Tenen més risc

Sanitat recomana per primera vegada vacunar de la grip els fumadors

La Conselleria de Salut, que començarà a immunitzar a les residències el 26 de setembre, oferirà més detalls de la campanya aquest divendres

Catalunya començarà a vacunar de grip i covid a les residències a final de setembre

Daniel López Acuña, epidemiòleg: «Cal tornar a vacunar de la covid tota la població»

Sanitat recomana per primera vegada vacunar de la grip els fumadors

Danny Caminal

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

El Ministeri de Sanitat recomana per primera vegada a les autonomies que vacunin de la grip les persones fumadores. Aquest col·lectiu té més riscos respiratoris i més possibilitats de complicacions com el desenvolupament de pneumònies i altres sobreinfeccions respiratòries. Aquest any, a més, també es vacunarà contra la grip els nens d’entre 6 i 59 mesos.

Els dos grups estan inclosos en el document de ‘Recomanacions de vacunació davant grip i covid-19 en la temporada 2023-2024 a Espanya», del Consell Interterritorial de Sanitat. Són recomanacions que solen seguir totes les autonomies. Cal recordar que la vacunació a Espanya no és obligatòria, sinó opcional, tot i que Espanya és un dels països de la UE amb més taxes de vacunació.

Catalunya, en concret, començarà a vacunar de la grip i covid a les residències a finals de mes, concretament el dimarts 26 de setembre, tal com ha avançat ‘El País’ i ha confirmat EL PERIÓDICO. La conselleria prepara per a aquest divendres a les 10 del matí una roda de premsa per informar dels detalls de la campanya de vacunació catalana. Després de les residències, de moment només es vacunarà de grip i covid, a partir del 16 d’octubre, els més grans de 60 anys, població vulnerable o amb factors de risc i professionals.

Els centres d’atenció primària (CAP) es preparen aquest any per a una «tardor calenta» a causa de l’ampliació del calendari vacunal. Les infermeres de la primària catalana, unes 5.700 (26.700 en el global del sistema sanitari), hauran de vacunar, a més dels fumadors i nens d’entre 6 i 59 mesos de la grip, els nadons de menys de sis mesos del virus respiratori sincitial (el VRS, responsable de la bronquiolitis. L’any passat, a més, ja s’havien afegit dues vacunes més: la de l’herpes zòster en persones d’entre 65 i 80 anys (que no de 65 a 80 anys) i la del virus del papil·loma humà en nens de sisè de primària.

La vacuna de la covid-19

Notícies relacionades

L’epidemiòleg i exdirectiu de l’Organització Mundial de la Salut (l’OMS) Daniel López Acuña ha cridat recentment en aquest diari a vacunar de la covid tota la població a causa de l’augment del virus. «No és una ocurrència meva, és una recomanació del CDC nord-americà [la màxima autoritat sanitària de l’Amèrica del Nord], que demana vacunar a partir dels sis mesos amb fàrmacs adaptats a la variant XBB.1.5 d’òmicron», esgrimia López Acuña.

L’epidemiòleg adverteix que, a Espanya, gairebé el 35% dels més grans de 60 anys no es van inocular la quarta dosi i, a més, hi ha «gairebé 20 milions de persones que no es van posar ni tan sols una tercera dosi». «Tenim una població important –uns 20 o 25 milions de persones– sense nivells adequats de protecció. Necessitem una altra dosi de Pfizer o de Spikevax [comercialitzada per Moderna], que són les que estan adaptades a la nova variant», opina. Altres metges puntualitzen, no obstant, que no hi haurà vacunes adaptades per a tothom i que ara mateix no és necessari vacunar de covid tota la població perquè no estan augmentant els ingressos ni la malaltia greu. «Més endavant ja es veurà. Primer, els vulnerables», opinen.