Els llibres de Sant Jordi: Literatura en castellà

9
Es llegeix en minuts

LITERATURA EN CASTELLÀ La collita en castellà per a aquest Sant Jordi és excel·lent. No només integra les novetats dels grans mestres –i entre elles, ¡ai!, el llibre pòstum del plorat Rafael Chirbes– sinó també un bon grapat de joves escriptors, de les dues bandes de l’Atlàntic. Les dones, en especial, amb Sara Mesa i Mariana Enríquez, entre altres, hi tenen una bona representació. 

ESA PUTA TAN DISTINGUIDA

Juan MarséLumen. 21,90 €

SOBRE LES TRAMPES DE LA MEMÒRIA 

Hi ha autors que es transformen de novel·la en novel·la, altres fan voltes sobre les mateixes obsessions. Sabent molt poques coses però en profunditat, com l’eriçó d’Isaiah Berlin, Marsé obra el miracle de tornar-se a enfilar pels seus records més seminals: la postguerra, els perdedors, el cine, la crònica de successos... Ho fa constatant que la memòria és traïdora i que sempre guanya la ficció. ELENA HEVIA


CINCO ESQUINASMario Vargas LlosaAlfaguara. 20,90 €

LES PASSIONS DE VARGAS LLOSA: EL PERÚ, LA PREMSA, L'EROTISME 

Mario Vargas Llosa ha unit algunes de les seves pas­sions més nuclears. El Perú, el periodisme, la força incontenible de l’erotisme, una concepció de l’escriptura com a crítica severa a la realitat. El nobel mostra un Perú dominat per la mà negra d’Alberto Fujimori i del seu braç executor, Vladimiro Montesinos, i ens sorprèn una altra vegada per la seva increïble habilitat per fer-nos combregar amb rodes de molí.RICARDO BAIXERAS


PARÍS-AUSTERLITZRafael ChirbesAnagrama. 15,90 €

LA PÒSTUMA LLIÇÓ D'INTENSITAT DE RAFAEL CHIRBES

La novel·la que Rafael Chirbes va deixar a punt per publicar mesos abans de morir es va gestar als 90 i entronca amb la seva primera etapa: més amb la centralitat de l’amor homosexual i la brevetat de 'Mimoun' (1988) que amb els seus últims retrats d’una societat corcada. No obstant, molts elements reflecteixen el Chirbes més recent. Res sona impostat en aquesta història amorosa que traspua una força i una veritat a l’abast de pocs escriptors. DOMINGO RÓDENAS DE MOYA


LA FORMA DE LAS RUINASJuan Gabriel VásquezAlfaguara. 18,90 €

La millor novel·la, fins ara, del narrador colombià, en què reflexiona amb ambició sobre el destí del seu país a través dels assassinats de dos carismàtics polítics. El mateix autor, un dels més respectats de Llatinoamèrica als Estats Units, actua com a narrador en una trama que adopta la forma d’una investigació i que deixa una lleu escletxa per a l’esperança en un país en demolició.


MARIENBAD ELÉCTRICOEnrique Vila-MatasSeix Barral. 16,50 €

Interessat cada vegada més per l’art conceptual contemporani, concebut com a disciplina en què impera la llibertat més absoluta, Vila-Matas ha convertit una conversa amb l’artista Dominique González-Foerster en un text –«una novel·la única en el seu gènere»-- clau i programàtic per comprendre els seus interessos, les seves obsessions i el seu estil humorístic i erràtic.


MALA LETRASara MesaAnagrama. 16,90 €

La jove Sara Mesa s’ha convertit en l’escriptora a seguir. Després de l’èxit de la seva inquietant novel·la 'Cicatriz', que acumula edicions i elogis, Mesa reuneix en aquest volum aquests contes sota l’epígraf del títol com una declaració d’intencions. La mala lletra que l’autora va cultivar a l’escola és ara un símbol de la seva mirada poc dòcil per veure les coses.


LA NOCHE DE LOS ALFILERESSantiago RoncaglioloAlfaguara. 18,90 €

La Lima dels anys 90 era una olla a pressió per als burgesos tancats en la seva torre de vidre, tement l’arribada dels bàrbars, és a dir, l’atac de Sendero Luminoso. L’autor peruà relata la seva pròpia adolescència en aquells temps. De com quatre nois intenten donar un cop de mà i agafar el control en una escola d’elit de Lima i l’acaben perdent.

.


EL OÍDO ABSOLUTOManuel LongaresGalaxia Gutenberg. 19,90 €

El ja veterà Longares és una raresa en el panorama de les lletres espanyoles. Un escriptor que es confessa hereu de Pérez Galdós encara que el resultat, marcat per un humor grotesc i extravagant, hi tingui poc a veure. En aquesta novel·la, ambientada en els anys 30 i la postguerra, l’autor se’n riu del món literari a partir d’un poeta de poble que busca la glòria a la capital.


EL SECRETO DE LA MODELO EXTRAVIADAEduardo MendozaSeix Barral. 18, 80 €

La novel·la que Mariano Rajoy va assegurar que havia llegit aquesta Setmana Santa, sense precisar-ne el títol o de què anava l’argument. És una nova sàtira en què Mendoza ressuscita el seu protagonista, el Loco, per parlar de les transformacions que ha patit la ciutat en dos temps: la Barcelona turística, «capital mundial del baratillo y la idiocia», i els anys 80, contemplats sense gens de nostàlgia.


RAYOSMiqui OteroBlackie Books. 21 €

Una novel·la de trets autobiogràfics en què Otero retrata amb humor i precisió la Barcelona de just abans de la crisi. L’autor la contraposa a la història dels pares del protagonista –un periodista com Otero–, emigrants gallecs, i la completa amb l’educació sentimental del personatge i no poca picaresca amb els seus amics, els Rayos, la penya a què recorre quan alguna cosa va malament.


LA TIERRA QUE PISAMOSJesús CarrascoSeix Barral. 18 €

L'extremeny Jesús Carrasco va ser saludat com la gran esperança blanca de la literatura espanyola encara abans que aparegués el seu llibre al mercat. Després d’'Intemperie', el repte ha sigut enfrontar-se a la recepció d’aquesta segona novel·la, escrita sense angoixes i sense apartar-se d’un estil i terrenys característics: un realisme lacònic, gairebé irreal, molt lligat a la terra amb no pocs elements simbòlics.


JUEGOS REUNIDOSMarcos OrdóñezAsteroide. 18,95 €

Després del seu autobiogràfic 'Un jardín abandonado por los pájaros', Marcos Ordóñez reuneix aquí a manera de passejada (com Nanni Moretti a 'Caro diario') una sèrie de relats ambientats la majoria en els anys 70. Hi ha algunes de les seves obsessions: la pel·lícula 'American Graffiti', el cine de Truffaut, anècdotes teatrals, Gil de Biedma o l’evocació d’una sortida amb l’enyorat Francisco Casavella.


EL SISTEMARicardo Menéndez SalmónSeix Barral. 19,90 €

Amb la seva novel·la més voluminosa i ambiciosa, Menéndez Salmón ha guanyat el premi Biblioteca Breve. Es tracta d’una novel·la d’idees disfressada de cièn­cia-ficció que segueix la peripècia d’un sentinella a qui les circumstàncies obliguen a desconfiar de les seves creences. Pot semblar una distopia i ho és, però en realitat parla del món en què vivim.


ECHEVERRÍAMartín CaparrósAnagrama. 21,90

El gran cronista llatinoamericà torna a la novel·la, en concret a la històrica, per seguir el seu  paisà Esteban Echeverría, poeta nacionalista argentí que es va proposar fundar tota una literatura sense una tradició al darrere (l’espanyola no valia). Per això –i per un sol text, 'El matadero'– té les simpaties de Caparrós, ja que li serveix per pensar sobre la identitat del seu país.


LAS TIERRAS ARRASADASEmiliano MongeRandom House. 17,90 €

Més de 200.000 centreamericans intenten entrar als EUA cada any i molts acaben sent víctimes de narcos o objecte d’extorsió dirigida a les seves famílies instal·lades més enllà de Rio Grande. El mexicà Emiliano Monge, premi Jaén per l’excel·lent 'El cielo árido', es va documentar sobre el terreny i teixeix una obra tremenda i pertorbadora.


POESÍA COMPLETAManuel VilasVisor. 20 €

L'any passat, Manuel Vilas va publicar el seu poemari 'El hundimiento', dura crònica sense additius d’una crisi personal, amb la mirada posada en el reflex de la crisi social, que va tenir el premi Generación del 27.  L’editorial Visor recull en aquest altre volum  tota la poesia de l’autor aragonès des del 1980, per demostrar que, en el cas concret de Vilas, poesia i narrativa solen recórrer un camí comú i que no estan tan lluny l’una de l’altra.


REYES DE ALEJANDRÍAJosé Carlos LlopAlfaguara. 17,90

La mítica de la Barcelona de finals dels anys 70, la ciutat àcrata que somiava amb la revolta ciutadana i practicava la revolució sexual, és evocada amb gran arravatament líric per l’escriptor mallorquí que va viure aquí els seus anys universitaris. Llop passa revista a la música del moment, a la poesia que l’incitava a ser una subespècie literària, als amors intensos i es lamenta que tot allò desaparegués sense deixar rastre.


UN MUNDO INFIELJulián HerbertMalpaso. 16,50 €

La primera novel·la de l’escriptor mexicà Julián Herbert, apareguda originalment l’any 2004, és una història carregada de crueltat i de poesia situada en l’explosiu nord del seu país, pròxim amb la frontera dels Estats Units. En aquest terreny incert s’entrecreuen les diferents vides de prostitutes, psicòpates, pornògrafs i drogoaddictes per formar un fresc tan delirant com carregat de fascinació.


CIUDAD DEL HOMBRE

José María Fonollosa

Edhasa.  24 €

L’autor barceloní José María Fonollosa és un rar entre els rars. Nascut al barri de Can Tunis, és un poeta secret, amb una obra que es va mantenir en la seva majoria  inèdita fins al 1990 –un any abans de la seva mort–, quan Pere Gimferrer va decidir publicar-lo. Albert Pla ('Supone Fonollosa') i Joan Manuel Serrat han posat música als seus textos. Aquest poemari, que ara apareix complet per primera vegada, és el seu millor treball.


GUARDAR LAS FORMASAlberto OlmosRandom House. 16,90 €

Alberto Olmos, el noi replicaire de la literatura espanyola, el bloguer terrible, no acostuma a acomodar-se en els llocs comuns. Per aquest motiu aquesta col·lecció de relats mostra diferents maneres d’enfrontar-se a la realitat d’una forma original i esbiaixada. Olmos posa en marxa 12 elaborats jocs sobre la importància del llenguatge, de la lectura i de les diferents formes de la ficció.


ELS PETONS AL PA / LOS BESOS EN EL PANAlmudena GrandesTusquets. 19 €

L’autora supervendes Almudena Grandes abandona en aquesta ocasió el seu encara inacabat cicle Episodios de una guerra interminable  per fer un parèntesi amb una novel·la coral que retrata l’actual vida quotidiana d’un grup de persones al centre de la ciutat de Madrid. L’autora ha intentat transmetre al conjunt aquest sentiment de ràbia i indignació  que, últimament, sembla ser el signe dels temps.


¿CÓMO DUERMEN LOS ÁRBOLES?Lolita BoschEspasa. 16,90 €

Fa temps que no teníem notícies literàries de Lolita Bosch. En aquest deliciós llibret recupera les surrealistes converses mantingudes amb la seva filla Mila de sis anys. Dir al color blanc "color res", respondre "quan et volen" a la pregunta "¿què és l'ànima?" o definir un àngel com "un senyor que parla i vola alhora", són algunes de les seves ocurrències. Amb il·lustracions de Carmela Alvarado.  


LAS COSAS QUE PERDIMOS EN EL FUEGOMariana EnríquezAnagrama. 16,90 €

Enríquez ha sigut presentada com la resposta argentina a Shirley Jackson, i potser és una mica veritat perquè sap transmetre com la nord-americana un  profund desassossec en les seves històries. Les que es reuneixen en aquest llibre són directament de terror -una noia que s'arrenca les ungles, un assassí en sèrie infantil, sessions de màgia negra-, però és la seva forma de relatar-lo amb distància i allunyat d'efectismes el que les distingeixen.


APÓSTOLES Y ASESINOSAntonio SolerGalaxia Gutenberg. 21,90 €

El malagueny Antonio Soler relata aquí la vida del Noi del Sucre. Però no només això, es tracta d'un documentat fresc sobre la Rosa de Foc, la Barcelona revolucionària i violenta dels enfrontaments entre senyors i obrers en les primeres dècades del segle XX. Lluís Companys, Francesc Layret, Ángel Pestaña, Indalecio Prieto, Eugeni d’Ors o Largo Caballero formen part de l'elenc.


NO DERRAMES TUS LÁGRIMAS POR NADIE QUE VIVA EN ESTAS CALLESPatricio PronRandom House. 20,90 €

Notícies relacionades

Una nova novel·la d'idees de l'autor argentí radicat a Espanya. Pron utilitza el Congrés d'Escriptors Feixistes Europeus que es va celebrar, però no es va arribar a acabar, el 1945 al nord d'Itàlia, per reflexionar sobre les relacions entre la creació i la política i sobre com aquest llegat ha arribat a nosaltres transformant la nostra capacitat de percepció i abocant-nos a un sentiment de culpa.


SOLOSPaloma BravoAlfabia. 13,90 €

Les novel·les de la periodista madrilenya Paloma Bravo es podrien definir com el que Woody Allen podria escriure si hagués nascut al barri de Chamberí de Madrid. Les seves novel·les, en què predomina el diàleg, han acabat tenint un destí teatral, tant que ‘La piel de Mica’ ha sigut representada a l'Off-Broadway . ‘Solos’ és una dissecció de les relacions de parella emparentada amb Yasmina Reza.