La façana de la Casa Batlló apareix coberta de roses

L'edifici de Gaudí acull per Sant Jordi la venda flors de roser a benefici de la fundació Arrels

Aquesta institució atén més de 900 persones sense casa que dormen als carrers de Barcelona

abertran33627808 barcelona 22 04 2016  barcelona   la fachada de la160422092335

abertran33627808 barcelona 22 04 2016 barcelona la fachada de la160422092335 / fnadeu gmail com 667618295

2
Es llegeix en minuts
CRISTINA SAVALL / BARCELONA

Els balcons i la tribuna de la façana modernista de la Casa Batlló (passeig de Gràcia, 43, entre Consell de Cent i Aragó) llueixen un miler de grans roses des d'aquest divendres al matí fins dissabte, dia 23 d'abril. L'objectiu d'aquesta espectacular instal·lació artística de jardí vertical és recaptar fons per ajudar la fundació Arrels, que atén més de 900 persones sense casa que dormen als carrers de Barcelona.

Amb motiu de Sant Jordi, les dues institucions llancen la campanya #MésQueUnaRosa. L'acció culminarà dissabte a peu de carrer amb la donació per part de la Casa Batlló de 2016 roses a la Fundació Arrels, que es vendran a un preu voluntari davant aquest edifici modernista remodelat per Antonio Gaudí entre el 1904 i el 1906. Els beneficis s'invertiran a la causa #ningudormintalcarrer.

Arrels aprofitarà la jornada per presentar ‘Quince años en la calle’, llibre de Miguel Fuster, un artista barceloní que després de passar més d'una dècada dormint a la intempèrie ha recuperat la seva vida gràcies a l'esforç i la feina de l'equip de treballadors i voluntaris de la fundació. Avui, dibuixa, edita llibres i es dedica a fer xerrades de conscienciació en col·legis i instituts.

Als anys 70, Miguel Fuster era dibuixant professional de còmics romàntics. Poc temps després, la pèrdua de popularitat del gènere que cultivava, un fracàs sentimental, l'incendi del seu pis i el seu posterior desnonament van fer que acabés vivint al carrer. Allà va viure per les experiències que narra a 'Quince años en la calle'.

"He passat aquests anys de la meva vida extraviat pels carrers amb l'alcohol com a únic, encara que nefast, àngel custodi. Desposseït de tot, sense ni tan sols una cova per refugiar-me com tenen els animals, convertit en una ruïna gemegadora, gastat pels records, fa temps que va deixar de mortificar-me si sóc culpable o innocent. L'únic que no em van poder prendre al carrer és la meva obsessió per ser lliure, la vergonya i la por", explica l'autor en la presentació del seu llibre.

Notícies relacionades

Arrels, per la seva part, lamenta la falta sensibilització social amb aquest col·lectiu. La fundació calcula que unes 3.000 persones estan sense casa a Barcelona i 900 d'elles dormen al carrer.

#MésQueUnaRosa també busca acostar als barcelonins la llegenda que amaga la Casa Batlló. “Al terrat, el llom del drac apareix amb la creu de quatre braços clavada, que simbolitza l'espasa triomfant de Sant Jordi. A l'últim pis hi ha un balcó en forma de flor que pertany a la princesa. I als pisos inferiors, se situen les restes de les víctimes del drac a través dels balcons en forma de calaveres i de les columnes de la tribuna amb silueta d'ossos”, considera un portaveu de la Casa Batlló.

Temes:

Sant Jordi Roses