Dades de Salut

Catalunya redueix les llistes d’espera quirúrgiques però no les de proves diagnòstiques

Catalunya redueix les llistes d’espera quirúrgiques però no les de proves diagnòstiques

ACN

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El conseller de Salut, Manel Balcells, ha comparegut aquest dijous a la Comissió de Salut al Parlament, on ha donat compte de la situació del Pla d’accessibilitat en l’atenció sanitària, la situació laboral dels professionals sanitaris, l’atenció integrada social i sanitària en proves i els instruments per a la transformació del sistema públic de salut.

En el seu repàs de les llistes d’espera, Balcells ha destacat la millora en les llistes d’espera de cirurgia. El conseller ha assegurat que s’ha reduït en un 35% les persones que esperen una intervenció quirúrgica i que estan fora de termini.

La llista de pacients que espera una intervenció quirúrgica i que està fora de termini es redueix un 35%

Actualment, són 12.228 persones les que esperen una operació fora del termini marcat pel mateix departament segons les especialitats, en els sis primers mesos d’aquest any, quan el 2022 eren 18.670. En total s’han fet 219.559 intervencions quirúrgiques fins al juny, un 13% més que en el mateix període de l’any passat (193.485).

63.600 persones esperen per fer una prova diagnòstica

En l’altre costat de la balança, les esperes per a proves diagnòstiques. La sanitat pública catalanatenia en espera per fer una prova diagnòstica durant el primer semestre d’aquest any 63.650 persones que superen el màxim establert de 30 dies per a les preferents i els 90 dies per a les proves ordinàries, un 0,5% més que el mateix mes del 2022, quan eren 63.320.

Segons les dades facilitades quant a les proves diagnòstiques, en els primers sis mesos d’aquest any les peticions han augmentat un 14% respecte a l’any passat i han sigut un total de 539.875, davant les 475.569 del 2022. El nombre de proves diagnòstiques ha augmentat un 15% fins a les 446.923 en els primers sis mesos.

Aquest increment de més proves no ha aconseguit reduir el nombre de persones que esperen una prova i que estan fora del termini marcat com a màxim, que és 30 dies per a les preferents i 90 dies per a les ordinàries, amb un total de 63.650 (63.320 el 2022), amb dades fins a 30 de juny d’aquest any.

Millora als CAPs

L’atenció als pacients en l’atenció primària ha millorat, segons el conseller, que ha apuntat que el juny d’aquest any el 64% dels usuaris podien tenir una visita amb el seu metge de capçalera, pediatre, infermera o odontòleg en menys de cinc dies, un percentatge que s’espera elevar fins al 70% el desembre d’aquest any.

Balcells destaca la millora als CAPs: el 64% d’usuaris tenien visita amb el seu metge en menys de cinc dies

A nivell telefònic, es respon al 75,2% de les persones que truquen al seu centre d’atenció primària en un primer intent i un 88,5% té resposta del seu metge en les següents 12 hores, uns percentatges que s’espera elevar el 85% i el 95%, respectivament, a finals d’aquest any, segons ha precisat.

Balcells ha considerat que des de la posada en marxa del Pla d’Accessibilitat a l’atenció primària a Catalunya «les agendes dels metges han millorat i que les dades facilitades avui són «realistes, no triomfalistes».

Notícies relacionades

Ha reconegut, no obstant, que des del Departament s’ha ‘acompanyat’ 32 centres d’atenció primària, que no ha citat on estan situats, i que tenien una accessibilitat pitjor per als usuaris, i que aquest acompanyament ha sigut a nivell organitzatiu i no ha comportat un augment de plantilla.

Els centres d’atenció primària (CAP) de Catalunya han rebut entre 20.000 i 152.000 euros per millorar l’accessibilitat telefònica i personal, ha indicat el conseller.