Els drets LGTBI

Llistes d’espera de fins a cinc anys per a les cirurgies trans a Catalunya

El col·lectiu denuncia l’incompliment del model d’atenció de Salut mentre la conselleria estudia ampliar la cobertura davant l’augment de demanda

Llistes d’espera de fins a cinc anys per a les cirurgies trans a Catalunya

Manu Mitru

4
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

La realitat de les persones trans, que en els últims anys han guanyat en visibilitat i drets a Espanya (malgrat el camí que encara queda per recórrer), està obligant el sistema sanitari públic a ampliar serveis i reconèixer els seus drets i necessitats. A Catalunya, el Servei Català de la Salut (CatSalut) està recollint dades de les persones trans ateses per l’atenció primària per augmentar el nombre de cirurgies i els hospitals que les realitzen.

Catalunya és pionera a Espanya en l’atenció a la salut d’aquest col·lectiu, el sector més discriminat de l’espai LGTBI. El 2021, dins del centre d’atenció primària (CAP) Numància de Barcelona, es va crear Trànsit, la unitat de referència per a les persones trans i porta d’entrada al sistema. A Trànsit acudeixen per informar-se, per sol·licitar hormones i per entrar a la llista d’espera per accedir a cirurgies. El 2017, el Servei Català de la Salut (CatSalut) va fer un pas més i va aprovar la instrucció 14/2017, el model d’atenció a la salut de les persones trans en el qual es reconeixen els seus drets i una cartera de serveis quirúrgics. Des del 2019, tres hospitals públics realitzen cirurgies de confirmació de sexe: el Clínic (Barcelona), Bellvitge (l’Hospitalet) i Germans Trias i Pujol (Can Ruti, a Badalona), ja que abans només les realitzava el Clínic.

No obstant, la plataforma Transforma la Salut La Salut ha denunciat recentment l’«incompliment sistemàtic» d’aquesta instrucció i que «les expectatives d’implementació del model no s’han complert». El col·lectiu denuncia llargues llistes d’espera per accedir a cirurgies trans (per exemple, nois que fa cinc anys que esperen per una mastectomia i noies que volen accedir a una orquiectomia, però cap hospital la realitza a aquest col·lectiu, tot i que la instrucció sí que la recull).

«El model està molt bé, però s’ha anat incomplint. La comissió de seguiment no es reuneix i ha de fer-ho cada tres o sis mesos. A més, hi ha una paràlisi de tot el desplegament territorial», es queixen fonts de Transforma la Salut. La plataforma va posar una queixa al Síndic de Greuges el 21 de desembre.

Més accessibilitat

Però tant els metges consultats per aquest diari com la Conselleria de la Salut asseguren que s’està avançant, tot i que no a la velocitat que els agradaria. «La realitat trans ha anat aflorant en els últims anys. Hi ha més accessibilitat [als serveis de salut] i es pot ajudar més el pacient, una situació que ha incrementat el nombre de persones que tenen clar que volen una intervenció [quirúrgica]. Hi ha més demanda», assenyala a aquest diari Ramon Escuriet, responsable tècnic de salut sexual i reproductiva del CatSalut.

Així, en aquests moments, des de fa uns mesos, Trànsit està trucant a totes les persones que van visitar la seva unitat des del 2015 i que en algun moment van sol·licitar informació sobre una cirurgia trans. Són unes 1.700, però això no vol dir que totes vulguin ser intervingudes quirúrgicament ara, per la qual cosa Trànsit ha iniciat un procés de consultes. A les que diuen que sí, se les posa en llista d’espera. De moment, la unitat ha trucat al 50% d’aquestes persones (unes 800). D’aquestes, un 40% (unes 300) van dir que continuaven volent operar-se.

50 vaginoplàsties a l’any

Un cop s’acabi de trucar a tothom, la conselleria sabrà quantes persones en total hi ha en llista d’espera. De moment, el CatSalut té contractades 50 vaginoplàsties a l’any (que fan el Clínic, Bellvitge i Can Ruti) i 15 mastectomies (que fa només el Clínic). Saber quantes persones realment volen operar-se i conèixer amb més certesa l’actual «demanda» farà que el sistema es «replantegi» el nombre d’operacions per ampliar-les. Segons Transforma la Salut, unes 260 persones van requerir una mastectomia a Catalunya, un 1.600% més de les que s’ofereixen.

«Tot i que encara no disposem de xifres, en la nostra estimació ja tenim en compte que ara hi ha més accessibilitat i assumim que s’incrementarà la demanda [de cirurgies trans]», assenyala Escuriet. Escuriet precisa que, en el cas de les orquiectomies a les persones trans (que ni tan sols s’estan realitzant), es tracta d’una intervenció «menys freqüent» que, com d’altres, es desplegarà quan se’n conegui la «demanda» real.

Més visites a Trànsit

Notícies relacionades

Una prova de quant ha millorat l’accés de les persones trans al sistema de la salut és el nombre d’usuaris atesos per Trànsit. Són usuaris que acudeixen a la unitat a demanar informació per hormonar-se i que no necessàriament volen operar-se.EAl 2015 van ser 185. El 2021, últim any del qual el CatSalut ofereix xifres, 1.454, és a dir, gairebé un 700% més. A més, en els últims anys, Salut va augmentar a un total de set els punts d’atenció al col·lectiu a Catalunya, del qual Trànsit, a Barcelona, és el coordinador. L’any passat, la conselleria va formar 160 professionals per a l’atenció de persones trans. També preveu augmentar el nombre d’hospitals que facin aquestes cirurgies.

Mentrestant, Transforma la Salut convida la conselleria a obrir un «diàleg honest i directe i acabar amb els «incompliments». I membres de l’entitat recorden que és dolorós per a les persones trans la falta d’accessibilitat a aquestes cirurgies.