Aquest dissabte

Sant Boi acollirà la primera assemblea presencial de SOS Baix Llobregat i l’Hospitalet

La convocatòria serà oberta i decidirà els pròxims passos a favor de la comarca

Sant Boi acollirà la primera assemblea presencial de SOS Baix Llobregat i l’Hospitalet

Sos Baix Llobregat y L'Hospitalet (@BaixiLh)

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

La primera assemblea presencial de la plataforma ciutadana SOS Baix Llobregat i l’Hospitalet es farà dissabte, 6 de novembre, a Sant Boi (Baix Llobregat).

Es decidiran els pròxims passos de la plataforma en l’impuls de les diferents lluites locals i en la suma d’esforços contra els projectes i macroprojectes urbanístics que amenacin el futur de la comarca.

La trobada, sota el lema ‘Baix Llobregat i l’Hospitalet, a on vas?’, es farà a l’Ateneu Santboià i estarà obert a la participació de totes les persones i sectors que en aquests moments sentin «preocupació» per la situació de la comarca.

L’assemblea començarà a les 10 del matí amb una fira d’entitats amb paradetes de llibres, material formatiu i marxandatge, seguit a les 11 de tallers simultanis que debatran i parlaran dels temes que preocupen les entitats.

Per finalitzar, a les 12.30 començarà l’assemblea oberta, on es presentaran breument els resultats dels tallers i Jaume Grau, de les Agulles-Ecologistes en Acció del Baix Llobregat, presentarà l’activitat de SOS Baix Llobregat i l’Hospitalet des que es va presentar públicament a la Colònia Güell farà uns vint mesos.

Urbanisme, sostenibilitat alimentària i espais naturals

El primer taller tindrà el tema central sobre l’urbanisme i la vivenda sota el títol ‘Per un model territorial i una reorientació total de l’urbanisme metropolità’, moderat per Isis Sanpera, de Salvem l’Entorn de la Colònia Güell, juntament amb l’arquitecte Jordi Romero; Quim Roca, del Sindicat de Lloguers de l’Hospitalet de Llobregat, i Martí Aguilà, de la PAH Cornellà.

El segon taller anirà sobre la sostenibilitat alimentària i el parc agrari sota el títol ‘Amenaces i reptes de l’agricultura al Baix Llobregat’, moderat per Tona Magues, de Bicibaix, juntament amb Oliver Chantry, de la Unió de Pagesos.

I el tercer i últim taller tractarà dels espais naturals i l’aeroport sota el títol ‘Hem parat l’ampliació. ¿I ara què?’, juntament amb Ariadna Cotén i Joan Manel del Llano, de la plataforma Zeroport, i moderat per Elena Idoate, de la plataforma veïnal Ni un Pam de Terra.

El manifest

La plataforma va presentar públicament el manifest fundacional el 12 de març del 2020, poc abans de la declaració de l’estat d’alarma per la pandèmia, i des d’aleshores, els representants de les 56 entitats i col·lectius de la comarca adherits no han tingut l’oportunitat de reunir-se presencialment.

El manifest reivindica una moratòria urbanística i un procés participatiu perquè la ciutadania pugui decidir el model territorial.

El defineixen com un «crit d’alerta» davant les «amenaces» que en l’actualitat estan posant en «risc el futur de la comarca i dels pocs espais naturals i agrícoles que han sobreviscut al creixement dels últims anys, desmesurat i mogut per l’especulació».

Diferents lluites locals

Dins de SOS Baix Llobregat i l’Hospitalet hi ha més de 50 entitats de la comarca i de l’Hospitalet adherides que lluiten per conservar l’espai natural i urbanístic de cada territori.

En el cas de Gavà, es troba la plataforma Aturem el Pla de Ponent, que està en contra d’aquest pla urbanístic, que preveu construir prop de 5.000 vivendes al municipi i que ha provocat manifestacions a la localitat per intentar aconseguir el seu objectiu.

Casos similars tenen lloc amb les entitats Salvem Can Sellarès o Salvem Oliveretes, de Viladecans, o Salvem l’Olla del Rei, de Castelldefels, que han derivat més protestes dels veïns de la zona en contra d’aquestes transformacions de l’espai natural i urbà.

Notícies relacionades

En els últims mesos, el tema que més ha sigut present ha estat el de l’ampliació de l’aeroport del Prat, que va causar manifestacions en contra a ciutats de tota la comarca, com el Prat de Llobregat, Cornellà i Gavà, i que finalment va quedar postergada.

Més notícies deSant Boi a l’edició local d’EL PERIÓDICO