Sistema informàtic paralitzat

L’Hospital Clínic, que continua treballant «manualment», recuperarà demà el 70% de les cirurgies

  • El ciberatac contra l’Hospital Clínic utilitza una tècnica «nova» i ve de fora d’Espanya

Francisco Àvia/Hospital Clínic

1
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

L’Hospital Clínic de Barcelona segueix afectat pel «sofisticat» ciberatac patit diumenge i que el va portar, dilluns, a desprogramar les consultes externes, cirurgies no urgents i extraccions i a derivar els codis ictus i infart a altres centres. El centre sanitari va reprenent progressivament l’activitat i preveu, per a aquest dimecres, recuperar fins al 25% de les consultes externes i fins al 70% de les cirurgies. No obstant, no es pot recuperar encara l’activitat al centre d’extraccions ni l’oncologia radioteràpica.

Tot i així, els sanitaris continuen treballant de manera manual, perquè l’hospital no pot accedir al seu sistema informàtic ni al seu disc dur. Per aquest últim motiu, el Clínic assegura desconèixer, de moment, l’abast d’aquest ciberatac perpetrat per l’empresa de cibercrim Ransom House. A l’hospital hi ha «preocupació» ies pensa que la recuperació total pot tardar mesos a produir-se. La web de l’hospital continua caiguda.

Segons un comunicat enviat a última hora de la tarda pel Govern, el Clínic ha recuperat aquest dimarts la rehabilitació ambulatòria gràcies al desplegament de 125 equips de suport. El centre manté l’activitat urgent i l’hospitalització convencional i de crítics a les tres seus (Villarroel, Plató i Maternitat), incloent neonatologia i obstetrícia, l’hospitalització domiciliària i els hospitals de dia, les exploracions radiològiques i les proves endoscòpiques, la diàlisi i la farmàcia ambulatòria.

Quedarà pendent de recuperar l’activitat al centre d’extraccions i l’activitat radioteràpica: de moment aquests últims pacients continuaran sent derivats a l’Hospital de Sant Pau.

Notícies relacionades

A més, els que sí que puguin visitar-se rebran una trucada de l’hospital per confirmar la seva visita i, d’altra banda, s’anirà avisant progressivament els reprogramats.

Els entorns de recuperació de dades que van ser xifrats pels atacants dificulta la recuperació de la informació, no obstant els equips desplegats estan identificant les còpies de seguretat sense traces de l’atac per restaurar la informació necessària per al funcionament del centre.