Proximitat d’una indústria

Salut farà anàlisis de plom en sang a menors i embarassades a Bonmatí (Girona)

Salut farà anàlisis de plom en sang a menors i embarassades a Bonmatí (Girona)

Christian Brun

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Conselleria de Salut oferirà anàlisis de plom en sang a menors d’entre 0 i 14 anys i a dones embarassades de Bonmatí (Girona) per determinar si hi ha presència d’aquest metall pesant.

Amb aquesta actuació es vol atendre la petició de l’Ajuntament de Sant Julià del Llor i Bonmatí que demanava controls analítics per la «preocupació manifestada per la ciutadania per la proximitat d’una indústria al nucli urbà», ha informat el departament en un comunicat.

Les extraccions de sang es faran a partir de dilluns al consultori local de Bonmatí, i en el mateix moment també es portarà a terme un cribratge mediambiental mitjançant una entrevista a les famílies sobre factors relacionats amb el seu entorn residencial i hàbits. Les famílies podran agafar cita per a la prova dels nens a partir del 8 de juny a través del telèfon del CAP d’Anglès i a través del correu electrònic capangles@ias.cat.

Notícies relacionades

L’acció es dirigeix específicament a menors i embarassades perquè són un col·lectiu especialment vulnerable, ja que poden absorbir una quantitat de plom d’entre 4 i 5 vegades superiors als adults, un fet que pot afectar el seu desenvolupament.

Les proves es dirigeixen als 226 menors censats al municipi, però també als que hi estan escolaritzats o que hi mantinguin una relació freqüent, i si surten nivells alts s’estudiarà l’origen de l’exposició, ja que hi pot haver altres factors que provoquin una presència de plom a la sang, com el fum ambiental del tabac, joies, pintures, joguines, cosmètics, ceràmiques i canonades d’aigua potable, entre d’altres.