Tornada a la societat

Sant Boi acull un projecte per reinserir persones ingressades en hospitals psiquiàtrics

El projecte està coordinat per la Xarxa de Salut Mental del Parc Sanitari Sant Joan de Déu i el Centre Hospitalari i Universitari de Coimbra

Sant Boi acull un projecte per reinserir persones ingressades en hospitals psiquiàtrics

Parc Sanitari

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Parc Sanitari Sant Joan de Déu (PSSJD) de Sant Boi de Llobregat (Baix Llobregat) va acollir durant el mes de juny la segona trobada del projecte SURE-Skills for Unimputable Social Rehab, una iniciativa finançada pel programa Erasmus+, en l’àmbit de l’educació no formal d’adults, que pretén promoure el desenvolupament de competències personals i socials per a persones no imputables, ingressades en un hospital psiquiàtric, «a fi de tornar a la societat», assenyalen des del PSSJD.

El projecte SURE, amb una durada de 16 mesos, s’impulsa des de la Unitat d’Hospitalització i Rehabilitació Psiquiàtrica Intensiva (UHRPI) de la Xarxa de Salut Mental del PSSJD i el Centre de Responsabilitat Integral Psiquiàtrica del Centre Hospitalari i Universitari de Coimbra, els dos centres socis del projecte, que hi intervenen en paral·lel per crear una metodologia comuna.

Una delegació de professionals del Parc Sanitari SJD va visitar el centre portuguès el mes d’abril, i del 12 al 16 de juny van rebre la delegació de Portugal a la institució, on van visitar les unitats de l’àrea penitenciària, la UHEDI (Unitat d’Hospitalització Especialitzada per a Persones amb Discapacitat Intel·lectual) i el SERPI (Servei Especialitzat en Rehabilitació Psiquiàtrica Intensiva).

L’objectiu del projecte és «generar oportunitats perquè les persones no imputables, a la presó o no, puguin assolir habilitats específiques de cara a la seva re(habilitació) i reinserció social per a la participació activa en la societat, i el desenvolupament de la consciència moral i ètica», diuen des del centre santboià.

Col·laboració internacional

Els dos socis del projecte recopilaran informació i validació de les seves estratègies d’educació i formació no formal que integraran les estratègies terapèutiques, els programes dirigits al desenvolupament i la formació de competències individuals i socials. La seva finalitat és avaluar la futura definició d’un pla de formació no formal i un pla socioeducatiu individual, dirigits a l’empoderament de les persones no imputables, que pugui ser replicat en un context europeu.

A més, a través del SURE es crearà una base de dades compartida per les dues organitzacions amb la documentació desenvolupada, així com l’elaboració d’una guia per a un pla d’educació no formal per a les persones no imputables.

Notícies relacionades

«Gràcies a la feina coordinada de les dues organitzacions sòcies, el SURE arribarà a un total de 140 persones adultes no imputables, 60 del Centre Hospitalar i Universitari de Coimbra i 80 del DParc Sanitari Sant Joan de Déu», remarquen des del PSSJD.

Llegeix totes les notícies de Sant Boi a EL PERIÓDICO de Sant Boi