Salut mental

La mort per suïcidi continua a l’alça: 607 catalans es van treure la vida el 2022, un 5% més

Durant el primer semestre d’aquest any, s’han reduït un 3% les temptatives, després de l’augment en dones joves amb l’esclat de la pandèmia

Noa, supervivent d’un intent de suïcidi: «Em van salvar els gossos, fa un any que no em faig mal»

«Necessites que algú et recordi que no vols suïcidar-te, sinó deixar de patir»: parlen les famílies

La mort per suïcidi continua a l’alça: 607 catalans es van treure la vida el 2022, un 5% més
4
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Un total de 607 catalans es van suïcidar el 2022, un 5% més que el 2021, quan es van treure la vida un total de 576 persones. Aquestes xifres reflecteixen que la mort per suïcidi, un problema de salut pública, continua a l’alça. La bona notícia és que, malgrat aquestes morts, els intents de suïcidi a Catalunya es van reduir, en la població general, un 2,9% durant el primer semestre d’aquest 2023 en comparació amb el mateix semestre del 2022.

Són dades del Codi Risc Suïcidi presentades per la Conselleria de Salut aquest dijous amb motiu del Dia de la Prevenció del Suïcidi, que se celebra diumenge vinent 10 de setembre. Segons aquesta anàlisi, el 61% de les personse finades per suïcidi l’any passat a Catalunya tenien entre 30 i 64 anys i el 26%, entre 61 i 95 anys. La majoria, el 72%, eren homes.

La casuística del suïcidi té la seva complexitat. Els homes se suïciden més, però les dones tenen el doble de temptatives que ells. És a dir, elles moren menys per suïcidi, però ho intenten més vegades. L’home en general, expliquen els experts, mata més: altres persones, però també a si mateix. És més violent.

Amb l’esclat de la covid-19, les temptatives suïcides es van disparar especialment en dones molt joves, d’entre 12 a 25 anys. Alguns psicòlegs ho associaven a l’ús excessiu de les xarxes socials i a la pressió estètica. Van incrementar exponencialment no només els intents de suïcidis en nenes i adolescents, sinó altres problemes de salut mental com els trastorns de la conducta alimentària (TCA). Ara, per fi, els intents de suïcidi (i no els suïcidis) sembla que es comencen a reduïr, tot i que caldrà veure si aquesta tendència es manté en els pròxims mesos.

«[Els intents de suïcidi en dones joves] Era una situació que ens preocupava molt», ha dit en roda de premsa Diego Palao, coordinador del Pla de prevenció del suïcidi de Catalunya (Plapresc) i director de Salut Mental de l’Hospital Parc Taulí de Sabadell. En el primer semestre d’aquest 2023, els intents de suïcidi es van reduir un 2,9% en la població global. Especialment significativa va ser la baixada en dones (un 7,8% menys) i, sobretot, en dones d’entre 12 i 25 anys: un 10% menys.

No ha passat el mateix amb la mort per suïcidi, que continua augmentant. «Des de Salut no hem sigut capaços de reduir els suïcidis», ha reconegut Palao, si bé Catalunya té una mitjana de mort per suïcidi més baixa que l’espanyola. Entre les accions que ha portat a terme Salut per reforçar la prevenció del suïcidi («una mort estigmatitzada i evitable», ha precisat aquest metge) hi ha la incorporació dels supervivents (les persones que perden un ésser estimat per suïcidi) a l’atenció, la col·laboració amb la Conselleria de Justícia per conèixer «en temps real» els suïcidis que es produeixen i l’elaboració de guies en els àmbits educatiu i penitenciari i en la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA).

Més ideacions suïcides

Malgrat que les temptatives suïcides han disminuït aquest primer semestre, la ideació suïcida ha pujat un 8,7%. La ideació suïcida no és el mateix que l’intent suïcida. Idear no és el mateix que intentar. De fet, la ideació sol ser el primer pas abans de l’intent, com ha recordat Cecília Borràs, presidenta de l’associació Després del Suïcidi. «Per tant, si podem identificar-la, podem prevenir», ha dit. Detectar ràpid les ideacions és la clau.

Tot i que hi ha molts graus d’ideacions suïcides, les registrades pel Codi Risc Suïcidi són «d’alt risc». Segons Palao, aquest augment de la ideació suïcida s’explica perquè cada vegada es detecten més casos d’ideació primerenca, en l’inici, quan encara no se n’ha fet la temptativa. Així, aquesta pujada d’un 8,7% de les ideacions és, per tant, una bona notícia. Borràs ha reconegut, satisfeta, que el fet que es commemori un dia per a la prevenció del suïcidi era una cosa «impossible» fa 10 anys.

061 Salut Respon

Notícies relacionades

A més, la conselleria també ha presentat xifres sobre el primer any de la Taula de Prevenció del Suïcidi-061. Catalunya va habilitar fa un any una línia d’atenció al suïcidi dins del 061, disponible les 24 hores del dia els 365 dies de l’any. Des d’aleshores s’han fet 12.094 consultes. El perfil que més consulta és el d’una dona (és la que truca en el 59% dels casos).

El conseller de Salut, Manel Balcells, ha considerat que cada cas de suïcidi «és la confirmació d’un fracàs». Catalunya ha creat recentment l’Observatori de Prevenció del Suïcidi , que té per objectiu la vigilància epidemiològica i l’avaluació i el seguiment del Plapresc.