Des de l’any 1981

Fita mèdica: la Vall d’Hebron supera els mil trasplantaments pediàtrics

La xifra inclou els òrgans sòlids: ronyó, fetge, cor i pulmó

Fita mèdica: la Vall d’Hebron supera els mil trasplantaments pediàtrics

JORDI OTIX

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

L’Hospital de la Vall d’Hebron (Barcelona), el més gran de Catalunya, ha superat els mil trasplantaments pediàtrics des del 1981. En els últims 40 anys, el centre sanitari ha fet 1.007 trasplantaments en menors d’edat d’òrgans sòlids: ronyó, fetge, cor i pulmó. La Vall d’Hebron és l’únic hospital de Catalunya que té tots aquests programes de trasplantament pediàtric. A tot Espanya, només l’Hospital Universitari La Paz de Madrid ha superat la xifra de la Vall d’Hebron. La campanya ‘Més de 1.000 trasplantaments pediàtrics. Més de 1.000 noves vides’, impulsada des d’aquest divendres pel centre sanitari català i en la qual parlen cinc pacients, posa en relleu aquesta xifra.

L’experiència acumulada durant més de 40 anys ha fet que els professionals de l’hospital aconseguissin fites com ser el primer centre sanitari d’Espanya a fer un triple trasplantament pediàtric, ser pioners a extreure i trasplantar els pulmons a un nadó en aturada cardíaca controlada o ser el primer hospital d’Espanya a trasplantar un pacient que va superar la covid-19, una adolescent amb una estenosi mitral que va rebre un cor. Any rere anys, l’hospital ha guanyat en complexitat i qualitat, amb una supervivència del pacient a l’any del 100% i del 93% al cap de cinc anys.

En aquests anys, la Vall d’Hebron ha portat a terme 442 trasplantaments renals, 412 d’hepàtics, 85 de pulmonars i 68 de cardíacs. L’hospital també és centre, servei i unitat de referència en tots i cada un d’aquests procediments, fet que permet que pacients d’altres comunitats autònomes es beneficiïn del programa de trasplantaments. «En global, únicament menys de l’1% dels nens en llista d’espera per ser trasplantats no arriben a rebre l’òrgan», ha destacat Carme Vallès, supervisora d’Infermeria de la Coordinació de Programes de Donació i Trasplantament d’Òrgans i Teixits de l’hospital. Ha precisat, no obstant, que depèn de les edats i de l’òrgan.

«Eix estratègic»

«El trasplantament i l’atenció sanitària de primer nivell a nens, nenes i adolescents són un eix estratègic per al nostre hospital i no serien possibles sense la capacitat de treball en equip de professionals altament qualificats», ha destacat el doctor Albert Salazar, gerent de la Vall d’Hebron, en la roda de premsa d’aquest divendres per commemorar la fita de l’hospital, en què han intervingut els principals caps de secció de les diferents especialitats de l’hospital.

Un d’ells ha sigut Antonio Moreno, cap del Servei de Pediatria i coordinador del Comitè de Transició del pacient pediàtric crònic en l’edat adulta, que ha recordat com el programa de trasplantaments va començar intervenint nens amb fibrosi quística. La Vall d’Hebron és l’hospital espanyol que més trasplantaments pulmonars en nens fa.

«El trasplantament pediàtric vol dir oferir una oportunitat de vida a nens i adolescents que tenen en aquest procediment l’última opció [de vida]. Els avenços en el tractament de patologies com la fibrosi quística o les cardiopaties congènites han fet que la Vall d’Hebron cada vegada trasplanti a pacients pediàtrics de més complexitat, amb uns resultats excel·lents», ha dit Moreno.

La història del centre

Notícies relacionades

El 1981, la Vall d’Hebron va fa el primer trasplantament infantil de Catalunya. Avui dia, el trasplantament pediàtric renal a l’hospital s’ha convertit en el majoritari d’òrgan sòlid entre menors. El 1985, el centre va fa el primer trasplantament hepàtic d’Espanya en un nen.

A més, el 2006, l’hospital va engegar el programa de trasplantaments de cor i cardiopulmonars. Des d’aleshores ha fet 66 trasplantaments de cor i dos trasplantaments cardiopulmonars. L’abril del 2006, la Vall d’Hebron va ser el primer hospital d’Espanya a realitzar un trasplantament pediàtric cardiopulmonar. I el 2008 va dur a terme el seu primer trasplantament cardíac pediàtric.