L’amenaça del virus H5N1

Un brot de grip aviària en una granja de Lleida obliga a sacrificar 87.000 aus

La infecció, registrada en una explotació d’Arbeca, és la primera d’aquest tipus a Catalunya

5
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Catalunya investiga un brot de grip aviària (el virus H5N1) en una granja de galls d’engreix d’Arbeca (les Garrigues, Lleida), a l’espera que en les pròximes hores el Ministeri d’Agricultura en confirmi la contraanàlisi feta. Segons el Departament d’Acció Climàtica, la primera anàlisi ha donat positiu i s’han sacrificat ja 37.000 galls dindi i 50.000 guatlles (87.000 aus en total) de quatre granges (tres de galls dindi i una de guatlles). Es tracta del primer brot de grip aviària detectat a Catalunya i se sospita que l’origen podria raure en el contacte indirecte amb aus salvatges. A més, segons el Ministeri d’Agricultura, és el primer focus del virus H5N1 notificat en ocells de corral a Espanya aquest 2023, i el setè des de l’inici de la temporada 22-23 l’1 de juliol.

Acció Climàtica ja hi ha pres mesures i s’han començat a sacrificar totes les aus d’explotacions que hi ha en un radi de tres quilòmetres. Hi ha 11 explotacions afectades en aquest radi i 73 més en un radi de 10 quilòmetres, segons ha explicat aquest divendres en roda de premsa des de Lleida la directora general d’Agricultura i Ramaderia, Elisenda Guillaumes. A més, es limitarà fins a 10 quilòmetres el moviment d’aus, de manera que els animals podran sortir de la granja, però no podran entrar-hi de nou. La sospita de la malaltia va venir derivada per la detecció de símptomes clínics i un increment anormal de la mortalitat el 4 de febrer.

Des de l’octubre passat, no han deixat d’augmentar els casos de grip aviària (el virus H5N1) arreu del món. Durant aquests mesos, s’han sacrificat 100 milions d’aus de corral en diferents països, «el triple que les que es van sacrificar la temporada anterior», adverteix Matilde Cañelles, immunòloga i investigadora del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC). Preocupa que el virus s’està transmetent també entre mamífers.

«Ara per ara la transmissió en humans és una probabilitat molt baixa», ha garantit Guillaumes. «Podem afirmar que en el consum de carn i ous no hi ha transmissió, però a més podem garantir des del Departament que s’estableixen uns controls perquè cap au infectada arribi a la cadena humana, ja que tots els animals infectats es destrueixen», ha assegurat.

La causa d’aquest focus de grip aviària es deu a una «fallada de les mesures d’autoseguretat», segons Guillaumes, que també ha apuntat que el més possible és que a l’explotació afectada hagi entrat palla de fora contaminada per l’excrement d’una au salvatge que portava la grip. A tot Europa, la grip aviària és endèmica entre les aus salvatges i per això hi ha uns protocols molt estrictes entre el sector per tractar que no entri a les granges de consum. Hi ha molt control de la traçabilitat que permet que, per qualsevol alerta, en molt poc estona «estigui tot controlat», ha remarcat la directora general.

Indemnització

Les granges que han hagut de sacrificar animals rebran una indemnització d’entre 40.000 i 60.000 euros les de galls dindi i de 20.000 euros en el cas de la de guatlles. A la granja on s’ha detectat el brot, la indemnització va a càrrec del Govern català, l’Estat i la Unió Europea, mentre que a les granges del voltant, la indemnització s’assumeix al 50% entre la Generalitat i el ministeri.

En tots els casos, després del sacrifici dels animals s’està procedint a la desinfecció de les instal·lacions per «desactivar» el virus. Totes aquestes mesures s’aixecaran quan hagin passat 30 dies des de la neteja i desinfecció de la granja afectada, sempre que la situació sanitària no variï.

De la mateixa manera, s’ha prohibit la caça d’aus en un radi de 10 quilòmetres i es mantenen els nivells de vigilància en aus salvatges amb el cos dels Agents Rurals.

«Malaltia ramadera»

Els sindicats agraris estan preocupats perquè en aquesta zona de les Garrigues hi ha diverses explotacions avícoles. Acció Climàtica assegura que es tracta d’una «malaltia ramadera», i insisteix que no hi ha risc per a la salut de les persones.

L’últim brot de grip aviària que va afectar Catalunya va ser en una granja d’ànecs de les comarques de Girona el 2017. En aquell moment, es van haver de sacrificar 17.300 ànecs d’engreix a l’aire lliure. El focus detectat també va obligar a immobilitzar sis instal·lacions d’ocells de corral en un radi de tres quilòmetres al voltant de l’explotació afectada.

La més gran d’Europa

Aquest focus és el primer en ramaderia que es produeix a Catalunya des que comencés l’onada de grip aviària que ha afectat Espanya i els països de l’entorn, i és el més gran registrat a Europa en la història.

Aquest focus és el primer registrat a Espanya aquest 2023. L’any 2022 va tancar amb un total de 37 focus de grip aviària en granges espanyoles, distribuïts entre les comunitats autònomes de Castella-la Manxa, Andalusia i Castella i Lleó.

La Federació Avícola Catalana ja va alertar recentment del perill que podria suposar l’elevada incidència de grip aviària en tot l’entorn europeu per a les granges de la comunitat autònoma.

«La previsió per al 2023 és que es mantindrà la incertesa derivada de la situació geopolítica, que fa molt difícil preveure l’evolució en els costos de producció, així com l’elevada incidència de la grip aviària tant a Europa com internacionalment, que manté el nivell de risc alt i podria suposar una dificultat afegida per a les granges catalanesen cas de produir-se algun focus a la regió», van advertir des de la federació.

Contagi en mamífers

Notícies relacionades

El H5N1, el virus de la grip aviària, es dona sobretot en aus, tant salvatges com de corral. Però ara «han saltat les alarmes», perquè s’han observat «molts casos en mamífers». Espanya va registrar el 2022 fins a 37 focus de grip aviària en aus de corral, segons el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació. Però, a més, cal sumar-hi altres casos en aus silvestres i captives. A l’octubre, hi va haver un brot en una granja de visons de Carral (la Corunya). I un treballador d’una granja avícola de Guadalajara va donar aquell mes positiu en grip aviària, si bé es desconeix si era «asimptomàtic» o «simplement tenia virus al nas», diu la investigadora del CSIC Matilde Cañelles.

El que preocupa d’aquest brot és que en algun moment salti a l’ésser humà, si bé les autoritats sanitàries (entre les quals, l’OMS) asseguren que el risc és baix. «Això ha sigut el que ha fet saltar totes les alarmes: als EUA hi ha hagut més de 200 casos en mamífers com ara ossos o lleons marins. I quan es transmet molt en mamífers, sempre hi ha el perill que salti als humans, però és una cosa que no ha passat encara», explica aquesta immunòloga.