Lluita contra el tabac

Espanya tornarà a tenir, el 20 de març, el fàrmac per deixar de fumar en només 25 dies

El fàrmac, que Sanitat finança des de l’1 de gener, és entre els 10 medicaments que més escassegen al país a causa de l’alta demanda

Espanya tornarà a tenir, el 20 de març, el fàrmac per deixar de fumar en només 25 dies

DIARI DE GIRONA

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Les farmàcies espanyoles tornaran a tenir el medicament per deixar de fumar en 25 dies (el Todacitan) a partir del 20 de març. Així ho ha comunicat el laboratori polonès que el fabrica a l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (Aemps). El Todacitan no està disponible des del 21 de febrer i tornarà a estar-ho el dia 20 de març.

El Ministeri de Sanitat va començar a finançar el Todacitan l’1 de febrer, un medicament que existia des de feia dos anys. «És un fàrmac [per deixar de fumar en 25 dies] molt bo. El finançament del ministeri n’ha fet augmentar la demanda: costava 200 euros i ara, al ser finançat, 116 euros [si bé, es necessiten unes condicions per accedir-hi i no es prescriu a tothom]. I, si un metge te’l recepta, pagues la meitat d’aquests 116 euros», assenyalen fonts del Consell General de Col·legis Oficials de Farmacèutics a EL PERIÓDICO. Espanya és l’únic país europeu que finança aquest fàrmac.

Les mateixes confirmen que el Todacitan és entre els 10 medicaments que més falten a les farmàcies espanyoles, segons registren les 9.500 apotecaries a tot el territori que informen sobre l’escassetat de medicaments, un problema que els països acusen des de fa anys.

No obstant, l’escassetat de medicaments a Espanya va augmentar l’any passat un 150%. Els factors crònics (com el fet que la producció es concentra a Àsia i els pics de demanda i la baixada de preus a països com Espanya) es van ajuntar a d’altres de nous, com la crisi de les matèries primeres, la guerra d’Ucraïna i els problemes d’inflació.

Les farmàcies espanyoles van tancar el 2020 amb escassetat en un total de 403 medicaments, informa el Consell General. «Tot i que 9 de cada 10 casos els resol el mateix farmacèutic, perquè n’hi ha alguns que es poden substituir», afegeixen aquestes fonts. No és així amb el Todacitan.

Condicions per al finançament

El Todacitan es finança, a les farmàcies comunitàries, en determinades condicions. Així, està indicat en adults per al tractament de la dependència tabàquica i reducció de l’ansietat en fumadors que estiguin disposats a deixar de fumar. 

Notícies relacionades

Per fer la prescripció del medicament els pacients han d’estar inclosos en un programa de suport (individual i/o grupal) de deshabituació tabàquica que estigui implementat a la comunitat.

A més, els pacients han de complir les característiques següents: 

  • Pacients que tinguin motivació expressa de deixar de fumar que es pugui constatar amb un intent de deixar de fumar l’últim any. 

  • Pacients que fumin 10 cigarrets o més al dia i tinguin, a més, un alt nivell de dependència qualificat pel test de Fagerström.

  • Es finançarà un intent anual per pacient per deixar de fumar amb suport farmacològic. 

  • La prescripció d’aquest medicament es restringeix als metges professionals que així es defineixin en el programa de deshabituació tabàquica en comunitat.

  • Cada prescripció es farà per un envàs, cosa que equival a 25 dies de tractament. 

  • El tractament serà com a màxim de 25 dies, tal com està descrit en la fitxa tècnica, durada que equival a un envàs.