Propostes per a la diada

Novel·la negra: 15 llibres recomanats per a Sant Jordi 2021

‘True crimes’ com els de Guillem Sánchez, Luis Rendueles i Carles Porta comparteixen espai entre les novetats amb les noves ficcions de Rosa Ribas o Toni Hill

Novel·la negra: 15 llibres recomanats per a Sant Jordi 2021
5
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

És necessari recordar abans d’afrontar les últimes novetats, entre les quals destaquen els ‘true crimes’ i els assajos, el desembarcament que les editorials van realitzar fa un parell de mesos per al festival BCNegra.

‘Los buenos hijos’

Rosa Ribas. Tusquets. 19,50 €

L’autora catalana regala una nova, i més fosca i dramàtica, història protagonitzada per la família de detectius Hernández, establerta al barri barceloní de Sant Andreu. Els va presentar a ‘Un asunto demasiado familiar’ i ara els secrets i les morts persegueixen el pare, Mateo, la seva dona Lola, que lluita contra un trastorn mental, i els tres fills, Nora, Marc i Amalia, que investiguen una xarxa de prostitució infantil.  

‘El estafador’

Guillem Sánchez. Península. 17,90 €

La realitat, de vegades, és millor que qualsevol ficció. En aquest ‘true crime’, el redactor de successos d’EL PERIÓDICO, premi Ortega y Gasset de periodisme per destapar casos de pederàstia als Maristes, detalla la història de Francisco Gómez Manzanares, un entabanador empresonat per seduir, saquejar i abandonar unes 50 dones que es creien les seves nòvies després de fingir ser pilot d’avió, provador de Fórmula 1 o tècnic del Barça. 

‘L’obscur adéu de Teresa Lanza’ / ‘El oscuro adiós de Teresa Lanza’

Toni Hill. Rosa dels Vents / Grijalbo. 19,90 €

Enfoca aquí l’autor de ‘Tigres de vidre’ temes com el suïcidi, la situació de les dones immigrants que treballen netejant cases, la corrupció, el classisme o el costat fosc de l’adopció. Una novel·la de misteri rodona, ambientada en una zona residencial pròxima a Barcelona, amb diverses veus, una de les quals, la del fantasma de la noia hondurenya que li dona títol.  

‘Seis cuatro’

Hideo Yokoyama. Salamandra. 23 €

Tot i que el japonès es presentava aquest gener com una de les estrelles del festival BCNegra, apadrinat per David Peace i sent encara un desconegut per aquests verals, pot dir-se ja que ha arribat per quedar-se. ‘Seis cuatro’ és el número d’un cas sense resoldre, el segrest i assassinat d’una nena a Tòquio. I l’agent Mikami mirarà de trobar respostes. 

‘La mujer de Ödesmark’

Stina Jackson. RBA. 19 €

Amb el seu debut, ‘Carretera de plata’, aquesta autora del nord de Suècia i formada als Estats Units es va guanyar crítica i lectors. En la seva segona novel·la torna al seu país natal per remoure la cobdícia en un petit poble de 14 cases. Els rumors expliquen que un dels veïns, auster i tirànic avi, va acumular una gran fortuna especulant amb la terra. 

‘Especie’

Susana Martín Gijón. Alfaguara. 19,90 €

La inspectora d’homicidis Camino Vargas torna després del seu debut a ‘Progenie’. L’autora sevillana l’enfronta ara a un possible assassí en sèrie que abandona en llocs emblemàtics de la seva ciutat natal els cadàvers d’un home escorxat, un altre apallissat i un altre obligat a menjar fins a rebentar.

‘El gran rojo’

Benito Olmo. AdN. 18 €

Després de descobrir fa dos anys Frankfurt i el seu pudent i miserable barri roig, l’escriptor gadità va saber que hi ambientaria una novel·la. Per això, per escriure-la, se’n va anar a viure allà un temps. El resultat és aquesta investigació del detectiu Mascarell, que es creuarà amb una adolescent que vol saber més sobre la mort del seu germà.

‘Sal’

Emma Riverola. Edicions 62. 17,50 €

Amb un còctel de delictes ecològics i corrupció política i empresarial, servit sobre una trama que gira al voltant de les mines de potassa del Bages, l’escriptora barcelonina i articulista d’EL PERIÓDICO debuta amb una novel·la negra que, a més, reivindica el valor del periodisme d’investigació.

‘De sobte pensa en mi’

Jordi Dausà. Llibres del Delicte. 17,50 €

L’autor de la celebrada ‘Lèmmings’ torna fugint dels tòpics del gènere i amb un protagonista, Saül Mariscal, crític de llibres d’autors que detesta. Aquest s’instal·la a la casa familiar del poble per escriure la biografia d’una actriu porno poc coneguda, però toparà amb un doble crim en una ermita en un ambient de venjances i hipocresia.  

‘Trets per totes bandes 2’ / ‘A quemarropa 2’

Àlex Martín Escribà i Jordi Canal. Alrevés. 20 €

No tot ha de ser ficció o ‘true crime’. Aquest assaig, amb pròleg de Massimo Carlotto, tanca un díptic que recorre la història de la novel·la negra i policíaca. Centrat ara en l’època contemporània, des dels 70 fins avui, estudia autors, tendències, gèneres i subgèneres i ofereix una llista final de cànons de les millors obres.  

‘Territorio negro. Crímenes reales del siglo XXI’

Manu Marlasca i Luis Rendueles. Planeta. 17,90 €

Sense sensacionalismes i amb objectivitat periodística, els dos autors, veterans de la crònica negra, disseccionen 13 assassinats comesos a Espanya els últims 20 anys. Són crims reals, que reflecteixen les noves realitats criminals: des de joves que expliquen com maten per WhatsApp, la utilització de les últimes tecnologies o el circ mediàtic.   

‘El sanatorio’

Sarah Pearse. Principal de los Libros. 17,90 €

Només l’escenari, un vell i sinistre hotel als Alps suïssos que abans havia sigut un sanatori i que queda aïllat per una tempesta, ja apunta un suspens que s’alimenta d’una angoixa de terror. Dues desaparicions entre els convidats a un compromís de casament desencadenen les tensions. Un disputat i prometedor debut de l’autora britànica que es llança simultàniament en 30 idiomes.  

‘Silenciadas’

Karin Slaughter. Harper Collins. 19,90 €

D’una de les autores nord-americanes més venudes i populars, amb una vintena d’obres a l’esquena, entre les quals, ‘Sabes quién es?’ i ‘La buena hija’, portades al cine i la televisió, arriba aquesta investigació sorgida d’un motí carcerari: un policia corrupte i mort i un assassí en sèrie que fa anys que mata dones a Geòrgia.  

‘La patria de los suicidas’

Pascual Martínez. Siruela. 19,95 €

Aquesta ‘opera prima' negra del logronyès Pascual Martínez, ambientada en un poble de Còrdova que pateix una onada de suïcidis en plena canícula d’agost, arriba com una convençuda aposta de l’editorial. És allà, en un ambient asfixiant i esquerp, on un sergent de la Guàrdia Civil, l’íntegre i sorneguer Ernesto Pitana, és enviat com a càstig. 

‘La farmacèutica / La farmacéutica’

Carles Porta. La Campana / Reservoir Books. 17,90 €

Un nou ‘true crime’ de l’autor de qui pot dir-se que va popularitzar el gènere a Espanya gràcies a ‘Tor’ el 2005. El periodista i ara presentador del programa ‘Crims’ reconstrueix el drama humà rere el famós cas de la farmacèutica d’Olot Maria Àngels Feliu, segrestada el 1992 i alliberada després de 16 mesos tancada en un zulo.  

‘Pleamar’

Notícies relacionades

Antonio Mercero. Alfaguara. 18,90 €

El guionista de sèries com ‘Hospital Central’ inicia nova sèrie negra amb l’inspector Darío Mur, amant dels clàssics, i Nieves González, enganxada a les cites ‘online’ i víctima d’assetjament a comissaria. S’enfronten a un cas fruit dels temps: dues germanes ‘youtubers’ apareixen lligades de mans i emmordassades en un vídeo amb un número de visites que no para de créixer. ¿Corren perill real o és un reclam publicitari?