Propostes per a la diada

Còmic: 15 llibres recomanats per a Sant Jordi 2021

Consagrats com Paco Roca, Carlos Giménez o Juanjo Sáez comparteixen lleixes amb sorpreses com a ‘Contrapaso’ i propostes tan dispars com ‘Vida rana ’ o ‘Romeo muerto’

Còmic: 15 llibres recomanats per a Sant Jordi 2021
6
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

‘Contrapaso. Los hijos de los otros’

Teresa Valero. Norma. 25 € 

Camuflat com a ‘thriller’, la negror no la posa en realitat el gènere sinó les clavegueres de la dictadura franquista en aquest primer còmic llarg i en solitari de Teresa Valero. Una trama rodona, amb total domini del dibuix i el guió, on recorda la falta de llibertat de premsa, el robatori de nadons a dones del bàndol perdedor, les tortures a les presons i el ferri control del règim als anys 50. Imperdible.  

‘Regreso al Edén’

Paco Roca. Astiberri. 18 € 

Garantia total és qualsevol obra del popular autor d’‘Arrugas’ i ‘Los surcos del azar’. Si a ‘La casa’ ja tocava la fibra amb la mort del pare, aquí és capaç de commoure amb una història inspirada en la vida de la seva mare, una dona que, com tantes durant la postguerra franquista, van viure a l’ombra i sota el control dels marits i encotillades per una societat patriarcal i masclista. Premi de l’Associació de Crítics i Divulgadors de Còmic.  

‘La filosofía de Mafalda’

Quino. Lumen. 12,90 €El setembre passat moria Quino, deixant òrfena Mafalda i tots els incondicionals d’aquesta lúcida, contestatària i inconformista nena creada el 1964, que odiava la sopa i volia curar un planeta malalt. Les seves tires d’intel·ligent humor segueixen vigents avui tant o més que el primer dia. Aquest volum reuneix les que millor retraten el seu intent d’entendre el món.  

‘Mientras el mundo agoniza’

Carlos Giménez. Reservoir Books. 34,90 €

Acaba de celebrar uns actius 80 anys el creador de ‘Paracuellos’, obra mestra i referent de la memòria de la postguerra. Després de tancar amb ‘Es hoy’ la seva trilogia del Crepúsculo, de caires autobiogràfics, Carlos Giménez rescata en un macrovolum el protagonista de ‘Dani Futuro’, sèrie que va crear el 1969 amb Víctor Mora. És una nova aventura espacial, una tornada venjativa i violenta tot i que abonada d’humor, a una Terra en decadència.  

‘Monstruos’

Barry Windsor Smith. Dolmen. 34,95 €

35 anys ha tardat l’autor nord-americà a forjar les 360 pàgines en blanc i negre d’aquesta ambiciosa i sofisticada barreja de ‘thriller’ d’espionatge i drama familiar que s’inicia en una oficina de reclutament de l’Exèrcit dels EUA el 1964. Aquest dia marcarà la vida de l’ingenu jove Bobby Bailey, candidat perfecte per a un programa genètic experimental iniciat a l’Alemanya de Hitler. Un sergent intenta protegir-lo mentre el turmenten els dilemes morals.

‘Todo bajo el sol’

Ana Penyas. Salamandra Graphic. 22 €  

Després de donar la campanada el 2018 amb ‘Estamos todas bien’ (Premi Fnac-Salamandra, Autora Revelació del Saló del Còmic de Barcelona i Premi Nacional de Còmic), visibilitzant les vides de les seves àvies a l’Espanya de Franco, Penyas posa ara el focus en el drama humà que deixa darrere seu el turisme de sol i platja i l’especulació urbanística. Ho fa a través d’una família fictícia de la costa valenciana des dels anys 60 fins avui.   

‘Emperatriz Cixtitis’

Anne Simon. La Cúpula. 17,90 €  

L’embarassada reina Aglaé, després de sobreposar-se a la tirania de Von Krantz, que sotmetia les dones, veu com l’emperadriu Cixtitis segresta tots els homes del regne, inclosos el seu marit i el seu amant, per castrar-los i esclavitzar-los. Després d’‘El cantar de Aglaé’, Anne Simon continua la seva trilogia fantàstica, crítica amb els estereotips de gènere i amb intrigues i trames que alerten dels egos i del poder polític.

‘Los grandes espacios’

Catherine Meurisse. Impedimenta. 21 € 

El 2017, a ‘La ligereza’, l’autora francesa relatava amb extrema sensibilitat com va esquivar l’atemptat islamista contra ‘Charlie Hebdo’ i com va intentar superar la por i el dol pels col·legues assassinats. Potser buscant aquesta pau torna amb una altra obra íntima i autobiogràfica. En aquesta torna a la seva infantesa a la campanya francesa en una tendra oda a la naturalesa i a la vida senzilla que convida a beure de l’art i la literatura.

‘Vida rana’

Roberto Massó. Apa Apa. 19,90 € 

Frescor i humor en aquesta psicodèlica, acolorida i sorprenent nova proposta del dibuixant de Càceres. L’Emilio, un paio qualsevol, es veu de sobte convertit en una granota i enmig d’una humida bassa. Al costat seu, el lector es posarà a la pell del batraci i es preguntarà pel sentit de la vida, la de l’animal i la de si mateix. Una faula en la qual no falten les morals.

‘Para los míos’

Juanjo Sáez. Temas de Hoy. 21 € 

Juanjo Sáez va perdre la seva àvia, els seus pares, el seu oncle i la gosseta Chispeta en molt curt termini de temps, i es va quedar sol, buit i devastat. Amb el cor a la mà, aquest commovedor còmic li ha servit de catarsi per enfrontar-se a la mort de la seva família, els «meus» del títol, però també per despullar-se sobre temes com la soledat, la por, la culpa o l’èxit. 

‘El futuro que no fue’

Daniel Torres. Norma. 19,95 € 

Després del magne ‘Picasso en la Guerra Civil’, Daniel Torres torna a l’univers de ciència-ficció de Roco Vargas però sense el seu icònic personatge. Ho fa de la mà d’Archi Cúper, un detectiu clavadet a Robert Mitchum a ‘Adiós, muñeca’ i tret de la novel·la negra més clàssica, en una aventura retrofuturista, amb Cadillacs voladors i robots que evoquen Lauren Bacall, alhora una crítica a la invasió de la publicitat i un homenatge a les revistes de còmic dels 80.  

 

‘Anaïs Nin. En un mar de mentiras’

Leónie Bischoff. Garbuix Books. 24 €

Delicats són els traços amb què la dibuixant suïssa desgrana, vinyeta a vinyeta, el diari d’Anaïs Nin, en què l’encara jove autora es refugiava d’una societat que relegava les dones a papers secundaris i on confessava els seus sentiments i sensualitat. A França aquest àlbum, amb el qual debuta Garbuix Books, ha superat els 30.000 exemplars i ha guanyat el Premi del Públic al festival d’Angulema. Precisament d’Anaïs Nin, recupera ara Labreu Editors, la novel·la ‘Les quatre cambres del cor’. 

‘Yuko’

Ryoichi Ikegami. Satori. 22 €

Dones víctimes però també botxins, obsessions sexuals i amors malsans, perversitat, desig i mort... recorren aquests 12 seductors i sensuals relats explicats amb traç preciosista del japonès Ryoichi Ikegami, descobert el 1966 per un dels mestres del manga, Shigueru Mizuki, que el va agafar de seguida com a assistent. 

‘Pulp’

Jordi Pastor. Planeta Cómic. 25 € 

Frankie Cauyarz, Ariel Sinclair, Winston McNeal, Montana Blake, Frank Caudett... Noms que van firmar fins a 1.500 d’aquelles novel·les curtes populars que es publicaven a l’Espanya dels anys 40 i 60. Però tots eren pseudònims de Francesc Caudet. A ell, i a tots els autors oblidats d’aquella generació ‘pulp’, símbols d’una època, rendeix homenatge i reivindica aquest còmic de Jordi Pastor, que va arribar a conèixer Caudet abans de la seva mort, fa tres anys.

‘Ethel y Ernest’

Raymond Briggs. Blackie Books. 25 €

Commovedor i emotiu resulta aquest clàssic de 1998, inèdit fins ara en castellà, on Briggs revela la intimitat familiar de la vida dels seus pares, una parella normal que es va conèixer a l’Anglaterra dels anys 20 sent ell lleter i ella criada. De fons, els anys de la Segona Guerra Mundial al Londres bombardejat i l’evolució de la societat britànica en la postguerra.   

‘Romeo muerto’

Notícies relacionades

Santiago Sequeiros. Reservoir Books. 34,90

Obra maleïda del còmic espanyol que Sequeiros va començar el 1997 i que sorgeix de les seves més fosques entranyes i de la seva caiguda als inferns després de 20 anys d’addicció a l’alcohol. En aquesta ficció delirant i complexa, ambientada a La Mala Pena, ciutat imaginària, luxuriosa i de malson, ha bolcat, confessa, els seus «dimonis».