Celebració ciutadana

Diada Sant Jordi 2022: la pluja trenca la treva en una festa del llibre espectacular

Milers de persones inunden la superilla del centre de Barcelona, que en alguns trams voreja el col·lapse

3
Es llegeix en minuts
Elena Hevia
Elena Hevia

Periodista

ver +
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Rafael Tapounet
Rafael Tapounet

Periodista

Especialista en música, cinema, llibres, futbol, críquet i subcultures

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Si els gremis d’editors i llibreters han passat la nit fent la dansa de l’antipluja, ha funcionat només fins passat el migdia. Els xàfecs anunciats a Barcelona per la previsió meteorològica han començat a caure cap a la 1 de la tarda i de quina manera, fins i tot en forma de calamarsa. Els models més fiables indiquen que a mitja tarda es produiran breus tempestes.

Fins a la irrupció de la pluja, el primer Sant Jordi «normal» des que va començar la pandèmia del coronavirus fa més de dos anys era un gran èxit a la Rambla i a la superilla llibresca que té com a eixos el passeig de Gràcia i la rambla de Catalunya, entre Diagonal i Gran Via: gairebé impossible acostar-se a les parades de llibres i en alguns trams hi havia col·lapse de vianants.

Un Sant Jordi com els d’abans, vaja, amb els carrers inundats de gent, tot i que de cop han estat inundats d’aigua. Les cues més llargues de fans s’han creat per aconseguir firmes de supervendes com Santiago Posteguillo, Julià Navarro i ‘els Carmen Mola’ i de mediàtics com Karlos Arguiñano. Però també de ‘youtubers’ com Plex, amb criatures enfilades als fanals i cridant-lo per cridar la seva atenció, i una fila que s’allargava més d’una illa.

Considerable també la cua davant el televisiu autor de ‘Crims’, Carles Porta, que firma dempeus, fora de la caseta, per trencar la distància, diu, i acostar-se als lectors.

Riuada humana

Tot i que els llibres han sigut aquesta vegada desterrats de la Rambla –no del tot: subsisteixen algunes parades d’associacions, plataformes veïnals i sindicats d’esquerra revolucionària, amb els seus títols inversemblants–, el popular bulevard barceloní ha tornat a acollir, en el tram assolellat del matí, una riuada humana en una estampa com no es veia des dels dies prepandèmics. La gentada avançava lentament, convertida en una desfilada de nassos gotejeants i ulls plorosos per culpa del pol·len dels plataners, particularment contumaç aquest any, com si esperés nerviós el temporal que havia d’arribar.

Andanada contra la comercialització

La Diada va començar a la capital catalana amb el tradicional esmorzar amb autors que organitza l’Ajuntament de Barcelona, que va tenir aquesta vegada un caire més oficial al celebrar-se al Saló de Cent de la Casa Gran, a cobert, en previsió de l’amenaçadora pluja.

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va rebre alguns autors –entre els quals hi havia Olga Merino, Laura Fernández i Juan Tallón, periodistes d’EL PERIÓDICO– i polítics encapçalats per la vicepresidenta del Govern, Yolanda Díaz, i el ministre d’Universitats, Joan Subirats.

L’acte va tornar a ser una defensa del llibre per part d’Imma Monsó, que en aquesta ocasió, a diferència del pregó de divendres, es va bolcar en un encès elogi de la literatura: «Vull una literatura subtil i sense estridències –va dir, iniciant una lletania de desitjos–, que inclogui una literatura adulta –fins i tot la dirigida als nens–, verge de censura, resistent a través dels anys i que es resisteixi a ser interpretada en clau política, que no busqui fer pedagogia –tot i que la faci– i que sigui també incòmoda».

Notícies relacionades

Monsó va ser conscient que la seva reivindicació semblava anticomercial i anti Sant Jordi, però va dir que només concep «una literatura capaç de crear lectors, no de comptar lectors».

Debutant

La vicepresidenta Díaz, que celebra el seu primer Sant Jordi en el càrrec, es va mostrar molt satisfeta. «Estic impressionada i molt contenta per una festa que pren els carrers de Barcelona i posa al centre la literatura i el pensament que transforma la vida i la gent. Així continuem treballant per un país plurilingüe i pluricultural en moltes festes i moltes trobades, com els que avui tenim a Sant Jordi», va dir davant uns periodistes molt més interessats a preguntar-li per les punxades de Pegasus i pel ‘Catalangate’.