Entre 5.700 i 19.000 euros bruts anuals més

Els metges de primària de Catalunya cobraran un plus si tenen més pacients

Salut i el sindicat Metges de Catalunya arriben a aquest acord en la segona reunió de la taula bilateral creada arran de la vaga de facultatius de gener

Els metges de primària de Catalunya cobraran un plus si tenen més pacients

Andreu Dalmau

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els metges d’atenció primària de Catalunya cobraran un complement d’entre 5.700 i 19.000 euros bruts anuals si voluntàriament accepten atendre més pacients, segons un acord entre el Departament de Salut i el sindicat Metges de Catalunya (MC) en la segona reunió de la taula bilateral creada arran de la vaga de facultatius de gener.

Després de pactar l’increment del preu de l’hora de guàrdia dels residents en la primera reunió bilateral, l’acord assolit en la segona «garanteix un reconeixement retributiu per al personal facultatiu dels centres d’atenció primària», ha informat Metges de Catalunya, sindicat majoritari entre els metges catalans.

L’acord contempla que els professionals mèdics que voluntàriament acceptin qualsevol augment del seu contingent de pacients, que ara és de 1.500 de mitjana per cada facultatiu, veuran reconegut el seu esforç amb un complement econòmic per excés d’activitat que anirà des de 5.700 euros bruts anuals si accepten un 10% més de pacients fins a 19.000 si incrementen la seva cartera en un 33%.

Falten metges

Fonts del sindicat han explicat a Efe que l’acord es basa en el fet quefalten metges a Catalunyai els que hi ha han d’atendre un excés de pacients, i per això el complement es correspon al sou base que haurien de cobrar els facultatius que necessitaria el sistema sanitari públic.

Fins ara, els metges, que tenen un sou base aproximat d’uns 45.000 euros, que acceptaven incrementar la quantitat de pacients assignats, només percebien el complement si assumien, com a mínim, un 10% d’usuaris nous en la cartera, per la qual cosa els increments més petits quedaven sense reconeixement.

Segons el sindicat, el pacte assolit garanteix el cobrament de la retribució, tot i que l’augment de pacients no assoleixi el 10%.

Complements

El complement per atendre més pacients contempla cinc trams retributius: els facultatius dels CAPs, de forma voluntària, poden acceptar un 10%, un 15%, un 20%, un 25% o un 33% més de pacients en els seus contingents, amb un complement econòmic vinculat per a cada tram i un augment proporcional de la jornada de treball, amb 5.700 euros bruts anuals per als que acceptin un 10% més de pacients i un màxim de 19.000 per als que l’incrementin un 33%.

Segons fonts sindicals, amb l’acord assolit es garanteix, d’una banda, que tots els professionals amb excés de pacients percebin, com a mínim, el complement previst per al 10%, i, d’una altra, que els que superin el llindar de percentatge de cada tram automàticament cobrin la quantitat prevista per al següent tram.

Tot i que els responsables de MC consideren que aquesta solució «no és la idònia» ni és «sostenible a llarg termini» perquè comporta més càrrega de treball per als facultatius, han valorat que «de forma transitòria i mentre no es defineixin mesures estructurals per atraure i retenir professionals mèdics al sistema», el reconeixement econòmic pel sobreesforç per suplir el dèficit de personal és «just» i comporta una millora de les condicions retributives «més que merescuda».

D’altra banda, el sindicat també ha reclamat que l’activitat extraordinària dels facultatius dels hospitals per reduir les llistes d’esperaes flexibilitzi perquè sigui possible fer jornades parcials remunerades, amb l’objectiu de facilitar la conciliació de la vida personal i laboral.

Notícies relacionades

La segona reunió de la taula mèdica bilateral també ha abordat altres qüestions, com l’extensió de la millora del preu de l’hora de guàrdia per als residents i adjunts de l’Institut Català de la Salut (ICS).

MC ha demanat que s’agilitzi la implantació de la mesura «per no generar greuges» i ha apuntat la possibilitat d’introduir-la abans de l’aprovació del nou conveni de treball de l’ICS mitjançant un acord de la Taula Sectorial de Negociació de sanitat.