanyes on una bandera catalana i una altra d'espanyola estan enganxades, i tenen a sota la bandera de la Unió Europea. Aquesta similitud és la que permet a la Junta afirmar que "inexorablement" les banderes porten a identificar-les amb el partit, i això li podria fer "obtenir un rèdit electoral" que atemptaria contra la neutralitat institucional que ha de presidir l'actuació de les institucions durant el procés electoral.

El cas de l'estelada, diferent

La Junta Electoral apunta que, si bé la bandera estelada s'ha de treure de les façanes dels ajuntaments de manera genèrica "per representar només una part de la ciutadania", això no és el que passa en aquest cas, que s'emmarca en un context electoral, i deixa clar que l'exhibició habitual de les tres banderes oficials a la part frontal del consistori no afecta la neutralitat exigida.

"No obstant, això no significa que la col·locació d'una bandera legal o oficial no es pugui considerar mai un símbol partidista, i en el cas que així sigui, la seva col·locació en un edifici públic sí que afecta la neutralitat institucional perquè aquest símbol sí que no és compartit per tots els ciutadans ni per tots els partits polítics que es presenten a les eleccions, que és el que passa en aquest cas", i per això únicament se'n sol·licita la retirada durant el període electoral.

Ciutadans ja les ha retirat i hi recorrerà

En converses amb EL PERIÓDICO, el portaveu de Ciutadans a Santa Coloma, Dimas Gragera, explica que així que ha rebut la notificació de la resolució, el partit ha retirat les banderes de la façana del consistori. "Fins ara, només teníem la interpretació del PSC i per això no havíem accedit a treure les banderes, però si ara la Junta Electoral estima que les hem de retirar, ho fem perquè no estem per sobre d'ella ni de ningú, sense perjudici que recorrerem per explicar la nostra interpretació", apunta el regidor.

Gragera assegura que van posar les banderes per considerar que no estaven vulnerant cap legalitat, i que, malgrat haver retirat les banderes per petició de la Junta, segueixen considerant que els símbols no són partidistes i així ho explicaran en el recurs que interposin.

Notícies relacionades

Per últim, el regidor diu que s'ha sentit sorprès per un tuit de l'alcaldessa de Santa Coloma, Núria Parlon (PSC), en què la socialista fa referència al "mal ús de les banderes que ens representen a tod@s". "Sembla que Parlon està molt contenta que es treguin les banderes. No crec que una alcaldessa socialista s'hagi d'alegrar d'una decisió així", diu Gragera.

Més notícies de Santa Coloma de Gramenet a l'edició local d'EL PERIÓDICO DE CATALUNYA