Els llibres de Sant Jordi: narrativa de no-ficció i memòries

fcasals32176482 z01 minsk  bielorrusia   15 12 2015   la escritora151223142317

fcasals32176482 z01 minsk bielorrusia 15 12 2015 la escritora151223142317 / TATYANA ZENKOVICH

7
Es llegeix en minuts

NARRATIVA DE NO-FICCIÓ I MEMÒRIES / La bielorussa Svetlana Aleksiévitx ha rebut el Nobel per uns llibres en els quals un torrent de veus dibuixen el present i el passat de l’antiga URSS. Considerar que cert periodisme és literatura és una opció reforçada per una oferta en la qual alguns dels millors títols de narrativa de l’any no tenen a veure amb la ficció, sinó amb la crònica, les memòries o fins i tot l’ornitologia. Aquí pot trobar la resta de l'especial de Sant Jordi d'EL PERIÓDICO 

TEMPS DE SEGONA MÀ. LA FI DE L’HOME ROIG / EL FIN DEL ‘HOMO SOVIÉTICUS’ / Svetlana AleksiévitxRaig Verd / Acantilado 24,95 / 25 €

TOTES LES VEUS DE L'URSS, DES DE LA GRAN GUERRA FINS AL SEU FI

En el seu discurs del Nobel de literatura, Svetlana Aleksiévitx es va definir com una orella que recollia les converses dels protagonistes o víctimes de la transformació de l’antiga URSS. Aquest format, que ella ha denominat «novel·la de veus», té el seu màxim exponent a 'Temps de segona mà. La fi de l’home roig'. Però la concessió del premi ha propiciat que, afortunadament, amb aquesta ja siguin quatre les seves obres traduïdes al castellà (i tres d’elles en català): 'La guerra no tiene rostro de mujer', 'Els nois de zinc' i 'La pregària de Txernòbil'.

INSTRUMENTALJames RhodesBlackie Books 19,90 €

LA MÚSICA, L'ÚNICA TAULA DE SALVACIÓ D'UNA INFÀNCIA INFERNAL

Un esgarrifós llibre de memòries convertit en sorprenent èxit editorial. El celebrat concertista de piano britànic James Rhodes relata, amb una prosa crua i profundament humana, com les violacions reiterades de què va ser víctima quan era petit van convertir la seva vida posterior en una successió de naufragis als quals va sobreviure aferrat únicament a la taula de la seva passió per la música. El resultat és brutal i inspirador al mateix temps. RAFAEL TAPOUNET

El TEU NOM ÉS OLGAJosep Maria EspinàsLa Campana/ El Periódico 9,95 €

17 CARTES D'UN PARE A LA SEVA FILLA SUPERNORMAL

EL PERIÓDICO ofereix als quioscos durant aquests dies una edició d’'El teu nom és Olga' al preu especial de 9,95 €. Les cartes d’Espinàs a la seva filla Olga, publicades ara fa 30 anys, van ser clau en la normalització pública de les persones amb síndrome de Down i de l’experiència dels seus pares. El títol del llibre és eloqüent: és el nom de la filla de l’escriptor, la seva personalitat individual, no l’etiqueta clínica amb què se la vulgui identificar.

EL BAR DE LAS GRANDES ESPERANZASJ. R. MoehringerDuomo 19,80 €

Aquestes excel·lents memòries es llegeixen com una novel·la. El periodista esportiu Moehringer explica la seva vida com una clàssica història de formació d’aires dickensians i ascens social.  Al capdavall, la seva mare va aconseguir que ell arribés a Yale a base de fregar terres. Cal destacar les escenes que es desenvolupen al bar del títol, on el protagonista rep lliçons més profitoses que les de la universitat. 

EN MOVIMENTO. UNA VIDAOliver SacksAnagrama 21,90 €

Una autobiografia sincera en què el famós neuròleg i escriptor va revelar per primera vegada el llarg camí que el va portar a viure amb plenitud la seva homosexualitat. Després d’experiències no gaire satisfactòries, Sacks va conèixer la seva parella, l’escriptor Billy Hayes, als 77 anys, després de 37 d’abstinència sexual. Tampoc amaga (ja havia escrit sobre això) la seva relació amb les amfetamines i l’LSD.

.

PALMERAS DE LA BRISA RÁPIDAJuan VilloroAltaïr 16 €

El 1988, Villoro va viatjar al Yucatán, la molt peculiar terra de la seva família materna. Amb curiositat i sentit de l’humor descriu un món que estava a punt de desaparèixer, ple de prejudicis, en què ni tan sols existia el concepte de la Riviera Maya i on la violència no era una presència constant. El cronista afina a l’intuir el caldo de cultiu que portaria uns anys més tard a l’aixecament zapatista..

DINS EL COR DEL MAR / EN EL CORAZÓN DEL MARNathaniel PhilbrickSeix Barral / Proa 19,50 €

No us deixeu desanimar si vau trobar fluixa la pel·lícula que es va inspirar en aquest llibre: una recuperació de la història real que Herman Melville va utilitzar com a base per a ‘Moby Dick’ que ho té tot per disfrutar com un bucaner: supervivència extrema (només dels que van menjar en lloc de ser menjats), catxalots assetjats que responen a cops, l'apassionant món dels baleners de Nantucket i història de la literatura.

F DE FALCÓ / H DE HALCÓNHelen MacDonaldÁtico de los Libros 22,50 €

La poeta i falconera Helen MacDonald metabolitza el dol per la mort del seu pare, un fotògraf que li va ensenyar a mirar al cel, intentant ensinistrar l’au de presa que té més fama d’indòmita, l’astor, gairebé fins a embogir. Narrativa de la pèrdua, ornitologia i un cara a cara amb l’experiència similar de T. H. White, que va projectar sobre un astor els seus impulsos sàdics.   

EL ÚLTIMO VUELOEdwin WinkelsEdiciones B 20 €

El periodista Edwin Winkels novel·litza una història que va trobar a l’atzar, quan li van descobrir l’estàtua i la tomba d’una jove hostessa al cementiri de Montjuïc. Després d’investigar el passat de la noia barcelonina Maribel Sastre i de la resta del passatge, reconstrueix l’últim vol de l’avió d’Aviaco que es va estavellar a la serra de Segòvia, sense deixar supervivents, una nit de desembre de 1958.

DIARIO DE UN VAMPIRO EN PIJAMAMathias MalzieuReservoir Books 14,90 €

L’escriptor i músic francès Mathias Malzieu va haver de fer una parada a la seva carrera quan li van diagnosticar una aplàsia medul·lar, una malaltia autoimmune amb les mateixes conseqüències que una leucèmia. Després d’un any entre la vida i la mort ha resistit la prova i l’explica com una aventura sentimental al seu últim llibre, part de la facturació del qual es destinarà a la Fundació Carreras.

ANTE TODO, NO HAGAS DAÑOHenry MarshSalamandra 19 €

El prestigiós i mediàtic neurocirurgià britànic Henry Marsh, especialista en operacions a crani obert amb els pacients conscients, explica una vintena de casos en els quals interacciona amb pacients i familiars com si fos un paternal metge de capçalera, i intervé a l’interior dels seus cervells com si fos un dels artificiers d’'En terra hosti'l o Tom Cruise a 'Missió Impossible'.

TOT ÉS AL TEU CAP / TODO ESTÁ EN TU CABEZASuzanne O’SullivanAngle / Ariel 19,90 €

Com en el llibre de Henry Marsh, la neuròloga Suzanne O’Sullivan emula la fusió d’història clínica i narració patentada per Oliver Sacks. Recol·lecta casos commovedors, xocants o inquietants i, al mateix temps, fa divulgació de les malalties psicosomàtiques, en les quals un trauma psicològic està darrere de la solució d’una altra malaltia real.  

STRANGELANDTracey EminAlpha Decay 21,90 €

La polèmica artista britànica, coneguda especialment per l'obra ‘My Bed’, en què es mostra un llit desfet, on es pot veure, entre altres restes, unes calcetes amb sang menstrual, està acostumada a mostrar la seva intimitat. En aquestes memòries mostra gairebé de la mateixa manera provocativa i directa la seva animada sexualitat, els abusos que va patir en la infància i la seva experiència amb l'avortament.

DIARIOS 1956 -1985Jaime Gil de BiedmaLumen 24,90 €

Es publiquen per fi els diaris complets del poeta, en poder del seu últim company, l'actor Josep Madern, també mort. Els diaris de ‘Moralidades’ i el ‘Diario de 1985’ no produeixen l'enlluernament del substancial ‘Diario del artista en 1956’, però ajuden a completar el lent i ferotge declivi del poeta, que un mal dia, quan la seva identitat literària es va ensorrar, va decidir callar definitivament.

LOS DIARIOS DE EMILIO RENZI. AÑOS DE FORMACIÓNRicardo PigliaAnagrama 21,90 €

Un fascinant joc de miralls en què el gran escriptor argentí (amagat sota el nom d’Emilio Renzi) dialoga des del present amb els textos dels seus diaris de joventut, quan encara era un jove autor en fase de creixement. Aquesta és la primera entrega d’un conjunt de tres volums que Piglia, afectat d’ELA, ha deixat preparats perquè siguin publicats a manera de comiat. 

El HOMBRE DE LAS DOS PATRIASJavier ReverteEdiciones B 20 €

Reverte viatja a Algèria per trobar les empremtes del francès Albert Camus i traçar un retrat de l’actual moment del país. L’autor constata que el rastre del Nobel a les ciutats en les quals va viure, Orà i Alger, és borrós i descobreix l’empremta espanyola (també difuminada) en la primera d’aquestes ciutats, on la plaça de toros ha sigut convertida en un camp de futbol.

AQUELLA PORTA GIRATÒRIALluís FoixDestino 20 €

Notícies relacionades

Després de recordar la seva infància entre un entorn rural i una Barcelona gris a 'La marinada sempre arriba', el periodista Lluís Foix va guanyar el Josep Pla amb la segona part de les seves memòries, centrada aquesta vegada en els anys que va dedicar professionalment al diari 'La Vanguardia'. Foix destina 250 pàgines a 13 anys de vida professional en una selecció de perfils i escenes que despatxen amb discreció els més complicats.

HASTA LAS CENIZAS. LECCIONES QUE APRENDÍ EN EL CREMATORIOCaitlin DoughtyPlataforma Editorial 19 €

Caitlin Doughty, una californiana llicenciada en història, va entrar a treballar durant sis anys en una funerària. Ha recollit a ‘Hasta las cenizas’, amb sentit crític, tendresa, un cert humor macabre i cap pudor sobre els aspectes més desagradables de les seves experiències, les històries humanes que va viure. Doughty rebutja l'aversió de la societat actual a mirar la mort cara a cara.