Amenaça global

El ‘virus del camell’: ¿la letal malaltia que es propaga per la selecció de França?

L’OMS alerta que aquesta afecció respiratòria té una taxa de mortalitat del 35% entre els infectats

  • ‘Virus del camell’: símptomes, tractament i com es contagia aquest coronavirus

  • El misteriós ‘virus del camell’ que afectaria la selecció francesa

deportes/221210EPC_Ronald Wit (161696823).jpg

deportes/221210EPC_Ronald Wit (161696823).jpg

3
Es llegeix en minuts

A les portes de la final del Mundial de futbol 2022 a Qatar, que aquest diumenge enfronta l’Argentina i França, els ‘blues’ es veuen amenaçats per un virus que s’ha colat en l’esdeveniment esportiu i que s’ha estat expandint al seu aire. El nom espanta: coronavirus de la síndrome respiratòria de l’Orient Mitjà. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) alerta que té una taxa de mortalitat del 35% entre els infectats. Per això, diversos països ja recomanen seguir unes estrictes mesures d’higiene i de distància social.

La selecció podria tenir tres jugadors contagiats. Els dos més afectats són Upamecano i Rabiot, que ja no van poder jugar davant el Marroc a semifinals –Rabiot fins i tot va estar aïllat a l’hotel–. Però, a més, aquest dijous Didier Deschamps ha anunciat que hi ha un altre més infectat, Kingsley Coman, que tampoc va jugar aquest dimecres. «Coman també ha tingut febre avui [per aquest dijous] al matí».

El virus no és nou; es va detectar per primera vegada a l’Aràbia Saudita el setembre del 2012. Des d’aleshores i fins al mes de maig passat, a l’OMS li consten 2.587 casos i 891 morts. En altres paraules: aquest coronavirus mata el 35% de les persones infectades. En aquesta línia, 27 països han notificat casos de MERS-CoV, tal com es diu la malaltia per la seva sigla en anglès. De fet, Europa no es deslliura d’aquest coronavirus: França, Itàlia, el Regne Unit, els Països Baixos i Àustria han reportat persones infectades.

Contacte amb dromedaris

Pel que fa a Qatar, un país opac no només en drets humans, sinó en llibertat de premsa, les autoritats han comunicat 28 casos i set persones mortes. L’últim repunt, amb una víctima mortal i una persona malalta, es va produir aquest mes de maig.

En tots els casos, hi ha un nexe en comú: els infectats van tenir contacte directe amb dromedaris. En concret, van beure llet crua d’aquests animals. Per això la síndrome respiratòria de l’Orient Mitjà és popularment coneguda com el ‘virus del camell’.

Transmissió zoonòtica i de persona a persona

Diferents investigacions i la mateixa OMS han confirmat que aquest coronavirus té una transmissió zoonòtica. És a dir, dels animals a les persones. Els estudis han demostrat que els éssers humans s’infecten a través del contacte directe o indirecte amb dromedaris infectats, tot i que encara no es coneix bé la via exacta de transmissió. Això, sí, tenen clar que l’origen de la malaltia està als ratpenats.

«La transmissió de persona a persona és possible i ha tingut lloc predominantment entre contactes directes i a entorns sanitaris. Fora d’allà, la transmissió de persona a persona ha sigut limitada», precisa l’OMS.

Així afecta el ‘virus del camell’

El MERS és una malaltia infecciona respiratòria aguda greu. Els símptomes típics del ‘virus del camell’ són febre, tos i dificultat respiratòria. La pneumònia és freqüent, però els pacients no sempre desenvolupen aquesta afecció, indica l’OMS, que informa que també s’han notificat símptomes gastrointestinals.

Mesures que cal seguir

Notícies relacionades

Els experts recomanen a les persones que viatgin a Qatar que, a més de mantenir la distància social, s’allunyin dels camells i els dromedaris. Cal destacar que una de les activitats típiques en aquest país són els passejos sobre aquests animals. Hi ha més mesures que cal seguir: no consumir productes crus o poc cuinats d’aquests animals, inclosos la llet i la carn.

«Comporten un alt risc d’infecció per diversos patògens que poden causar malalties a l’ésser humà. «Aquest és el consell de sentit comú per reduir el risc de contraure el virus. És un virus desagradable, molt més letal que la covid, amb una taxa de mortalitat molt alta i actualment no existeix una vacuna efectiva», avisa Paul Hunter, professor de la Universitat d’East Anglia, en declaracions al diari britànic ‘The Sun’.