Ja és operatiu al 100%

L'hospital belga que va patir un ciberatac com el del Clínic torna a la normalitat en menys de 24 hores

El centre celebra l’èxit del pla d’emergència contra aquestes ofensives que desenvolupa des de fa 18 mesos

  • La gran apagada del Clínic: ¿com es treballa en un hospital sense internet?

  • La investigació del ciberatac apunta al robatori d’assajos del Clínic

  • Els ciberpirates exigeixen a l’Hospital Clínic 4,5 milions de dòlars a canvi de no divulgar dades

  • El ciberatac contra l’Hospital Clínic utilitza una tècnica «nova» i ve de fora d’Espanya

  • ¿Qui són Ransom House, els responsables del ciberatac a l’Hospital Clínic?

L'hospital belga que va patir un ciberatac com el del Clínic torna a la normalitat en menys de 24 hores

Francisco Àvia/Hospital Clínic

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Hospital Sant-Pierre de Brussel·les, que ahir va patir un atac cibernètic com el del Clínic, ja ha recuperat la normalitat. La matinada de divendres a dissabte, els servidors informàtics del centre van començar a alentir-se greument. Però ahir a última hora de la tarda els informàtics ja havien aconseguit reiniciar els servidors. Així, l’hospital ha reobert el seu servei d’urgències i torna a estar operatiu al 100%, segons el diari belga ‘Le soir’.

Aquest hospital va patir un ciberatac una setmana després que el Clínic, que encara segueix afectat i amb els professionals treballant amb paper i bolígraf, si bé la direcció del centre calcula que tornarà a la normalitat aquest dilluns o dimarts. En el cas de l’hospital belga, s’ignora l'origen i propòsit del ciberatac, i també si es va exigir algun rescat. En el cas del Clínic, l’empresa de cibercrim Ransom House ha fet xantatge al Govern català amb publicar o revendre les dades de l’hospital a tercers si no li paga 4,5 milions de dòlars.

Quan al voltant de la una de la matinada de divendres a dissabte, els servidors informàtics de l’Hospital Saint-Pierre de Brussel·les van començar a alentir-se greument, els tècnics informàtics de torn es van alarmar. «Molt ràpidament, van poder detectar una activitat anormal en la xarxa informàtica i al voltant de les quatre de la matinada van dir que el més probable és que fóssim víctimes d’un ciberatac», explicava Philippe Leroy, director executiu del centre, al mitjà belga.

«En col·laboració amb els serveis especialitzats de la policia federal i la fiscalia, hem posat en marxa el pla d'emergència establert específicament per aquest tipus de situacions. Com que diversos hospitals ja han sigut objectiu dels pirates informàtics, hem posat en marxa un procediment per poder mantenir l’activitat de l’hospital tant com sigui possible», deia Leroy. Més concretament, aquests procediments implicaven la desconnexió de servidors i tornar a la comunicació «en paper» dins l'hospital, com li va passar al Clínic.

No obstant, ahir a última hora de la tarda, els informàtics ja havien aconseguit reiniciar els servidors. «El 100% de les aplicacions tecnològiques tornen a estar operatives», celebrava Leroy. «I en particular l’historial informatitzat del pacient, que ens permet tornar a funcionar amb normalitat», afegia. Durant diverses hores, per no sobrecarregar l’hospital, la central 112 va desviar ambulàncies a d’altres hospitals.

Notícies relacionades

No obstant, ara mateix les urgències de l’Hospital Saint-Pierre ja estan obertes. Leroy ha agraït el treball voluntari que molts professionals del centre van fer dissabte per garantir l’atenció als pacients. En comparació amb altres hospitals de Bèlgica i amb el Clínic que van ser víctimes de pirateria, el Saint-Pierre va poder reiniciar molt ràpidament els seus servidors informàtics. «Creuem els dits perquè continuï així, però podem dir que el pla d’emergència contra ciberatacs que venim desenvolupant des de fa 18 mesos ens ha ajudat».

Amb l’ajuda de la policia federal i la fiscalia, l’equip de TI de l'hospital continuarà analitzant tots els racons de la xarxa per assegurar-se que no quedi cap rastre del virus. De moment, no s’ha observat cap fuga de dades mèdiques.