A Sant Boi

A presó tres membres d’una banda criminal dedicada al tràfic d’heroïna i blanqueig de capitals

L’operació ha acabat amb el decomís de més de 2 kg d’heroïna i altres drogues, la intervenció de 42.000 euros

A presó tres membres d’una banda criminal dedicada al tràfic d’heroïna i blanqueig de capitals
3
Es llegeix en minuts
ACN

La Policia Nacional ha desarticulat una organització criminal dedicada al tràfic d’heroïna i blanqueig de capitals i va culminar amb l’ingrés a presó provisional dels seus tres membres, que són germans. L’operació, que s’ha realitzat en tres fases, va començar amb la detenció d’un d’ells el març del 2022.

Provenia del Camerun i, després de fer parada a París, va arribar a l’aeroport de Barcelona amb 1.17 grams d’heroïna amagats en el seu organisme.

L’operació ha acabat amb el decomís de més de 2 kg d’heroïna i altres drogues, la intervenció de 42.000 euros així com proves de l’origen aparentment il·lícit de 120.000 euros i una vivenda a Sant Boi de Llobregat. Feia temps que tots tres vivien a Espanya però viatjaven freqüentment al seu país d’origen.

La Policia Nacional els atribueix delictes contra la salut pública, tràfic de drogues, pertinença a organització criminal i blanqueig de capitals.

Una banda «altament especialitzada»

Arran de la primera detenció, el grup de policia judicial de l’aeroport ja va sospitar pel seu ‘modus operandi’ que podria tractar-se d’una banda criminal «altament especialitzada». Durant la investigació, van constatar que els tres membres formaven un clan familiar amb vincles molt estrets amb el seu país d’origen, el Camerun, cosa que dificultava molt la investigació perquè comptaven amb molts contactes a l’exterior.

Els tres membres feien amb freqüència viatges a aquest país i prenien nombroses mesures de seguretat que dificultaven molt els treballs d’investigació. Es quedaven una mitjana de quinze dies, però era difícil detectar-ne l’arribada. Una de les seves habilitats era que no deixaven rastre a les bases de dades dels passatgers per ocultar els seus nombrosos desplaçaments.

Durant la investigació es van anar recollint proves que els incriminaven, arribant a realitzar seguiment dels sospitosos fins a França, on s’havien desplaçat en vehicle. Durant una de les vigilàncies policials, es va poder identificar un dels membres quan estava a punt d’agafar un avió des de Barcelona en direcció a Niça.

Durant el registre corporal es van detectar 321 grams d’heroïna i 84 grams d’èxtasi-metamfetamina. Seguidament se’l va detenir i posteriorment es va deixar en llibertat, amb la qual cosa era ja el segon membre enxampat per la policia.

La investigació del patrimoni

En paral·lel, es va analitzar documentació per trobar evidències dels importants beneficis que obtenien d’aquesta activitat il·legal. Concretament, es va concloure que la banda havia ingressat un total de 120.000 euros, dels quals només 15.000 tenien el seu origen aparentment il·lícit.

Així mateix, també es va tenir coneixement de la compra d’una vivenda a Sant Boi de Llobregat per la qual van realitzar una transacció per valor de 100.000 euros amb quatre xecs bancaris. Destaca el fet que una de les compradores era la filla d’un d’ells, que en aquell moment era menor d’edat.

Arran d’aquest rastreig, la policia va descobrir que els ingressos que aparentment eren legals provenien d’una empresa de la província de Barcelona. Examinat més a fons, es va determinar que hi havia un quart membre implicat, que treballava en aquesta empresa, i que es feia passar per un dels membres del clan. Tenia una targeta de residència espanyola i va ser detinguda com a presumpta autora d’un delicte de falsedat documental (per usurpació de l’estat civil) i va quedar també en llibertat amb càrrecs després de passar a disposició judicial.

Notícies relacionades

L’última fase va ser a finals d’aquest febrer amb la detenció del tercer membre a la seva tornada del Camerun. Li van intervenir 770 grams d’heroïna i 42.345 euros. Gairebé 10.000 euros van ser decomissats durant l’entrada i registre al domicili de Sant Boi. Passats a disposició judicial, els tres membres de l’organització van ingressar a presó provisional per ordre del Jutjat d’instrucció número 3 del Prat de Llobregat a l’espera que es faci el judici. Als tres els consten antecedents penals per fets similars, i alguns de relacionats amb l’àmbit de la cooperació policial internacional (Interpol).

Llegeix totes les notícies de Sant Boi a EL PERIÓDICO Sant Boi de Llobregat