Institut Català d’Oncologia
Salut investiga la relació dels metges de l’ICO amb l’empresa familiar de Salazar
La Conselleria de Salut investiga no només l’exdirector general de l’Institut Català d’Oncologia (ICO) Ramon Salazar i Sace Medhealth SL, la seva empresa familiar, sinó també la relació dels oncòlegs, farmacòlegs i psicooncòlegs de l’ICO que treballen i col·laboren amb aquesta empresa. Alguns d’ells són membres de la direcció d’aquest hospital, és a dir, gent de l’equip de confiança de Salazar.
Aquest oncòleg, que dirigia l’ICO des d’abril del 2020 i per tant estava considerat alt càrrec de la Generalitat, es va veure obligat a dimitir divendres per pagaments de farmacèutiques no declarats que va fer públics una investigació d’EL PERIÓDICO. Sindicats com Satse han demanat més dimissions, no només la de Salazar,al considerar que l’ICO necessita una direcció «transparent i amb valors» que no perjudiqui el «prestigi» de la institució.
Salut li va obrir la setmana passada un expedient informatiu a Salazar per la seva activitat privada, tant pels pagaments de les farmacèutiques com per l’empresa, i estudia les possibles incompatibilitats. Però a més, segons ha pogut saber aquest diari, en aquest mateix expedient s’investiguen fets que afecten més persones (que són els sanitaris de l’ICO col·laboradors amb aquesta empresa) i que podrien acabar en sancions. Salazar és ara cap d’Oncologia Mèdica de l’ICO, el lloc que exercia abans de ser-ne director general. Ja no està considerat alt càrrec de la Generalitat, tot i que continua sent un dels màxims responsables de l’hospital.
L’equip de Sace
Salazar va fundarSace Medhealth SLel 2017 i va deixar la seva dona com a administradora única el 2020, quan ell es va convertir en director de l’ICO. La gran majoria de col·laboradors de Sace són sanitaris i directius de l’ICO. El consultor científic sènior de l’empresa és el mateix Salazar. Margarita García, adjunta a la direcció general de l’ICO, és la consultora en investigació clínica de Sace Medhealth. L’oncòleg i director assistencial de l’ICO, Vicente Valentí, així com els oncòlegs Ferran Losa i Jordi Bruna, el psicooncòleg Francisco Gil, el farmacòleg Víctor Moreno, tots ells personal de l’ICO, també figuren com a equip de la companyia. La dona de Salazar, Annabel Cebrià, psicòloga del Parc Taulí (Sabadell), és la directora d’operacions de Sace Medhealth. Aquest paral·lelisme entre l’orgorganigrama de l’ICO i de l’empresa ha sigut denunciat pel sindicat CCOO.
A través d’aquests professionals, Sace Medhealth té accés a tot el ‘saber fer’ (el coneixement) que genera l’Institut Català d’Oncologia i pot fer-ne l’ús aue vulgui, segons les fonts consultades per aquest diari. Sace Medhealth SL, afegeixen, es val del prestigi que tenen aquests sanitaris pel fet de ser treballadors de l’ICO, el centre monogràfic sobre càncer per excel·lència de Catalunya, totalment públic, que atén el 60% dels pacients oncològics adults de tot el territori català.
Per què s’investiga
La investigació d’EL PERIÓDICO que va obligar Salut a obrir-li un expedient informatiu a Salazar va acreditar que aquest, sent el màxim dirigent de l’ICO i, per tant, alt càrrec de la Generalitat,va cobrar el 2022 almenys 14.036,09 euros de set farmacèutiques, import que no va declarar al Portal de Transparència, com era la seva obligació. De fet, en la declaració obligatòria de transparència per a alts càrrecs de la Generalitat, Salazar va negar que rebés diners per altres vies que no fossin el seu càrrec com a director general de l’ICO (117.827,64 euros a l’any, la nòmina més elevada d’un alt càrrec de la Generalitat). Eren pagaments que rebia abans de ser director de l’ICO i que no van cessar quan va accedir al càrrec.
Notícies relacionadesParal·lelament, aquest diari també va acreditar l’existència de Sace Medhealth SL, que va passar a estar a nom de la seva dona poc després que ell assumís la direcció de l’ICO, el maig del 2020. L’empresa és la propietària legal de les Tertúlies Oncolòliques, unes jornades anuals sobre càncer que duren un dia i que, sota el segell d’alguna institució sanitària pública catalana (com l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge, l’Idibell, o el Vall d’Hebron Institute of Oncology, el VHIO), estan patrocinades per fins a 19 laboratoris (les d’aquest any). Els diners d’aquestes farmacèutiques van a parar a Sace Medhealth.
El 2017, any en què va fundar l’empresa, Salazar, que treballa a l’ICO des del 2004, era director d’Investigació Clínica de l’ICO, cap d’Oncologia Mèdica (càrrec que ha tornat a ocupar ara) i coordinador del programa Oncobell de l’Idibell. A la seva web, Sace Medhealth SL es defineix com «una empresa del sector salut que ofereix diferents línies de servei de suport a la formació i investigació clínica acadèmica».
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Estalvi Amb aquest truc enginyós ja no malgastaràs més paper higiènic
- Joan Cuscó: "El pàdel és imparable: serà olímpic la pròxima dècada"
- Alejandra Fernández: "Quasi deixo de córrer per falta de recursos"
- Busca’t un Lamine