Propostes per a la diada

Llibre il·lustrat: 15 títols recomanats per a Sant Jordi 2021

Il·lustradors com Benjamin Lacombe, naturalistes com Audubon, dissenyadors com America Sanchez, fotògrafs com Ricard Garcia Vilanova o artistes com Nonell són clau en llibres en què la imatge és la protagonista

Llibre il·lustrat: 15 títols recomanats per a Sant Jordi 2021
5
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

‘Espíritus y criaturas del Japón’

Lafcadio Hearn / Benjamin Lacombe. Edelvives. 32,90 €

Els yökai, éssers inquietants i espectrals com l’home tauró o els tengu de les muntanyes, adquireixen forma gràcies a Lacombe, que, com ja va fer a ‘Històries de fantasmes del Japó’, torna a rendir els seus privilegiats llàpissos al servei de nou relats fantàstics més de la tradició oral nipona recopilats i reescrits a la segona meitat del segle XIX pel japonòleg Lafcadio Hearn. Una edició, de nou, cuidada al detall. 

‘Animales invisibles’ / ‘Animals invisibles’

Gabi Martínez, Jordi Serrallonga i Joana Santamans. Nórdica - Capitán Swing. 19,50 €

Amb pròleg de l’actor Viggo Mortensen i precises i realistes il·lustracions de Joana Santamans, l’escriptor Gabi Martínez visibilitza juntament amb l’arqueòleg Jordi Serrallonga, que aporta la visió antropològica, 51 animals mítics, reals o imaginaris, vius o extingits de tot el planeta. Del mamut llanut al tauró de grans dents, passant pel geirfugl (antecessor del pingüí), tota una oda a la natura.

‘El último verano de la URSS’

Sara Gutiérrez i Pedro Arjona. Reino de Cordelia. 26,50 €

Després de dos anys vivint al país amb una beca, el 1991, mesos abans de la caiguda de l’URSS, la metge, traductora i periodista Sara Gutiérrez va emprendre un viatge del mar Bàltic al mar Negre sense tenir l’obligat permís oficial. Pedro Arjona il·lustra en blanc i negre anècdotes, trobades i històries del periple, com la de la dona que tenia el marit mort a la banyera perquè no trobava fusta per al taüt.  

‘El gran llibre dels exploradors catalans’

Joan de Déu Prats i Maria Padilla. Comanegra. 29,50 €

De Jaume Alaric a la Pèrsia del segle XIII a Sinibald Mas, corsari a més de fundador de l’Escola Nàutica de Barcelona, passant per l’arqueòleg Eduard Toda a Egipte o Aurora Bertrana als mars del Sud, aquest tercer títol de la sèrie ‘Catalunya fantàstica’ rescata les aventures de visionaris, missioners, científics o escriptors en temps i terres remotes.

‘El río de Osiris’

Miguel Ángel Elvira (Ed.). Reino de Cordelia. 32,95 €

Ficció, lírica, teatre, himnes religiosos o savis consells... cent peces de la literatura egípcia, des dels Textos de les Piràmides, que es remunten al Regne Antic, fins a la mort de Cleòpatra, formen aquesta antologia coordinada pel catedràtic Elvira i la col·laboració de la professora Marta Carrasco. El plus, les pintures i gravats a color, majorment del segle XIX, que les acompanyen. 

‘Nonell. Visions dels marges’

Francesc Quílez i Eduard Vallès. MNAC. 38 €

Aquest és el monumental catàleg, profusament i cuidadament il·lustrat, de l’exposició que no va poder ser. Conté la investigació inèdita dels autors, comissaris de la mostra que havia de lluir el Museu Nacional de Catalunya però que la pandèmia va obligar a suspendre, sobre l’obra i la figura d’Isidre Nonell, un artista fonamental de l’art català del canvi del segle XIX al XX. 

‘Farenheit 451’

Ray Bradbury / María Corte. Reservoir Books. 21,90 €

El vermell de les flames domina les imatges d’aquesta versió il·lustrada per María Corte del clàssic de ciència-ficció en què Bradbury va imaginar un món on llegir està prohibit i on una brigada de bombers té com a única missió cremar llibres. Un homenatge al valor de la lectura, perfecte per a un Sant Jordi, amb nova traducció de Marcial Souto, especialista en l’autor nord-americà. 

‘La muerte de Walter Benjamin y la jaula de Ezra Pound’

Frédéric Pajak. Errata Naturae. 19,50 €

No és un llibre il·lustrat ni un còmic, és un nou assaig gràfic de l’autor francès, tercer títol del seu ‘Manifiesto incierto’, guanyador del Goncourt de Biografia i el Médicis d’Assaig. Torna a la figura i el pensament de Benjamin, que es va suïcidar a Portbou per evitar ser entregat als nazis mentre intentava fugir pel Pirineu, contraposant-la a la del poeta nord-americà Ezra Pound, exiliat a la Itàlia feixista de Mussolini i condemnat per traïció. 

‘Alfred Hitchcock: El enemigo de las rubias’

Abe The Ape. Lunwerg. 19,95 €

El dissenyador Abraham Menéndez, popular com Abe The Ape, debuta al món editorial amb aquest homenatge a la genialitat del director de ‘Psicosi’ que no defuig la seva misogínia ni el seu masclisme. Amb els seus dibuixos i reconeixibles retrats, l’il·lustrador asturià recorda les seves actrius fetitxe i la seva filmografia, a més d’indagar en la seva complicada personalitat.  

‘Pandemia. Miradas de una tragedia’

Ricard Garcia Vilanova (Coord.) Blume. 39 €

Les instantànies fetes per 26 fotògrafs espanyols i llatinoamericans testimonien com s’ha viscut el flagell del coronavirus en aquest volum solidari (en edició bilingüe en castellà i anglès), els beneficis del qual es destinaran a ajudar famílies de reporters gràfics morts de Covid mentre cobrien la crisi sanitària. Garcia Vilanova també publica a Blume ‘La encrucijada Libia. Pasajes mortales a Europa’, en què reuneix 10 anys de treball sobre el drama migratori. 

‘Diario del río Misisipi’

John James Audubon. Nórdica. 22,50 €

Amb 64 boniques làmines originals del mateix Audubon (1785-1851), llegendari naturalista i pintor francès, nacionalitzat nord-americà el 1826 i considerat el primer ornitòleg d’Amèrica, aquest és un llibre que cap amant dels ocells s’ha de perdre. Les seves escenes d’aus en els seus hàbitats naturals i els seus escrits mostren la seva pionera preocupació per la conservació del medi ambient.  

‘Oceanarium’

Teagan White i Loveday Trinock. Impedimenta. 25 €

Un nou àlbum de format XXL per sumar a la col·lecció ‘Visita nuestro Museo’ d’Impedimenta, amb títols com ‘Animalium’ o ‘Planetarium’. Aquesta vegada són les marines il·lustracions de White les que exploren la flora i la fauna dels fons marins mentre Trinock presenta al lector més de 200 criatures. Des del microscòpic plàncton als enormes cetacis.

‘America Sanchez a Barcelona’

Julià Guillamon i Albert Planas. Galàxia Gutenberg-Ajuntament de Barcelona. 23 €

Els logos dels Jocs Olímpics de 1992, Vinçon, el TNC, el Museu Picasso, ‘El Víbora’ o la caràtula del ‘Viatge a Ítaca’ de Lluís Llach... una infinitat d’icòniques imatges lligades a la capital catalana creades per America Sanchez, un dels artistes gràfics més trencadors i independents del disseny, esquitxen les gairebé 300 pàgines d’aquest complet i revelador recorregut per la seva trajectòria. Des de la contracultura dels 80 i 90 a la seva fascinació per la gràfica popular i de carrer.

‘Expo Book Laura Agustí’

Laura Agustí. Lunwerg. 20 €

Nous títols se sumen a aquesta nova col·lecció de llibres de làmines pensades per emmarcar, que conviden a arrencar-les per convertir-les en collages de quadros decoratius d’il·lustradors com Laura Agustí, Alejandra G. Remón, Esther Gili o Ricardo Cavolo. Però a qui li faci feredat destrossar els llibres ningú podrà retreure que els conservi intactes a la biblioteca. 

‘Los pequeños’

Notícies relacionades

Marion Fayolle. Nórdica. 16,50 €

L’autora del còmic ‘La ternura de las piedras’ presenta aquest petit llibre perfecte per a nous i també per a no tan primerencs pares. Pàgines mudes en què cada il·lustració ho diu tot, amb fina i blanca ironia i sense edulcorants: des del part a la construcció de la personalitat dels fills i filles.