Investigació a Sant Boi
Un estudi veu més risc de mort prematura en homes joves amb trastorn mental
Analitza dades de més de 500.000 persones amb problemes de salut mental
«Estan causant danys»: ChatGPT i altres ‘apps’ d’intel·ligència artificial impulsen l’anorèxia
«La feina o la vida»: les joves britàniques opten per llocs de treball en remot sense càrrecs (ni estrès)
Un estudi del Parc Sanitari Sant Joan de Déu a Sant Boi de Llobregat (Barcelona) i l’Institut de Recerca Sant Joan de Déu (IRSJD) ha revelat que ser home jove amb diagnòstic de trastorn mental s’associa amb un risc més gran de mortalitat prematura.
Publicat a la revista ‘Psychiatry Research’, pretén que els resultats serveixin per posar en marxa polítiques públiques dirigides a disminuir la incidència dels problemes de salut mental, han informat els centres en un comunicat d’aquest dimecres, en el qual destaquen que és «l’estudi més gran en salut mental del sud d’Europa».
Els investigadors han analitzat les dades dels registres de salut dels pacients hospitalitzats i atesos en centres ambulatoris a Catalunya, per determinar si existia aquesta associació, així com «quins factors podien jugar un paper determinant».
L’equip ha analitzat les dades de més de 500.000 majors de 18 anys atesos pel Servei Català de Salut de l’1 de gener del 2005 al 31 de desembre del 2016, diagnosticats amb almenys un d’aquests trastorns: esquizofrènia, trastorn de l’estat d’ànim, trastorn delirant, psicosi, ansietat, estrès, reacció d’adaptació o depressió.
Els resultats indiquen que, en el cas dels homes, el risc de mort prematura és superior al de les dones, i que és més gran a les franges més joves.
Resultats
L’equip investigador ha atribuït aquesta diferència entre gèneres a factors psicosocials: «En el cas dels homes hi ha una tendència a consultar menys els especialistes mèdics i compartir els seus problemes de salut mental, a causa dels estereotips de gènere i les barreres culturals».
A més, els homes tenen més risc de malalties cardiovasculars, «associades tant amb les persones amb trastorns mentals greus com amb la mortalitat».
L’equip investigador també va observar que la mortalitat prematura variava segons l’edat, ja que les persones més joves (de 18 a 31 anys) amb trastorns mentals tenien més risc, que podria explicar-se per una exposició de factors més gran com el consum de substàncies, els comportaments impulsius i els pensaments suïcides.
Abordatge integral
L’estudi revela que en el cas de pacients amb trastorns afectius –com l’ansietat o l’estrès– presentaven una taxa de mortalitat «més alta» que el grup amb depressió major.
També remarca la importància de tenir en compte la comorbiditat d’altres trastorns o patologies en les persones diagnosticades amb trastorns de salut mental, «per poder realitzar un abordatge molt més integral».
Notícies relacionadesA més, insisteix que la identificació primerenca dels grups vulnerables i un abordatge integral personalitzat són «clau» per reduir el risc de mort prematura.
Llegeix totes les notícies de Sant Boi a EL PERIÓDICO de Sant Boi
- SUCCESSOS Un tribunal ordena investigar la mort d’una nena en una piscina privada
- Falta de servei 5.000 veïns de BCN han estat tres mesos sense rebre cartes de Correus
- Apunts polítics de la setmana Illa busca pis per a 4 anys i sense banderes
- Anàlisi El cas de la parella d’Ayuso
- 400 blocs Polvorí per la suposada estafa d’un administrador de finques
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Un fenòmen invisibilitzat L'impacte emocional dels processos migratoriis: entre el dol i la resiliència
- Toni Bou: "Em preocupa què faré quan em retiri per ser tan feliç com ara"
- L’ÚLTIMA GRAN CARRERA DE LA TEMPORADA Pogacar culmina a la Llombardia un any històric en el ciclisme
- Lliga F Regnar i renéixer: torna un derbi "descompensat"