Posat en marxa el 2021

Bellvitge transforma el seu hospital covid en una àrea especialitzada en neurologia i neurocirurgia

Aquest va ser el primer dels cinc edificis annexos construïts per Salut per donar resposta a la pandèmia

Bellvitge transforma el seu hospital covid en una àrea especialitzada en neurologia i neurocirurgia

Robert Ramos

1
Es llegeix en minuts
ACN

L’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) concentrarà l’atenció als pacients de neurologia i neurocirurgia a l’edifici Delta, l’annex que es va posar en marxa el gener del 2021 per respondre a la covid-19. La progressiva pèrdua de virulència de la pandèmia i la consegüent reducció d’ingressos han permès al centre sanitari replantejar el futur de l’equip. L’edifici té 4.500 metres quadrats, distribuïts en quatre plantes, i disposa d’un pont que connecta amb el bloc tecnoquirúrgic, on s’ubiquen les urgències, les ucis i els quiròfans. Els pròxims mesos es crearà una nova àrea de ressonància magnètica i angio-TAC a la planta baixa i s’incorporaran les eines de monitoratge necessàries a les zones d’hospitalització.

Mentre es desenvolupin les obres, l’edifici Delta continuarà actiu. Per ara, tres de les plantes estan en ple funcionament. Així, a la primera planta hi ha la unitat de semicrítics respiratoris; la segona acull l’hospitalització de pneumologia i cirurgia toràcica, i a la tercera planta hi ha ubicats la Unitat de Curta Estada d’Urgències (UCEU) i els llits de reforç previstos en el PIUC (Pla integral d’urgències de Catalunya). Totes aquestes unitats s’aniran ressituant progressivament en altres espais de l’HUB.

La doctora Evelyn Shaw, subdirectora d’Hospitalització i Gestió de Pacients de l’Hospital de Bellvitge, ha explicat que la nova funció de l’edifici Delta afavorirà l’atenció als pacients neurològics, «perquè estaran en un mateix espai» i el centre sanitari tindrà «més capacitat per fer proves diagnòstiques, amb l’experiència i l’abordatge homogeni de les cures, i un pont de connexió directa amb l’àrea del malalt crític».

Notícies relacionades

El Delta va ser el primer dels cinc edificis annexos impulsats pel Departament de Salut per donar resposta a la pandèmia a entrar en funcionament. Es va construir en un temps rècord de menys de quatre mesos. Amb la seva posada en marxa, el gener del 2021, l’Hospital Universitari de Bellvitge va guanyar 64 nous llits d’hospitalització convencional, 30 de semicrítics i 20 punts d’atenció d’urgències de covid-19 per respondre als pics més greus de la pandèmia.

En aquell moment va ser un equipament vital per a l’HUB, ja que va permetre crear dos circuits segurs i diferenciats d’urgències i hospitalització: un, per a pacients amb sospita o confirmació de covid, i un altre, per a la resta.