Aquest dissabte

Salut prohibeix la conferència a Lleida que promociona un derivat del lleixiu com a cura de l’autisme

Rere l’acte es troba el curandero Josep Pàmies, sancionat amb una multa de 600.000 euros per delictes de salut pública

El curandero Pàmies desafia el Govern a fer un referèndum sobre la ‘teràpia del lleixiu’

Pàmies i Forcades eludeixen el veto sanitari a la ‘teràpia del lleixiu’

rjulve9679880 barcelona  10 01 2009    contra   josep pamies   agricultor 181022200221

rjulve9679880 barcelona 10 01 2009 contra josep pamies agricultor 181022200221 / JOAN CORTADELLAS

1
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

La Conselleria de Salut ha enviat una ordre de suspensió de la conferència que se celebrarà aquest dissabte 9 de setembre a Lleida sota l’anunci ‘L’autisme és recuperable’. La xerrada està organitzada pel pagès i curandero Josep Pàmies, denunciat en diverses ocasions per delictes de la salut pública. El Col·legi Oficial de Metges de Lleida ha presentat una denúncia a la Fiscalia.

Pàmies assegura que l’autisme es cura amb clorit de sodi (MMS), un derivat del lleixiu. El 2018 va ser sancionat amb una multa de 600.000 eurospor promoure l’ús d’aquest compost il·legal. Ara, aquest «farsant» i «estafador», en paraules del conseller de Salut, Manel Bacells, torna a la càrrega.

Autismo España, la Federació Autisme Catalunya i la Federació Catalana d’Autisme ja van manifestar fa setmanes el seu «absolut rebuig» a la conferència ‘L’autisme és recuperable’. Les entitats adverteixen de com de perillós que és llançar el missatge que «l’autisme es pot curar», quan l’evidència científica demostra que només les intervencions psicoeducatives són eficaces. El Col·legi Oficial de Metges de Lleida, que ha presentat una denúncia a la Fiscalia, s’afegeix així al rebuig d’aquesta conferència que genera «falses expectatives».

Notícies relacionades

«Això no és només intrusisme. Parlem d’una persona que és un farsant i un estafador, que fa pràctiques fraudulentes que posen en perill la salut. Com a autoritat sanitària no permetrem aquesta conferència», ha dit aquest dijous el conseller Balcells amb referència a Josep Pàmies i la seva xerrada.

La Direcció General de Salut Pública va instar fa dies Pamiès a susprendre l’acte i avui el Servei Català de la Salut (CatSalut) li ha notificat la suspensió d’aquest. També li ha requerit un informe de les mesures adoptades per complir l’ordre. «De moment, prohibim la conferència. Si es produeix, actuarem», ha respost Balcells quan se li ha preguntat si Salut posarà una denúncia. «És gent [per Pàmies] que està posant en perill la vida i la salut de la gent», ha emfatitzat.