Aquest divendres des de les 15 hores

Tot a punt per Sant Joan: Interior habilita un carril addicional a l’AP-7 per evitar embussos

Tot a punt per Sant Joan: Interior habilita un carril addicional a l’AP-7 per evitar embussos

Manu Mitru

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Tot a punt per a la revetlla de Sant Joan, demà divendres 23 de juny. La Conselleria d’Interior preveu unes 460.000 sortides de l’àrea metropolitana de Barcelona durant el cap de setmana, majoritàriament cap a les zones costaneres de Tarragona i Girona a través de l’AP-7, que serà l’artèria principal de distribució d’aquest trànsit.

Per tal d’evitar embussos i prevenir accidents, la conselleria posa en marxa un paquet de mesures que començaran per habilitar un carril addicional a l’AP-7 en sentit nord de 53 quilòmetres entre Montornès del Vallès (Barcelona) i Sils (Girona), que estarà en funcionament divendres a partir de les 15 hores.

A la mateixa AP-7 però cap al sud, entre Barcelona i Gelida (Barcelona), es posarà un límit de velocitat de 80 km/h al considerar Interior que és la velocitat que millor li permet controlar el trànsit.

Si hi hagués cap accident en sentit sud, s’habilitaria un carril addicional entre Sant Sadurní d’Anoia (Barcelona) i el Vendrell (Tarragona).

Quant als controls, la nit de Sant Joan n’hi haurà 60 d’alcohol i drogues distribuïts pel territori i se’n faran un total de 713 al llarg del cap de setmana.

«Esperem que amb aquestes mesures la gent pugui disfrutar d’un Sant Joan amb alegria i sense incendis ni lesions», ha dit el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, en roda de premsa.

Risc d’incendi

Elena ha afirmat que el risc d’incendi de cara a la revetlla de Sant Joan és «menor que l’any passat», tot i que ha demanat prudència i manté les mateixes restriccions que el 2022, com la prohibició de llançar petards a menys de 500 metres de massa forestal, entre d’altres.

El conseller ha destacat que la situació el 22 de juny del 2023 «no té res a veure» amb la que hi havia el 22 de juny del 2022, quan ja hi havia hagut un episodi d’incendis forestals simultanis que es va iniciar el 15 de juny i van cremar durant diversos dies a diferents zones de Catalunya.

«La situació no és la de l’any passat, però no s’ha d’abaixar la guàrdia. Dos anys de sequera no s’arreglen perquè hagi plogut unes setmanes. La massa forestal està estressada i s’ha d’anar amb compte», ha advertit Elena, que ha assenyalat les zones de l’Empordà i els litorals barceloní i tarragoní com els territoris que aquests dies experimentaran una temperatura més alta i que per això patiran un especial risc d’incendi.

Restriccions de la pirotècnia

En línia amb aquesta crida a la prudència, el departament manté les mateixes restriccions quant a la pirotècnia de Sant Joan que l’any passat: a menys de 500 metres de massa forestal, els petards estan prohibits i les fogueres i les falles han d’estar autoritzades per la Conselleria d’Acció Climàtica.

A més de 500 metres de massa forestal, el llançament de petards està permès i les fogueres i falles les ha d’autoritzar l’ajuntament del municipi.

A més, els fanalets voladors que inclouen una espelma a l’interior, típics d’algunes regions durant la revetlla de Sant Joan, també queden prohibits a Catalunya.

Interior recomana als ajuntaments habilitar una zona a cada municipi que el consistori recomani als veïns utilitzar com a punt per llançarpetards de forma controlada i evitar dispersar el soroll de la pirotècnia i permetre així el descans dels altres.

5.600 efectius

Per garantir la seguretat durant la celebració de Sant Joan, Interior ha previst un dispositiu que comptarà amb 5.600 efectius i durarà des de divendres 23 de juny a les 14 horesfins al dissabte 24 a les 12 hores.

Notícies relacionades

Del total d’efectius, 4.500 seran mossos d’esquadra (2.500 d’extraordinaris), 660 bombers i 300 agents rurals.

El 112 també augmentarà la seva plantilla de forma puntual i passarà de 35 a 110 persones per atendre trucades d’emergència.