Alerta veterinària

¿Què és la grip aviar? ¿Com es contagia? ¿Pot afectar les persones?

¿Què és la grip aviar? ¿Com es contagia? ¿Pot afectar les persones?

EQUALIA

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La grip aviària (també coneguda com grip del pollastre) és un virus que infecta aus, inclosos pollastres, ocells de corral i aus silvestres, que generalment només infecten altres aus. No és gaire habitual que les persones s’infectin amb aquest virus, però es poden donar casos. Hi ha almenys 16 subtipus del virus de la influença A, cada un amb una patogenicitat diferent. Dos d’ells, l’H5N1 i l’H7N9, són dels que hi ha registres d’infeccions en algunes persones en països d’Àsia, l’Àfrica, el Pacífic, el Pròxim Orient i àrees d’Europa. Així mateix, hi ha casos molt estranys d’altres tipus de grip aviària que van infectar persones als Estats Units. Va ser identificada per primera vegada a Itàlia fa 100 anys. La infecció afecta qualsevol au, tot i que algunes espècies –especialment les domèstiques– semblen molt més vulnerables que d’altres. 

Quan es produeix una infecció de grip aviària en una persona sol ser després d’haver mantingut contacte pròxim amb aus infectades o amb superfícies que hagin sigut contaminades per la saliva, mucoses o excrements d’aus afectades. 

Una altra forma d’infecció és al respirar gotes o pols que continguin el virus o menjant ocells de corral o ous que no estiguessin ben cuits. És extremadament inusual que el virus s’hagi propagat d’una persona a una altra, segons Medline Plus. 

La grip aviària pot causar complicacions greus i fins i tot la mort. Representa un risc més elevat per a embarassades, persones amb sistemes immunitaris debilitats i persones majors de 65 anys.

Les persones que contrauen la grip aviària solen presentar símptomes similars a la grip estacional i poden ser de lleu a greu. Aquests són els principals:

Refredat

Congestió nasal

Dolor muscular o corporal

Problemes respiratoris

Fatiga

Tos

Mal de coll

Notícies relacionades

Mal de cap

Conjuntivitis o enrogiment ocular