Pioner en aquesta intervenció

L’Hospital Clínic celebra els 40 anys del primer trasplantament de pàncrees d’Espanya

  • Des d’aleshores, el centre n’ha fet 657 i ha elevat el «nivell de la medicina en la sanitat pública»

L’Hospital Clínic celebra els 40 anys del primer trasplantament de pàncrees d’Espanya

Hospital Clínic

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Hospital Clínic de Barcelona ha fet un total de 657 trasplantaments de pàncrees des de la primera intervenció el 1983, quan es va convertir en el primer centre hospitalari d’Espanya a fer aquest trasplantament, informa en un comunicat aquest divendres.

Dels 657 trasplantaments, el 63% s’han fet a homes i el 37% a dones i, en 609 d’aquests trasplantaments, també s’ha fet un trasplantament de ronyó.

És l’hospital d’Espanya que «fa més trasplantaments d’aquest tipus» gràcies al treball coordinat dels equips de nefrologia, cirurgia general i digestiva, urologia, anestesiòlegs, immunologia i infermeria.

Notícies relacionades

El doctor Laureano Fernández Cruz, que va liderar el primer trasplantament de pàncrees d’Espanya al Clínic, ha reivindicat que l’activitat de trasplantaments d’aquella època «va suposar que s’elevés el nivell de la medicina als hospitals públics».

El trasplantament de ronyó i pàncrees és el «millor tractament» per a persones amb diabetis mellitus tipus 1 que estan en diàlisi o prediàlisi, perquè permet deixar de fer diàlisi, es pot suspendre l’administració d’insulina i allarga la supervivència dels pacients, explica el nefròleg de l’hospital i responsable del programa de trasplantament de ronyó i pàncrees, Frederic Cofan.