Propostes per a la diada

Història: 10 llibres recomanats per al Sant Jordi 2022

Història: 10 llibres recomanats per al Sant Jordi 2022
3
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

‘Hitler y Stalin’

Laurence Rees. Crítica. 616 pàg. 24,90 €

Amb aquesta dissecció de Hitler i Stalin culmina Laurence Rees 30 anys de recopilació de testimonis inèdits –civils, militars i gent que els va conèixer en persona–. L’historiador qüestiona teories sobre els dos dictadors que entre 1939 i 1945 van imposar el seu «afany sanguinari desmesurat» i van instaurar «el règim més cruel i tirànic de tots els temps».  

‘La risa en la Antigua Roma’

Mary Beard. Alianza 380 pàg. 22,95 € 

‘Sobre contar chistes, hacer cosquillas y reírse a carcajadas’, diu el subtítol d’aquesta obra de la catedràtica Mary Beard en la qual va estudiar com en l’Imperi romà eren objecte de burla els avariciosos o els polítics però no els cecs, o com els agradaven els acudits escatològics i de sexe. De la divulgadora Esfera també rescata ‘El arte clásico’, que firma amb John Henderson. 

‘La Edad Media. Una historia gráfica’

Eleanor Janega i Neil Max Emmanuel. Pasado & Presente. 192 pàg. 28 €

Després de la versió gràfica de ‘La Segunda Guerra Mundial’, d’Antony Beevor, l’editorial de Gonzalo Pontón llança un nou assaig il·lustrat, aquesta vegada sobre l’època medieval. Els autors trenquen el mite que va ser una edat fosca i no obliden com van ser perseguits i marginats homosexuals, jueus, dones, prostitutes, leprosos i heretges.  

‘El médico de Himmler’

François Kersaudy. Taurus. 392 pàg. 22,90 € 

Reivindica l’historiador francès Felix Kersten, que sense pretendre-ho va acabar sent el fisioterapeuta del Reichsführer Heinrich Himmler. Va saber aprofitar la seva influència sobre el líder nazi, que no podia passar sense els seus massatges, que li pal·liaven les doloroses rampes abdominals, per aconseguir l’alliberament de milers de presoners, molts d’ells, jueus.  

‘Los reyes del río’

Cat Jarman. Ático de los Libros. 336 pàg. 23,90 €

Un nou enfocament sobre la història dels vikings més enllà dels relats de conquesta i saqueig, de la mà de l’arqueòloga Cat Jarman, que reconstrueix les rutes que aquest fascinant poble va emprendre des d’Escandinàvia fins a Orient. Van establir una xarxa comercial i de relacions en la ruta de la Seda en què es van implicar també les seves dones.  

‘Creían que eran libres’

Milton Mayer. Gatopardo. 424 pàg. 24,50 €

Un estudi pioner de l’Alemanya nazi, finalista del National Book Award 1956: un periodista jueu nord-americà d’origen germànic, Milton Mayer, es va relacionar el 1951 amb deu antics membres del partit de Hitler per intentar entendre com tanta gent corrent va ser còmplice d’un règim assassí. Amb epíleg de l’historiador Richard J. Evans.  

‘Grandes rivales de la historia’

Joseph Cummins. Arpa. 450 pàg. 21,90 €

Alexandre el Gran i el rei persa Darios; Hitler i Stalin; Napoleó i el duc de Wellington; Anníbal i Escipió l’Africà; Pancho Villa i Zapata, i Kennedy i Nixon. Fins a 22 polsos entre determinants figures històriques recorre el divulgador Joseph Cummins en una edició en què, si es publiqués en un futur segur, que no hi faltarien Zelenski i Putin.  

‘La secreta de Franco’

Pablo Alcántara. Espasa. 368 pàg. 19,90 €

Una exhaustiva investigació que busseja per les clavegueres de la Brigada Políticosocial, la policia política de la dictadura, segons Manuel Vázquez Montalbán, la seva veritable «guàrdia pretoriana». El llibre treu a la llum la seva relació amb la Gestapo, la CIA i l’FBI, les tortures que va infligir a estudiants, obrers, etarres i contraris al règim, i què en va ser dels seus agents després de la mort de Franco.

‘Metrópolis’

‘Metrópolis’ Ben Wilson. Debate. 528 pàg. 23,90 €

 En un moment de discussió sobre el model de la ciutat del futur, aquest historiador britànic es remunta als orígens de les metròpolis, segons el subtítol, «l’invent més gran de la humanitat», per recórrer la història de com des de fa més de 7.000 anys han impulsat les transformacions més grans de la societat.  

‘Contra Hitler y Stalin’

José M. Faraldo. Alianza. 352 pàg. 22,50 €

Notícies relacionades

Una investigació sobre el fenomen de la resistència, dels que des de l’ombra es van organitzar per combatre totalitarismes i feixismes a Europa, entre 1936 i 1956, dels maquis espanyols als guerrillers de l’Est. Per la seva banda, ‘Hijas de la Resistencia’, de Judy Batalion (Seix Barral. 24 €), posa el focus en les jueves poloneses que van lluitar contra Hitler.